A Good Heart

Jeg husker et foredrag som jeg holdt i fjor høst, jeg syns det er artig å være den som starter den første sesjonen eller den som kommer rett etter lunsj for da pleier det å være noe eget med stemningen. Dette var første gangen jeg bestemte meg for å åpne med å spørre ut i salen om det var en lege til stede, og da ble det litt tumulter, engstelige blikk og usikkerhet og en stemning som ble enda litt mer spent. Det er like morsomt hver gang man kan gjøre noe som bryter litt med publikums forventninger. Nå pleier det ikke å være noen lege på noen av de foredragene jeg er på – jeg har heller ikke hatt behov for det – selv om det var en fyr en gang som rakk opp hånda og sa at han hadde vært på førstehjelpskurs.
– «Jeg liker ikke å snakke om de som ikke er til stede», pleier jeg å si når salen har roet seg.
– «Jeg liker å bruke leger som et eksempel med tanke på den viktige jobben de gjør for å sørge for at andre mennesker har det bra … men for all del, jeg kan snakke om veldig mange andre yrkesgrupper som er flinke med mennesker».
Deretter blir det som regel litt summing, jeg legger inn en kunstpause og ser at det er mange som nikker og retter seg litt opp i stolen før jeg fortsetter innledningen med å snakke om ulike roller som kjennetegnes av smilende mennesker med hjelpsomme handlinger som tilrettelegger for at alt som man forventer skal funke virkelig funker og som gjør at hjulene i samfunnet går rundt. Mennesker som har lært definisjonen på virkelig verdi fra livets skole, der hvor man ikke sitter og kopierer men blir korrigert av virkeligheten.

Dalai Lama:
– «The planet does not need more successful people, the planet needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds …»

Det burde snart være på tide å redefinere suksess som noe helt annet enn de klassisk materialistiske verdiene som indikerer hvem som har oppnådd suksess, spesielt med tanke på at de mest suksessfulle menneskene på kloden har utviklet tankegrunnlaget sitt på helt andre steder enn på et samlebånd.
Det er mange som snakker om verdier, men få som snakker om den virkelige verdien.
Verdien av den du er.
Jeg treffer en del mennesker som står i et veikryss og lurer på om de skal den veien eller den veien, og da spør jeg hvor de vil og av og til hvorfor de vil akkurat dit. Svarene varierer, men når vi har fått snakket litt og gjerne litt mer, det blir jo som regel sånn, så er det som om det skjer noe med ansiktene deres som om de lurer på noe som de kanskje tror at man ikke kan spørre om.
– «Det finnes ikke dumme spørsmål», pleier jeg å si.
– «Men det finnes utrolig mange dumme svar …»

Jeg kjenner en del smarte mennesker som stiller seg tvilende til utdanningsinflasjonen og mye av den indoktrineringen som gjennomsyrer et utdanningsløp som oppfattes som trykkfeil i studiekatalogen. Jeg traff en jente i forrige uke, tatt ut av sin sammenheng så kan dere lure på hva som kommer nå, men dette var en jente som definerte seg som smart og såpass smart at hun trengte seriøse karrieretips etter en periode som hadde gjort henne rimelig oppgitt og frustrert og ganske tom i både hjertet og hjernen siden hun ikke kom noen vei med jobbsøkingen sin. For å gjøre en kort historie litt kortere så var dette en jente med tredvetallet rundt svingen og som hadde sittet hele livet på skolebenken.
Jeg syns ikke det er særlig smart.
Jeg er nesten fristet til å si at det er … ja, rett og slett egoistisk.
Hun stilte med treningstights og stor bag og det var hun som ble stående som et flashback når jeg leste en setning i dagens VG fra Helsedirektør Bjørn Guldvog:
– «Om alle hadde begynt å leve som dem med høy utdanning, ville 6000-7000 dødsfall vært unngått …»
Ehh.
Jeg har lest teksten noen ganger, den handler egentlig om hjertesykdommer, men jeg klarer ikke å forstå hva høy utdannelse har med dette å gjøre. Det står noe om livsstil og sosiale forskjeller, men dette er da noe som måles i helt andre verdier enn hvor lenge man har sittet og pugget fra noen dårlige kopier i en svett lesesal.

