Hukommelse som en gullfisk …

Du har sikkert truffet noen som hevder at de har hukommelse som en gullfisk.
Kanskje det er deg, for alt jeg vet.
Jeg kom over en tekst her om dagen som refererte til noen forskere som har funnet ut at gullfisken husker mye lenger enn noen få sekunder, de kan visstnok huske relativt kompliserte sammenhenger hvis de bare blir minnet på det de skal huske med jevne mellomrom.
Ehh …
Noen sier at det ikke spiller noen rolle hvor lite akvariet er, siden en gullfisk vil oppdage nye ting og nye steder fordi den har så dårlig hukommelse.
– «Heisann, en ny plante gitt …»
Forskerne skulle teste dette og mente at dette bare var en påstånd for å få oss til å føle mindre skyld for at vi lar fiskene leve i små boller og akvarier.
– «Heisann, en ny plante gitt …»
De installerte et blinkende lys i akvariet og begynte på et langt eksperiment hvor de blinket med lysene en gang om dagen før de drysset ut maten.
– «Heisann, en ny plante gitt … og her kommer det mat …»
Forskerne mente at fiskene begynte å skjønne poenget og til slutt trengte de bare å blinke med lysene før fiskene svømte opp til overflaten.
– «Heisann, en ny plante gitt … og her kommer det mere mat …»
Det ble for øvrig rapportert at man ikke nødvendigvis fikk gladere fisker hvis de fikk større plass, de er jo byttedyr og blir redde når de er i store områder hvor de ikke har oversikt og det er sikkert derfor de blir så glade når de finner en ny plante som de kan gjemme seg bak, men forskerne kom i hvert fall fram til en konklusjon om at de var lykkelige med trygghet og mat.
Ja ja …
De er kanskje ikke så mye annerledes enn oss når alt kommer til alt, bortsett fra at de klarer seg lenger under vann, vi mennesker er jo ganske enkle å ha med å gjøre, vi er lett å lede og lett å forføre når belønningen står i stil og man trenger ikke forske så mye for å finne bekreftelser på det, bare se på all reklamen som vi omgir oss med. Jeg er blant dem som egentlig har et ganske avslappet forhold til reklame, jeg lar meg heller ikke påvirke noe særlig av det selv om jeg hele tiden blir minnet på at det er noen som prøver seg. Det som ligger i postkassa blir som regel kastet umiddelbart, resirkulert, for deretter å komme tilbake med andre farger og bokstavene plassert i nye setninger som egentlig sier akkurat det samme. Reklamepausene på TV er heller ikke så interessante, kanskje med unntak av noen få som fremstår som litt morsomme selv om det ikke pleier å ha noe med selve produktet å gjøre.

Jeg var på et sånt arrangement for reklamebransjen forrige helg hvor jeg traff noen av disse som tror de er noe når de møter de som tror de blir noe av å ligge med de som tror de er noe.
Mange sirkler og bobler.
Alt som forventet.
Reklamebransjen er ganske lik de fleste andre bransjer hvor mangel på gode evalueringskriterier differensierer den ene fra den andre ved å se på hva de har gjort tidligere, det blir mye av det samme og anerkjennelsen og prestisjen kommer fra priser i konkurranser som de arrangerer selv og som gir en slags status som fungerer som et signal om kvalitet. Det som jeg syns er litt rart, er at det er de samme selskapene som går igjen i reklamesnuttene, tenker da på de som får presentert selskapsnavnet sitt på skjermen og som holder liv i denne bransjen ved å svi av en del kroner fra budsjettene sine. Forklaringen kan være stor mangel på norske merkevarer og når man først skal lage noe så kliner man til, det er ikke så mye å reklamere for og det lille som finnes dreier seg om profiler og slagord og egentlig ganske lite om merkevarebygging. Jeg lurer noen ganger på om disse reklamemenneskene som lager mye av dette egentlig vet hva de lager reklame for, som en sånn ekstra liten kvalitetssjekk for å gi budskapet et lite gnist av forankring og troverdighet.
Filmene er bra.
For all del.
I hvert fall noen av dem.
Det er bare det at jeg syns produksjonene drives litt for langt, spesielt når det tekniske tar fokus fra budskapet. Det hender at jeg gløtter innom noen av de lokale TV-kanalene og da er det ganske morsomt å se på de alternative reklamesnuttene som dukker opp på skjermen, en eller annen lastebilsjåfør eller en blomsterbutikk på et lite tettsted som faktisk klarer å formidle hva de kan gjøre for brukerne, konsumentene, kundene, kall det hva du vil. Kvalitetsmessig så ligner det på noe som en ferievikar i resepsjonen har tastet inn i Powerpoint, men budskapet kommer fram og det er jo det som er poenget. Sammenligningen med mange av menneskene som jeg treffer i min egen arbeidsdag som karriererådgiver er slående med tanke på at det finnes så mange jobbsøkere som ikke klarer å formidle noe om seg selv som jeg skal oppfatte som interessant, antageligvis for at de ikke har definert seg selv som en merkevare og det sier seg selv at det er vanskelig å snakke om noe som man ikke vet hva kan brukes til. Budskapet kveles av fjas og jeg sitter ofte igjen med spørsmål om hvordan det er mulig å tro at man kommer seg fram med å vise et ansikt eller har pugget noen strofer som man bare kan glemme når man kommer ut i den virkelige verden.
– «Hva mener du er det viktigste du kan tilføre denne stillingen?»
– «Ja,» smilte hun.
– «Jeg har en master i fnatt og fnutt og her kan jeg få bruke noe av det jeg har lært meg bla bla bla …»
– «Kan du beskrive hvordan du ser for deg den første tiden i et eventuelt ansettelsesforhold?»
– «Jeg er jo en veldig sosial person da, jeg er flink til å bli kjent med andre mennesker og sånt og kommer raskt inn i miljøet».
Ja, jeg vet.
Det er satt på spissen, men jeg er likevel sikker på at du kjenner igjen noe av det.
Kanskje du hadde glemt det og nå fikk du en ekkel påminnelse.
Det er kanskje sånn det skal være, fint å se på en liten stund før det går i glemmeboka.

