Tilfeldighet og livsprosjekt

Jeg følger opp teksten fra i går med enda en tekst som inneholder bekreftelser fra noen som får bildet til å se litt klarere ut, denne gangen er det min påstand om dårlige karriereveiledere i skolen som får tilhørere fra en fersk undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet og NHO. Aftenposten skriver om hvordan forskjellige mennesker har havnet i den jobben de har, isolert sett en helt grei tekst, men jeg savner flere intervjuobjekter med sterkere gjenkjennelseseffekt og som kanskje kan gi litt livsvisdom til alle disse som man hører om til daglig i den store gruppen som lar seg presse inn i noe som de ikke passer inn i.

Jeg liker setningen som forteller at «valg av yrke kan starte med en tilfeldighet, men for mange ender det opp med å være et livsprosjekt». Jeg kan ikke si det samme om setningen som forteller at det var et rekordhøyt søkertall til høyere utdanning i fjor, en økning på femti prosent siden 2000.

Direktøren fra NHO mener at karriereveiledningen i skolene er for svak og må bli mer profesjonell i forhold til oppfattelsen av at det er vanskelig å velge etter forutsetninger når man ikke vet hvordan dette passer med forskjellige yrker. Sagt på «min måte» så bør mennesker som jobber som karriereveiledere skjønne seg på de tingene som skjer utenfor skolebygningen for at de i det hele tatt skal vite hva de snakker om.
Det etterlyses bedre hjelp til ikke å bare surfe på en bølge som er populært der og da, men som ikke matcher med behovet i jobbmarkedet eller der man kanskje ikke får brukt kompetansen sin.
Godt sagt.
De som følger med på disse sidene kjenner setningene fra før …
Jeg finner det også rimelig interessant at mediene får litt av skylden for manges karrierevalg, kanskje basert på langtekkelige tekster om alle disse høye kravene i arbeidslivet som er med på å konstruere en del av hinderne for mennesker som kveler sin egen energi i en svett lesesal.

Det er mange som påstår at arbeidslivet er blitt mer fleksibelt, og krav til effektivitet og endringsvilje er høyere enn noen gang. Yrkesskifter er en naturlig konsekvens av dagens arbeidsmarked, og da må man forberede seg på å endre rolle og funksjon. Det er det mange som ikke tenker på når de plutselig sitter med sluttpakken i fanget og bevilger seg lang ferie eller finner ut at de skal tilbake på skolebenken. På den annen side er det ikke dette man går rundt og tenker på, men jeg treffer overraskende mange som har låst seg fast uten tanke på om noe av det som de forhåpentligvis har lært seg kan være overførbart til en annen rolle.
Definisjonen på høy utdannelse er nemlig ikke bare forbundet med smarte karrierevalg.
Snarere tvert i mot.
Jeg skulle gjerne sett at universiteter og høyskoler kunne lære litt fra fagskolene med studieretninger som er tilpasset arbeidslivet. Det er bare et spørsmål om tid før flere selskaper finner ut at de snart må få tak i mennesker som kan gjøre noe i stedet for at de bare har en gjeng som sitter og måler hverandre og forvalter monopolpenger og dødtid.
Det er i hvert fall lov å håpe …

I dag er for øvrig sjefen i Deloitte ute i DN og viser sin bekymring for at det fort kan bli «litt for mye» når man tror at det bringer verden videre med å velge mastergrader i stedet for å bidra i arbeidslivet.
Snakk om bonusmateriell :)

Jeg sender en hilsen til Sotengelen for å ha introdusert meg for Regina Spektor.

Masterpieces serving maximum sentences
It’s their own fault for being timeless
There’s a price to pay and a consequence


.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

2 kommentarer

  1. Det å være student er ikke bare et karrierevalg, men også et livsstilsvalg som utsetter det mange ser på som et vanskelig karrierevalg.

    Liker

  2. OH! Ærefull omtale og alt! Du har faktisk klart å velge en av sangene jeg liker best, for tiden.

    Jeg har vel allerede kommentert noe om denne mastergradsinflasjonen, men jeg skal heller komme tilbake når det viser seg om jeg kommer til å lide for min masterløshet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s