Takk for den, Erna Solberg!

Jeg har jobbet med dette spennende faget mitt i ganske lang tid hvor fokus på hull i CV har vært en gjenganger gjennom årene som har gått. Det er jo en jobbsøkers største utfordring og det var en tid hvor mange mennesker – meg selv inkludert – gikk rundt og sa at huller i CV ikke skal forekomme.
Huller i CV er ikke bra.
Huller betyr at du er en slabbedask eller at du kanskje til og med har sittet inne.
Uff og uff.
Fy fy.
I dag vet jeg bedre.
I dag sier jeg at et hull eller to kan være med på å styrke deg i en jobbsøkerprosess, vel og merke dersom du er ærlig og lojal mot historien din.

De som følger med på disse sidene vet at jeg har hatt et lite avbrekk i Thailand, og det var først når jeg kom hjem og skulle snakke om et kommende foredrag at jeg ble gjort oppmerksom på at Erna Solberg i sin første nyttårstale kom med en oppfordring om at flere arbeidsgivere må ta sjansen på å snakke med folk som har falt utenfor arbeidslivet og har hull i CV.
– «Så du har selveste Erna Solberg i ryggen?»
Det var sånn det begynte.
Det var sånn hun hadde sagt, hun som skulle sette meg opp i det vanskeligste sporet, det som er rett etter lunsj når folk er mette og kanskje litt tunge å få i gang eller oppspilt etter å ha fått rom til å sjekke mobilsvar og mail som bekrefter deres eget utsagn om hvor merkelig det er at jorda i det hele tatt kan gå rundt uten deres tilstedeværelse.
Jeg hadde ikke fått med meg denne nyttårstalen, men skjønner i ettertid at det heldigvis har kommet flere på banen som viser sin undring over at det finnes jobbsøkere med arr fra livets skole og ikke bare klamme sittemerker i rævva fra en sliten lesesal. Erna Solberg oppfordret arbeidsgiverne til å ansette mennesker som av ulike grunner har vært borte fra arbeidslivet i stedet for å selektere dem ut på grunn av et hull som de ikke får sjansen til å snakke om fordi det sitter en fordomsfull spire som ikke takler fakta fra virkeligheten.
Nja, nå tviler jeg på at Erna Solberg brukte sånne ord, men på den annen side så har jeg ikke hørt talen.

Det finnes ingen større risiko for en feilansettelse knyttet mot noen som har vært utenfor arbeidslivet. Nå har jeg hverken statistikk eller analyser å vise til, men det er en påstand som bekreftes av virkelighten ved å vise til alle de som jeg har truffet på jobbsøkerkurs. Jeg leser samtidig om iverksetting av ulike tiltak og incentivordninger, og jeg syns egentlig det er litt trist at det finnes bedrifter som trenger lokkemidler for å oppleve den virkelige verden i stedet for å lukke dørene og stenge seg inne i det fordomsfulle skylaget deres.

WordPress lager sånne oversikter over innleggene når året er slutt, ganske fine presentasjoner med treffstatistikker og sammenligninger og en del artige greier, og jeg ser jo nå i ettertid at «hull i CV» er et av søkeordene som har allokert ganske mange treff på sidene mine.
Det er noe som opptar jobbsøkere.
Det er noe som blir sett på som en trussel og det som de fleste gruer seg mest til å bli konfrontert med.
Jeg bruker en del tid på dette på kursene mine og følger opp med individuelle samtaler siden det ofte dreier seg om ting som enkelte syns det er litt kjipt å snakke om i plenum.
Det handler om å være åpen og ærlig og ikke minst trygg på historien sin.
Det handler om noe som man kanskje bør øve på, ikke som et manus – fy fy – men mer som en greie som gjør at det etter hvert blir helt naturlig å snakke om det. Det som gjør det litt ekstra kjipt er at det finnes ganske mange som mener noe annet og som ikke har denne viktige erfaringen i livet som et hull i en CV kan «dokumentere» og som er med på å gjøre deg både sterkere, mer innbitt og ikke minst mer motivert og engasjert i forhold til de utfordringene du har foran deg.
Si det som det er.
Dersom du tåler det selv, så skal ikke du være den som lider over at den personen på den andre siden av bordet ditt ikke er tøff nok til å skjønne at livet dreier seg om ganske mye annet enn hva som er innenfor deres egen boble.

