Barn på fem skal ikke være skolebarn

Jeg skal være litt forsiktig med å repetere meg selv når jeg fortsetter å skrive om utdanningsinflasjonen og indoktrineringen som gjennomsyrer skolesystemet vårt – forsiktig fordi jeg ikke ønsker å fremstå som en sånn negativ ekkoreflektor – men så dukket det opp et lite bluss fra noen skolepolitikere som tror det er bra for dette opphausete kunnskapssamfunnet at barna begynner enda tidligere på skolen og hevder at det finnes gode argumenter for å starte skoleløpet når barna er fem år.
De som følger med på disse sidene, vet kanskje hva som kommer i den neste setningen.
Grøss.
De får seg til å referere til undersøkelser med målekriterier som ingen skjønner bæret av, bortsett fra de som har laget dem og de som tjener penger på dem, de later i hvert fall som om de skjønner dem for noe annet skulle jo tatt seg ut, de trekker fram eksempler med smarte barn fra barnehagen uten tanke for å presentere noen klar definisjon på hva som egentlig menes med smart siden det faktisk finnes femåringer som hverken kan knyte skolissene sine eller klatre i trær eller tåler litt grønske på knærne i lystig lek med bestefar.

Jeg nevnte en setning i et annet innlegg her om dagen – det må ha vært det som handlet om jobbsøkerskolen, og da kan det være greit å tenke på at tiden mellom barneskolen og jobbsøkerskolen går raskere enn man er klar over og det sier seg selv at det ikke er så bra – jeg skrev at mennesker vokser opp med en konstruert tillit til alle som står foran en forsamling og messer om hvordan tingene skal gjøres og livene skal leves.
Jeg tror det er minst like viktig å lære hva det vil si å være et menneske.
Det hevdes at tidligere skolestart vil få positive konsekvenser for hele skoleløpet ved å utnytte medvinden fra den store læringsviljen og læringsevnene som preger dem i denne alderen, en vilje og evne som med andre ord skal kveles med rammeverk og struktur og noe som visstnok blir definert som pedagogisk korrekt.
Det hevdes også at de samfunnsøkonomiske gevinstene kan være store.
Det er ingen som snakker om at barn må få lov til å være barn …

Kristin Clemet forteller i Klassekampen at hun ønsker kortere grunnskole og mener akademisk utdanning er noe som i altfor stor grad har blitt standarden i samfunnet. Hun vil heller komprimere hele skoleløpet og mener at det ikke finnes belegg for at land med tiårig skole gjør det bedre enn de som har mindre skoleløp. Jeg er enig og leser flere uttalelser fra andre som burde vite hva de snakker om, alle disse som jobber med barna og som kjenner hvor klypene strammer, og det er derfor jeg finner det ganske merkelig at disse ikke får tilgang på talerstolen i stedet for at de må nøye seg med noen linjer i kommentarfeltene på de forskjellige nettavisene.

– «Masse dødtid i skoletiden reduserer respekten for skolen, det blir mer skulk og flere foreldre som tar barna ut av skolen for å dra på ferie … barn kan også utvikle seg godt gjennom å lese eller leke for seg selv …»

Kristin Clemet er motstander av ideen om at stadig flere må gå lengre på skole og hun er dessuten en stor tilhenger av å heve statusen til ikke-akademikere med å si at arbeidslivet for mange kan være en vel så god arena for læring som skolen.
Det er så bra sagt.
Det er som om jeg skulle ha sagt det selv og ved nærmere ettertanke så sier jeg det ganske ofte når jeg treffer ungdommer som lurer på hva de skal bli og begynner i den helt gale enden med å stille seg spørsmålet om hvilken utdannelse de bør velge som sikrer jobb.
De glemmer at det er noe som heter forutsetninger, egenskaper og personlighet.
De glemmer at det ikke er alle som kan bli hva som helst.
Jeg treffer de når jeg tråkker rundt på diverse karrieredager hvor utskremte medarbeidere fra ulike bedrifter med oppfatning om at employer branding dreier seg om å få leke karriererådgiver for en dag forsøker å forføre naive studenter med kulepenner og sukkertøy.
Grøss.
Jeg anbefaler tvilende ungdom å skaffe seg en alternativ rolle for å bli bedre kjent med seg selv, det er lettere å tilegne seg nyttig kunnskap bak disken på en storkiosk eller bak rattet i en budbil enn å høre på en eller annen messe fra gamle tekster i et svett auditorium.
Barna på fem skal gjøre noe annet.
Barna på fem skal i hvert fall ikke være skolebarn.

Relaterte tekster:
trykkfeil i studiekatalogen
bekreftelser fra rapporter og statistikk
kampen om skolen.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s