Drit og dra

Har du noen gang tenkt over disse tilbakemeldingene du får når du har søkt på en jobb og valget ikke har fallt på deg – vel og merke dersom du i det hele tatt får en tilbakemelding?

Seriøse jobbsøkere må regne med en del nedturer, og det finnes noen som tror at det er mulig å lære noe av de prosessene hvor man ikke nådde helt opp. Jeg innrømmer at jeg er litt tvilende til akkurat dette, rett og slett fordi jeg er av den oppfatning at hver rekrutteringsprosesses lever sitt eget liv og at det som kan bli oppfattet som feil på et sted kan være riktig på et annet. Jeg kommer stadig tilbake til dette med at den viktigste oppgaven til en seriøs jobbsøker er å stå i rollen som historieforteller, og selv om dette er ord og setninger som skal tilpasses stillingen som du søker på så er det likevel du som forteller den og du som må underbygge troverdighet og forankring og hele pakka som hører med.
Dersom de på den andre siden ikke liker deg, så er det ikke noe du kan gjøre.
Sånn er det bare.
Søk en annen jobb.

Dyktige rekrutteringsfolk er som regel flinke til å gi gode tilbakemeldinger. Den som har fått jobben har jo fått en positiv tilbakemelding, men det er også viktig å tenke på at de andre som var med i vurderingen sitter igjen med følelsen av at prosessen var god – disse er potensielle kunder eller kandidater som kan spilles inn i andre prosesser. Noen forteller at de gjerne vil beholde papirene dine dersom det skulle dukke opp noe annet, men jeg har nevnt i tidligere tekster at det ikke er noe som heter «dersom» eller «hvis» og det er ditt ansvar å sørge for at du er «varm» i deres hukommelse, send gjerne en invitasjon til å holde kontakten gjennom LinkedIn.

Vær klar over at det er mye synsing og troing i rekrutteringsprosesser som kombinert med en god dose forutinntatthet, fordommer og bedreviting kan gi deg følelsen av å være urettferdig behandlet.
– «Vi har valgt en annen fordi …»
Jeg vet at det finnes noen som anbefaler at man skal ringe og spørre og grave og få vite så mye som mulig, mest for å avklare om det er noe som kunne vært gjort eller sagt annerledes, men vær klar over at dette er innspill som fort kan bli oppfattet som kverulering.
Det ble ikke deg.
Det kan komme en ny anledning senere, så da må du ikke «snakke deg ut».
Valget er foretatt.
Personen som er riktig i deres øyne har akseptert tilbudet, det kan være feil i dine øyne men det betyr ingen ting.

Man skulle tro at de fleste arbeidsgivere burde være rimelig opptatt av å behandle jobbsøkere på en best mulig måte, de burde selvsagt være klar over hvor mye tid og arbeid som kandidatene nedlegger i en søkeprosess.
Sånn er det ikke.
Dessverre.
Det er overraskende mange selskaper som ikke tenker over viktigheten av at søkeren sitter igjen med et godt inntrykk. Det kan jo være en viss sannsynlighet for at noen av disse menneskene dukker opp i en annen setting som kunder eller samarbeidspartner eller noe annet …

De fleste seriøse jobbsøkere har erfart at det finnes en del rekrutteringsselskaper som består av produktselgere som ønsker å tjene raske tjene penger på formidling av kandidater med et totalt fravær av personalfaglig kompetanse, sosiale ferdigheter og i særdeleshet elementære kunnskaper innen rekrutteringsfaget som helhet. Du kan fort bli oppfattet som en brikke i spillet deres når de gir inntrykk av en større glede av å tjene penger enn gjennomføringen av et vellykket rekrutteringsprosjekt. Mange av disse benytter seg av elektroniske rekrutteringsverktøy som gir deg en automatisk tilbakemelding som du ikke kan svare på.
Du har med andre ord ikke så mye du skulle sagt.
Det blir som når du dumper dama eller typen – stryk det som ikke passer – på sms.
Det blir ikke bra …

Seriøse jobbsøkere må som nevnt regne med noen nedturer, men jeg har ikke så mye til overs for de som griner i mediene og forteller at de har søkt på trehundreogsekstifire jobber og ikke kommer videre.
Det er bare en ting å gjøre, og det er å jobbe videre.
Det er en klisje, jeg vet det, men det blir som å ta tran.
Det smaker forferdelig, men det er det som funker.