Jeg får de samme spørsmålene når jeg holder foredrag på skoler om overgangen til den virkelige verden.
Men ærlig talt, svarer jeg da.
Du er student.
Du er nyutdannet.
Du har ikke grunnlagsdata til å forme en CV i samsvar med formaningene og malene som dikteres fra ulike kanter. Dersom jeg får en henvendelse fra en nyutdannet finansberte som søker på en jobb, så er jeg faktisk ikke interessert i å vite om hun har jobbet som spinninginstruktør eller negledesigner på fritiden. Jeg er interessert i å vite hvordan hun har tenkt å gå løs på oppgavene som står foran henne i den aktuelle stillingen.

Mennesker som påstår at man på død og liv skal sparkle alle hull prater piss. Det kan være at du får spørsmål om hva du gjorde i tidsrommet bla bla bla som viser til dette hullet ditt, og da kan det for eksempel være at man svarer at man var arbeidsledig.
Feil svar.
Dette er riktignok et svar som bekrefter omstendighetene og hvorfor du har dette hullet, men lytt til spørsmålet som ber deg fortelle hva du faktisk gjorde i denne perioden.
Tenk over den.
Jeg sier rett ut at dette hullet er med på å gi deg en viktig erfaring, en erfaring som antageligvis – for ikke å si forhåpentligvis – har gjort deg til akkurat den du er i dette øyeblikk. Og det er jo det som er interessant å vite i en ansettelsesprosess, det er mange som glemmer at det stort sett dreier seg om et «her og nå-perspektiv» hvor det er den du er akkurat nå som gjør det interessant å snakke med deg.
De som ikke ser den eller skjønner den, kan slenge seg i veggen …

Det kan være at det er denne industrialiseringen av jobbsøkerprosessene som skaper frykten som får enkelte til å gå inn i en merkelig tilstand av usikkerhet og tvil, de glemmer til og med at de skal være seg selv, som om frykten for å bli gjenkjent som noe annet står sterkere enn tanken på å glede noen ved å være bra nok som de er. Det er nemlig sånn at man ikke kan være noe bedre enn hva man faktisk er. Det går kanskje en liten stund, litt lenger hvis du fyrer på med litt dop eller noe annet faenskap, men når alt kommer til alt så er det deg selv som påvirker utvelgelseskriteriene og du blir ikke valgt hvis du ikke klarer å ta skrittet ut fra skyggen og fram i lyset.
Sånn er det bare.

Du skal ikke se bort i fra at dette blir en ny hype, det er rart med det når det kommer kjentfolk på banen som kan drysse litt med stjernestøvet, men det blir eventuelt en positiv hype og det er jo bra. Nå er det ikke sånn at jeg oppfordrer noen til å konstruere huller, for all del, men jeg vil at du skal flytte fokus fra dette hullet og til det som virkelig betyr noe. Det kan være at du opplever at den som sitter på den andre siden av bordet i en vanskelig intervjusituasjon pirker og driller og griller, men da er det ditt ansvar å trekke samtalen ned på et konstruktivt nivå for å underbygge din påstand om at du er riktig person til den aktuelle stillingen.
Det er jo derfor du har kommet deg til dette intervjuet.
Det er noe jeg poengterer med vissheten om at det er lett å føle seg litt underdanig i en intervjusituasjon, mest med tanke på at den eller de som sitter på den andre siden av bordet har en viss makt, men du skal samtidig være klar over at det finnes mange mennesker der ute som ikke er så flinke som du kanskje tror.
Det finnes mennesker som rett og slett ikke vet hva de driver med, det er faktisk ganske mange av dem, og du skal ikke se bort i fra at du kan treffe en av dem i din egen jobbsøkerprosess.
Tenk på den også, når du først er i gang …

Takk skal du ha, Erna Solberg!
Du har forstått at dette er et litt vrient tema for mange, og da er det bra med positiv oppmerksomhet som kanskje kan flytte fokus til det som virkelig betyr noe. Jeg er for øvrig fornøyd med arbeidet ditt så langt, menneskene du leder og tankene du har for framtiden.
Si fra hvis du ønsker tips :)

De som følger med på disse sidene ser at dette innlegget har linjer fra noen av mine tidligere tekster som handler om det samme, – mest for substans og konsistens til glede for nye lesere..

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

4 kommentarer

  1. Tusen takk for oppmuntrende lesing…denne gikk jo rett hjem ettersom jeg er på jakt etter ny jobb i disse tider..og faktisk har et hull eller to i cven min…hjælpes!!

    Liker

  2. Meget bra, Morten!
    Jeg har hørt deg på foredrag, og det var en flott opplevelse. Er ikke overrasket over at publikummet ditt når nye høyder.

    // KG

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s