Pliktoppfyllende?

Ukeavisen Ledelse har en tekst som forteller at sju av ti unge ledere trues av utbrenthet.
Jeg er ikke overrasket.
Det vises til en arbeidslivsundersøkelse som også støttes av WHO som erklærer stress som den største helsefaren i vårt århundre. Norge er jo et land som er godt kjent for sine langvarige sykmeldinger, og det hevdes at åtti prosent diagnostiseres som et eller annet som kan relateres til stress. Men så kommer det noe som skurrer litt i mine ører, – teksten forteller om ledere som presser seg selv for hardt og kaller dem «pliktoppfyllende» …
Ehh …
Når man er så «pliktoppfyllende» at jobben blir en belastning, så bekrefter dette min påstand om at det er mange av disse unge lederne som ikke har noe i lederposisjoner å gjøre.

Det er ikke en leders oppgave å være pliktoppfyllende, kanskje med unntak av å ha baller til å fortelle de som sitter på de lukkede styrerommene sine at de må finne på noe annet enn å kåte seg opp på målskjemaene sine.
Kvinnelige lesere får se mellom fingrene på begrepet «baller», men det er en helt vanlig terminologi i min hverdag som ikke har noe med diskriminering å gjøre.

God ledelse handler om å skape resultater gjennom andre ved å påvirke adferd og motivere handlinger til et individ eller en gruppe. De fleste ledelsesdefinisjoner inneholder et sentralt nøkkelbegrep som er «sosial innflytelse» og som er noe som karakteriserer arbeidshverdagen ved den effekten som en person har på andres innsats.
Det handler om å påvirke, og det er noe som igjen handler om å kommunisere.
Ledelse på et organisatorisk nivå skal kjennetegnes som en tilleggsverdi til andre ressurser, men så viser det seg gang på gang at unge ledere har en tendens til å glemme dette i sin iver etter å fremstå som en pliktoppfyllende leder. Kanskje det er her noe av svaret ligger, vissheten om at dette med å fremstå ikke er det samme som å være …
Jeg er litt usikker, men det er kanskje bare livets skole som har dette som pensum?.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

4 kommentarer

 1. Eg trur nok det er livets skule som gir lærdommen ein kunne ha trengt på eit tidlegare tidspunkt. Å vere pliktoppfyllande er ikkje ein negativ eigenskap, slik eg oppfattar det som i denne teksta di her,men det kan få negative fylgjer, som t.d.utbrentheit.
  Det er nok slik at vi søkjer arbeid vi trur vi kan meistre, ung som eldre. Går inn i det med mot og styrke, dette greier eg…
  Mangel på erfaring innan arbeidsområdet, lite veiledning, lite støtte, «skvisposisjon»mellom krav frå mange hald…, kan medføre at ein berre ser sin eigen navle til slutt, eller at alt vert ei masse som vert uhandterleg, då kjem kjensla av å ikkje strekke til.
  Vi vil vel alle framstå som den beste utgåva av oss sjølve ?
  Når vi får nokre år på baken ser vi dette, at den arbeidssituasjonen vi er i her og no, er rett for meg eller ei. Vi søkjer hjelp, delegerar arbeid, eller skiftar beite, blant andre muligheiter om situasjonen er vanskeleg. Eg tenkjer at mange unge arbeidstakarar ikkje er trygge nok i seg sjølv når alt kjem til alt, og at» vissheten om at dette med å fremstå ikke er det samme som å være » sig inn etter kvart. At dei ser det som eit nederlag å ikkje prestere godt nok, åleine.

  Liker

 2. Jeg tror at mye av den indoktrineringen som lederspirene utsettes for kan være med på å skape lederskikkelser som ligner på den man finner i land som vi ikke liker å sammenligne oss med.

  // Harald

  Liker

 3. Hm, ja … har man vissheten om at man er god nok så kjenner man ikke behovet for å fremstå som noe. Selv ledere kan slite med grunnleggende selvtillit og jages kontinuerlig bekreftelse. Som man kanskje har lœrt å hente i målinger av ymse slag … gjerne de som man vet blir studert oppover i rekkene. Noen ganger målinger på helt absurde premisser. Men da gjelder det å vœre pliktoppfyllende. Ellers kan det slå dårlig ut i bekreftelses materialet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s