Jeg snakket med noen av disse reklamemenneskene, jeg syns pausene er best når jeg er på sånne arrangementer hvor jeg kan gå rundt og finne materiale til mine sosialantropologiske selvstudier, her fikk jeg inntrykk av at tumleplassen deres er i ferd med å tømmes for idealisme og erstattes av analytikere med større fokus på kanalvalg enn innhold.
Kanskje de har glemt at det er innholdet som er det viktigste og trenger å bli minnet på det.
Når alt kommer til alt, så er det ikke så mye nytt, det samme reklamebyrået sto bak halvparten av de nominerte i tillegg til at de vant. Jeg syns for øvrig at reklamefilmen som vant var best, noen syns kanskje at det er lett å si noe sånt i ettertid, men her får budskapet god plass i en vakker presentasjon som vekker gjenkjennelse. Reklamen for hundemat fra Felleskjøpet er også bra, digger sleivsparket til sånne drittkjerringer som ikke vet hvordan de skal fore andre dyr enn det de har mellom beina.
Ja ja.
Det var det, egentlig.
Kommer ikke på noe mer.
Jeg kan ikke huske hva jeg kan ha glemt.
Jo, jeg syns at Stian Blipp tar alt for stor plass og føler med alle de som skal lide seg gjennom OL med stemmen hans og stemmen til Dorthe Skappel og for ikke å snakke om Kari Traa og så all reklamen. Nå er jeg egentlig ikke så veldig interessert i vintersport, men kommer sikkert til å få med det viktigste på svensk TV. Bare se for dere når hele Norges supersøte Therese nærmer seg oppløpssiden, ren og pen og ikke et snev av tvil og så schmack schmack kommer det opp en plakat og en stemme som forteller at sendingen er sponset av dill og dall og så kan vi gå på do og tisse litt eller hente litt mer potetgull, ingen Kims ingen kos, og så kan vi vente i spenning på om vi får se henne stå og drikke fra vannflasken sin foran kamera med skuffelse i blikket og bortforklaringer i retning smørebua.
Ja, jeg vet.
Det er satt på spissen, men jeg er likevel sikker på at du kjenner igjen noe av det, også.
Kanskje du hadde glemt det og nå fikk du en ekkel påminnelse.
Leste for øvrig at SV vil nekte TV2 å sende reklame under OL, de var tydeligvis ikke klar over at det er en kommersiell kanal som skal sende.
Kanskje de hadde glemt det.
Da setter jeg strek.
Jo, en ting til, det er jo fredag og da pøser jeg ut litt funky vibber som du kan ta med deg inn i helgen.
Tenk at jeg kunne glemme det.
God helg, folkens – ikke glem å tenke gode tanker og at du må gjøre noe med dem.

.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

3 kommentarer

 1. Du er skikkelig i farta her med glatte, velformulerte sleivspark :)

  Musikken din i dag…….Det er vel det vi håpar, at vi har betydd såpass for nokon at vi er verd å bli hugsa.

  God helg til deg også. Fredagen min er blank og fri,men ellest står jobb på programmet.
  Deler ein kaffekopp virituellt med deg nett no :)

  Marieklem

  Liker

 2. Min hukommelse er av og til og rett så ofte så stor som den hukommelsen en røkt sild har- eller som jeg antar at den har – om den er røkt. Urøkt har den antageligvis litt mere hukommelse- vil jeg tro , antar samtidig at det ikke utgjør noen forskjell om silda er lagt i lake- eller jo- kun hvis den er nedlagt hodeløs- og det er den jo ofte :-) gullfisk er en annen sak, det er forskjell på Gullfisker også. Det finnes gullfisker som ikke er gullfisker de er egentlig en annen fisk selv om vi kaller de for gullfisker. Men de gjør samme nytten i en bolle. Reklamebransjen er en bransje for seg. Jeg var en tid i reklamebransjen- men jeg var ikke sånn der kreativ på årntli- som tekstforfatter eller sånn. Det var sjelden noen spurte om jeg kunne drodle fine snutter med bokstaver i seg. Det kan jeg jo- men jeg var i en annen etasje og gjorde en sabla god jobb – jeg var oppfinnsom, løsningsorientert , kreativ og «solgte on hands» – facetoooface – og gjorde det bra. Senere sluttet jeg. Og enda senere skjedde noe helt annet………..

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s