Mitt poeng er at livsstil må måles etter andre faktorer enn høy utdannelse, og da er det trist at enkelte mennesker, spesielt noen fra legebransjen som representerer en gruppe som de fleste hører på, bruker talerstolen til å hause opp dette.
Friske hjerter får signaler fra en frisk hjerne.
Jeg kjenner en annen jente som definerer suksess som å gjøre det du elsker, hun får selvfølgelig en del kommentarer som ligner på noe som oppfattes som at dette ikke er nok til å tjene til livets opphold.
– «Jeg er smart», svarer hun.
– «Jeg velger å skape et liv i stedet for et levebrød …»


.

Dersom du ser forstyrrende reklame i videosnuttene som jeg pleier å avslutte innleggene mine med, så finnes det en løsning – klikk her for å komme til teksten fra IDG/PCWorld som viser deg hvordan du kan fjerne søppelet.

9 kommentarer

 1. Du og Dalai Lama er ikkje så dumme akkurat :)

  «A good heart
  These days, is hard to find» syng dei på Valentins Day og eg tenkjer at den som er så heldig å finn seg ein hjartanskjær berikar og forlengar sitt liv,-og heldigvis er ikkje funn av ein slik avhengig av utdanningsnivå :)

  God fredagskveld din veg,
  Marieklem

  Liker

 2. Veldig fin tekst som får fram mye viktig. Likevel, som folkehelseentusiast, er jeg jo nødt til å motargumentere litt. Den sosiale gradienten i helse handler jo om at de med høy skår på soioøkonomiske barometre også er de som har høyest skår på helse, som f.eks hjerte-karsykdommer. Det vil si at det er en statistisk sterk korrelasjon mellom blant annet utannelse og helse. Dette er dobbelt urettferdig: de som har stor sannsynlighet for å ta høy utdannelse har høy sannsynlighet for å få godt betalte jobber, gode boforhold, trafikksikre biler, spise sunnere, trene mer osv osv. De har også størst sannsynlighet for å leve et friskere liv. Studier viser faktisk at det er en forskjell i forventet levealder på 10-15 år mellom de med gunstige levevaner og de med ugunstige levevaner. I Norge. Det er en dobbel urettferdighet at den uføretrygdede pappaen som sliter med å få råd til ferie også skal ha mest sannsynlighet for å bli syk, oppleve lavere livskvalitet, dø tidligere.

  Liker

 3. Jeg leser kommentaren til EventyrElin, og ser at hun trekker ut en annen essen fra teksten enn hva jeg gjør.

  Jeg har fulgt bloggen din ganske lenge og det henger selvfølgelig sammen med at jeg er enig i hva du skriver om, og denne teksten handler litt om å fjerne glorifiseringen av disse som får utdelt flakslodd i korridorene på høyskolene. Det er et stort paradoks at de som presser seg inn sammen med resten av sauene blir foretrukket i arbeidslivet i stedet for de som kjenner alternative snarveier. Det er som om hele samfunnet tvinges til å henge seg på utdanning, noe som minner skremmende om hvordan prester og misjonærer holder på men når alt kommer til alt så går det ut på det samme.
  Hjernevasking :(

  // MR

  Liker

 4. Mange gode poenger her, også i linkene dine, Jeg jobber med det samme som deg og ser alt for mange mennesker som matcher målgruppen du skriver om og syns det er skremmende at nesten en hel generasjon kjennetegnes som indoktrineringsofre.