Jeg traff en dame i forrige uke, tatt ut av sin sammenheng så lurer du sikker på hva som kommer nå, men det er en dame som jeg kjenner godt fra før og som nevnte at hun hadde vært i en rekrutteringsprosess med to møter etterfulgt av en lang pause uten lyd før hun oppdaget at de hadde lagt ut den samme stillingsannonsen på nytt.
– «Syns du jeg skal ringe?»
– «Ja …»
– «Hva skal jeg si?»
– «Si det som det er …»
– «Jeg er jo forbanna», poengterte hun mens hun rotet i vesken sin og fant fram røykpakken.
– «Jeg kan jo ikke si det».
– «Nei», smilte jeg.
– «Det kan du jo ikke si … selv om du har grunn til å være litt oppgitt … men du kan jo ringe og minne dem på at du lever og at du lurer på om det er noe liv i prosessen, kanskje du til og med later som om du ikke har sett den nye annonsen deres … det kan også være at de ønsker flere kandidater inn i prosessen, det kan jo være sånn at de syns du er bra og nå vil de se etter en slags bekreftelse på at det ikke finnes noen som er bedre enn deg … men på den annen side, så burde du jo fått info underveis, det er dårlig … hvis du finner ut at de kødder med deg, så er det best at du egentlig gir faen på samme måte som de gir faen i deg og la jungeltelegrafen kvele dem, jeg regner med at du ikke har lyst til å jobbe der hvis dette er måten de jobber på og det beste du kan gjøre er faktisk bare å heve deg over det … kjipt, ja, men sånn er det bare …»
– «Jeg kjenner en som jobber der», fortsatte hun og fyrte opp sigaretten, tok to raske trekk og blåste ut over skulderen.
– «Javel …»
– «Jeg kan jo fortelle det til henne».
– «Hvorfor det?»
– «Nei …»
– «Du vil faktisk ikke oppnå noe som helst», poengterte jeg.
– «Du kan selvfølgelig nevne det, sånn i en bisetning i en eller annen sammenheng … hvor du forteller hvordan du har blitt behandlet og at du syns dette er en dårlig måte å behandle mennesker på, men si det på en måte som viser at du hever deg over det og lever videre, drit og dra …»
– «Ja», sukket hun.
– «Jeg vet jo innerst inne at du har rett … det er bare så jævlig kjipt … dette var en jobb som jeg virkelig er sikker på at jeg har mye å bidra med …»
– «De så ikke det», antydet jeg.
– «Du må huske på at det er mange momenter som dukker opp … mennesker ansetter mennesker og du kan aldri være sikker på hvordan du blir oppfattet der ute … man kan bygge opp varemerket sitt og mene at man er så bra som bare det, men det spiller ingen rolle hvordan man ønsker å bli oppfattet dersom man ikke blir oppfattet sånn av den som du helst ønsker skal oppfatte deg sånn eller sånn, ikke sant … »
– «Du er nesten på sånn Mars og Venus-greie nå?»
– «Ja», smilte jeg.
– «Når alt kommer til alt, så går det jo ut på det samme …»

Torsdag folkens, en dag som kan bli like god som mange andre dager, du kan i hvert fall forsøke å gjøre ditt og så vil det vise seg om det er bra nok.
Nok om det.
Jeg fikk lyst til å svare en kommentar som jeg fikk i går fra en som lurte på om jeg var sponset med tanke på at jeg gikk direkte ut med en … hva heter det, produktplassering, men jeg må dessverre meddele at jeg ikke har hørt noe fra dette bryggeriet som lager Singha og dersom de kommer til å sende over noen paller så vil jeg sikkert skrive noen ord om den positive opplevelsen …

Dagens ønskelåt er TEARS FOR FEARS med «Badman’s Song».

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

5 kommentarer

  1. Det er så bra – drit og dra – og jeg tror at det er mange jobbsøkere som kjenner seg igjen i det du skriver om. Jeg skjønner at du har holdt på en stund med dette faget, innleggene dine strekker seg gjennom alle faser i arbeidslivet og du bruker ord og uttrykk og ikke minst en fortellerkunst som gir en god gjenkjennelseseffekt :)

    Lytter til teksten i ønskelåten også, skjønner sammenhengen.

    Liker

  2. Du skriver om det ene vanskelige temaet etter det andre på en måte som får et vanlig menneske til å skjønne hva det dreier seg om. Jeg liker den rå og brutale punchen som ligger i de gode tekstene dine.

    Hilsen Halvor

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s