King of Everything

Jeg er jo bare en knøttliten brikke i dette store puslespillet, og da syns jeg det er fint når det dukker opp noen brikker som er litt større og som får bildet til å se litt klarere ut, i hvert fall for de som er hjernevasket til å bare lese klarert materiale fra likesinnede. Jeg ble litt glad når landets statsminister snakket om hull i CV i nyttårstalen sin, en av mine fanesaker i rollen som karriereveileder og et veldig viktig tema om noe som ødelegger for mange flinke mennesker som forhåndsdømmes av fordommer og forutinntatthet.
Takk for den, Erna Solberg!
Nå har jeg sett en ny tekst som gjør meg glad siden den er med på å legitimere mine påstander om karrierevalg som går på trynet fordi man lar seg forføre av andres fantasier, den kan leses i Dine Penger hvor en direktør i et ledende rekrutteringsselskap advarer disse som presser seg gjennom studier som hverken passer med evner eller egenskaper. Dere som følger med på disse sidene vet hva jeg mener om utdanningsinflasjonen, indoktrineringen og hvordan falske forventninger resulterer i feilansettelser, dersom det i det hele tatt er snakk om en ansettelse. Ikke sånn at jeg hoverer, langt der i fra, men de fleste kan sikkert se for seg et bilde hvor man står med dritt til livet og da er det greit at det dukker opp noen som kan hjelpe til med å stake opp litt.

Teksten viser til en historie om en kvinne som tilhører en stadig mindre gruppe nordmenn som velger bort høyere utdanning, og trekker fram dette massive forventningspresset som kveler valgalternativene. Det er mange som blir overrasket over trykkfeil i studiekatalogen, noen av dem får seg til og med til å ta opp fag for å glatte på papirene sine, og da stiller jeg spørsmål rundt bakkekontakt og virkelighetsforståelse. Det blir en del grining, jeg treffer mange av dem når jeg viser meg fram som karriereveileder og leser skuffelsen i ansiktene som egentlig hadde sett for seg et møte med en ledende rekrutteringsrådgiver. Det er klart at dette påvirker selvtillit og noen av de planene som ligger foran dem, og det rimer godt med en setning som jeg gjentar ganske ofte, den som handler om hvordan vår identitet har en tendens til å fastsettes på basis av hva man jobber med og hvor man jobber fordi alt for mange er mer opptatt av hvordan man fremstår enn hvordan man er.

Det bør snart være på tide å stille spørsmålet om hva som ligger bak dette presset.
Det kan bli vanskelig, siden de fleste av dem ikke ser det som noe press.
Det er sånn det skal være.
Det er sånn alle andre gjør det.
Det er sånn det høres ut når jeg spør dem rett ut, noen av dem får seg til og med til å si at de ikke er bra nok og sutrer på side fire i Aftenposten på en søndag mens de feller tårer for en karriere som gikk i dass.
Det er trist.
Lyset står på, men det er usikkert om det er noen hjemme.
Jeg leser en del stillingsannonser, og da er det lett å peke på en mulig årsak siden det snart ikke finnes en eneste bedrift som ikke krever høyere utdanning i kravspesifikasjonen.
Uten tanke på feilansettelser.
Uten tanke på hvor mange gode kandidater de går glipp av.
Jeg treffer en del av menneskene som lager noen av disse stillingsannonsene, og jeg innrømmer en tanke om at forklaringen er enkel og ligger i sammenhengen mellom deres egen bakgrunn og forventning om å tiltrekke likesinnede, det vil si en som ikke har kunnskap om en alternativ verden utenfor den samme svette lesesalen med evner og egenskaper som kan utfordre dem selv på noen som helst måte. Det er som om mangfold, synergi og dynamikk er ord som ikke hører hjemme i ambisjonsrike selskaper siden det finnes så mange som tror at det skaper kluss ved samlebåndet.
Hmm.
Jeg kjenner noen konspirasjonsteoretikere som sikkert kan få noe nytt å snakke om …

Relaterte tekster:
bekreftelser fra rapporter og statistikk.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s