Research – på godt og vondt

Det hender at jeg blir overrasket over hvor lite enkelte jobbsøkere har gjort på forhånd for å gjøre seg kjent med rollen og ikke minst selskapet de ønsker seg inn i. Man skal alltid være våken og klar for overraskelser, det er ikke det, men det er en del grunnleggende ting som man bør forberede og lese seg opp på som faktisk oppfattes som selvfølgeligheter fra den andre siden av bordet.
Gjør din research.
Gjør hva du kan for å finne ut mest mulig.
Du har sikkert lagt merke til at et innledende spørsmål på et intervju ligner på «hva vet du om oss», og det stilles av den enkle grunn at vedkommende ønsker å sjekke hvor mye tid som skal brukes på noe som du vet fra før. Jeg anbefaler uansett at man som jobbsøker ber om en rask gjennomgang eller introduksjon, rett og slett for å få en anledning til å sjekke om dette rimer med din oppfatning i tillegg til at du får en fin anledning til å tune deg inn.
– «Jo, jeg har selvfølgelig sett på nettsidene deres og følger med på de nye prosjektene deres hos bla bla bla, men du må gjerne fortelle litt med dine egne ord …»
Noe sånt.
Det blir en fin start.

Det er jo mulig å finne ut ganske mye om bedrifter, hvor detaljert du vil gå til verks er opp til deg selv, men enkelte minimumskrav bør du oppfylle. Det kan være nyttig å sjekke om bedriften er involvert i noe som strider med ditt verdisyn, for hvis den gjør det bør du revurdere om dette i det hele tatt er noe for deg. Det er også nyttig å vite om bedriften, konkurrenter eller bransjen befinner seg i nyhetsbildet og eventuelt hvorfor, det viser både at du er oppdatert på hva som skjer i samfunnet og har interesse for det aktuelle virksomhetsområdet.

Det er flere årsaker til at jobbsøkerprossen feiler, men noe av forklaringen er at mange søker uten å vite hva de går til eller hva som passer dem. Positive begreper som «employer branding» kan fort oppfattes som forføring, og denne «jakten på talentene» er ofte ikke noe annet enn hva vi på fotballspråket kaller stallfyll.
Det finnes fire enkle spørsmål som du bør belage deg på å kunne svare på:
– forstår du jobben som skal gjøres?
– kan du utføre jobben?
– vil du utføre jobben?
– kan du og vil du gjøre jobben slik arbeidsgiver ønsker og på en lønnsom måte?

Jeg får fremdeles spørsmål om bruk av sosiale medier i rekrutteringsprosesser, og svarer at sosiale medier er så vanlig og tar så stor plass i tilværelsen at det brukes for alt det kan være verdt for begge parter i likhet med alle andre arenaer hvor man kan bedrive litt seriøs research. Sosiale medier funker som bare det når det brukes riktig, i likhet med alt annet, men kan også oppfattes som en stor trussel ved at arbeidsgivere følger litt ekstra med på hvilke spor man etterlater seg. Jeg bruker begrepet «trussel» og det henger sammen med selve prosessen og ikke deg. Du skal alltid være klar for å snakke om alt som har med deg og ditt å gjøre uten at du skal gå på akkord med deg selv, integritet eller identitet.
Sånn er du og sånn er det med den saken.
Dersom selskapet ikke liker deg og det som du står for, så er det deres problem.
Det er mange som hevder at det meste av det som ligger på sosiale medier hører med til privatlivet eller fritiden, men paradoksalt nok er det mange av de som deler denne oppfatningen de samme menneskene som forherliger en utvisking av grensene mellom jobb og fritid. Jeg stiller selvfølgelig et direkte spørsmål dersom jeg finner noe som påvirker identiteten til vedkommende, både på sosiale medier og alle andre arenaer hvor jeg kan finne et eller annet som forsterker eller begrenser et inntrykk. Du må tenke over hvordan andre oppfatter deg og din merkevare, bevisst eller ubevisst, og da må du tåle å bli konfrontert med det.
Jeg sier det i hvert fall som det er.
Senest i forrige uke valgte jeg for øvrig kort prosess med en jente som dukket opp i Canada Goose.

Man kan like det eller ikke, men nå er det en gang sånn at alle midler benyttes av de som ønsker å kartlegge om kandidaten oppfattes som riktig eller ikke. Spørsmålet om hva som defineres som «riktig» kan være så mangt, men det handler som regel om verdier, identitet, intellekt og ikke minst vurderingsevne.

De som har deltatt på mine foredrag vet at jeg låner og stjeler og til og med omformulerer gullkorn og metaforer fra de fleste, og jeg er ikke fremmed for å si at «den som er uten synd kan kaste den første stenen» – bare du er klar over hvor du har lagt igjen spor og flekker og har en viss formening om hvordan du skal forklare «ting» så kommer du deg kanskje gjennom nåløyet. Jeg har stor sans for mennesker som byr på seg selv, og pleier alltid å informere kandidater som jeg sitter sammen med om hvilke spor jeg finner, med mindre det er informasjon fra en uformell referanse som ikke vil røpes, og så snakker vi om det og finner som regel ut av det, også …
Livets skole gir faktisk den beste utdannelsen.

Når du leter etter noe så vil du antageligvis finne mye annet som du kanskje ikke er klar for.
Sånn er det bare.
På den annen side, så kan du si at det ikke spiller noen rolle hva du finner hvis du ikke vet hva du leter etter. Sånn tenker en som sitter på den andre siden av bordet og det betyr at det er opp til deg om du vil gjøre noe av det samme. Hvis du har funnet ut noe om en person som kanskje skal bli din nærmeste leder og det du har funnet ut er noe som du ikke liker, så bør du definitivt tenke etter om du er riktig kandidat eller ikke.
Mennesker er forskjellige.
Ting som noen oppfatter som feil kan andre oppfatte som riktig.
Det er bra.
Det kan være at dette blir et utvelgelseskriterium som du ikke har regnet med, og da er det best for alle parter hvis dette kan komme fram så raskt som mulig. Det finnes nemlig ikke noe fasitsvar på noe av det du lærer på jobbsøkerkolen, og alle disse «oppskriftene» og «formaningene» som dukker opp fra alle kanter skal du bruke som grunnlag til refleksjon og ikke noe annet.
Det som er viktig er at du skal formidle noe som er ditt eget.
Det er faktisk så viktig at det er det eneste som betyr noe.

.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s