  Liker

 5. Ja det er mange måter å lese på, og referansene våre bakover er en faktor som ikke er å kimse med. Jeg leser også innlegget ditt anderledes enn Eventyrelin.
  Hva er » den sosiale gradienten» ? Jeg kunne googlet det- og jeg tro rnok jeg forstår betydningen av det- men
  Friske hjerter får signaler fra ett friskt hjerte :-) Det liker jeg!
  Hva er ett friskt hjerte ? Jeg går ut og tar meg en røyk mens jeg funderer på dette……………………….Nå er jeg tilbake.
  Da jeg gikk på høyskole- Bachelor i sykepleie- i en alder av noen og førti opplevde jeg faktisk en form for skuffelse. » Er det ikke værre enn dette » – tenkte jeg. Jeg hadde opphøyd de skolerte så gæli og mente at de måtte da være supersmarte alle som en. Og med det så ble ligningen i min harddisk som hadde virus i seg at jeg var ikke mye jeg som ikke hadde KLART å ta høyere utdanning. Tilnærmet dum – mente jeg faktisk at jeg var. Joda det var mange smarte- noen til og med veldig smarte. Men jeg var klok. Livsklok. Dette verktøyet sammen med en del andre egenskaper var det som fikk meg gjennom studiene med gode resultater. Så nå har jeg en bachelor- som jeg kan bruke der hvor de vil at jeg skal ha en bachelor- men jeg behøver den egentlig ikke. Jeg eide en gang en veldig fin ( og dyr ) bolig- en sånn funkis som mange ville ha ÅÅÅÅÅÅÅ så fint du har det ! Hvor mye betalte du for dette da ????? Jo ganske mye- og det meste kontant- det gav meg ikke friskhet og bedre helse, men jeg bodde bra. Fint var det også. Fint er det her også- men jeg eier ikke. Jeg har ikke penger til å eie nå. Ikke enda. Jeg har det bedre her. Jeg har hatt bil som var nesten ny også- uten lån, men betalt med mange pengelapper. Den var trygg. Men jeg hadde ikke bedre helse da enn nå. Nå har jeg en bil som er gammel, men trygg og som kostet 15 % av det den andre kostet. Når jeg fant den bilen så kjente jeg glede, når jeg prøvde den så kjente jeg glede, når jeg bestemte meg for å kjøpe den så kjente jeg glede, når den ble min så kjente jeg stor glede- jeg er glad i bilen min – den er trygg,og så er den litt stilig til og med- og deilig å kjøre. Og den er betalt med veldig lite pengelapper i en sammenheng- men for meg var det veldig mange pengelapper. Det skaper frisk hjerne og igjen friskt hjerte. Jeg har bil for å ha friheten bilen er for meg, og fordi jeg bor på ett lite sted hvor mye er lengre unna. Jeg fikk en jobb som mange mener er en fin jobb- det mente jeg også- helt til den kostet mere enn den smakte- fordi jeg kom i presteringsmodus selv om jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke gjøre det. Og fordi at ingenting var bra nok for sjefen som heter staten. Jeg kunne ikke gjøre noe med det- men jeg kunne gjøre noe med meg. Så når jeg har en frisk hjerne- til tross for at den er litt glemsk av og til ( fordi den har hatt for mye å tenke på og vært litt lei seg en stund ) Så får jeg ett friskt hjerte. Ikke løper jeg, ikke trener jeg,- jeg trente mye før og det ER deilig å trene når jeg ikke blir overveldet av at jeg MÅ trene. Så nå trener jeg ikke. Jeg er frisk som en fisk- men hjertet mitt har vært syk en stund fordi hjernen min sa så mye dritt til meg. Og ja leger og helsepersonell er i behov for betydelig endring og oppgradering av innstilling. Og kanskje starter det med at vi andre blir vrange og ikke vil være med på leken ?
  Og hva i all hverden er gunstige levevaner ? Definert skjematisk eller skal vi spørre » Hva er gunstige levevaner for MEG ? «- For hva er god helse ? Er det fravær av sykdom ?

  God lørdag Morten :-)

  Liker

 6. Det ante meg at jeg var ute på litt dypt vann, for jeg har ikke fulgt bloggen din før og leste den med mine folkehelse-briller. Men det er fint å reflektere, og jeg er jo veldig enig i det mange av dere andre også kommenterer. Kanskje jeg burde lest meg opp litt først og deretter kommet med mine tanker……. :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s