The Chosen One

Jeg ser at det er flere som kommenterer henvendelser om noen av disse «merkelige profilene» på LinkedIn, profiler som har helt andre hensikter enn oss som vet hvordan dette skal brukes. Det var en tekst for ikke så lenge siden som handlet om at LinkedIn-brukere er like utsatt for svindel og lureri som de som beveger seg på useriøse steder som Facebook og Twitter. Årsaken skal visst være ganske enkel siden det er her du kan få tilgang til toppsjefene i de fleste av verdens største selskaper og organisasjoner og alle deres nøkkelpersonell, ikke sånn ment at de er lettere å lure enn andre men fordi det skjer noe med «validiteten» til en profil dersom vedkommende klarer å knytte seg opp mot noen som oser litt respekt. Det ble faktisk hevdet at LinkedIn-brukere har en tendens til å respondere på spam, og det kan skyldes av brukerne føler seg mindre utsatt på grunn av vissheten om et tilsynelatende profesjonelt klientell. Jeg er nok ikke så mye bedre selv, og har akseptert invitasjoner fra enkelte som jeg i etterkant har valgt å fjerne, også med vissheten om at de har betrodde mennesker i nettverket sitt, men det finnes jo en del mennesker på LinkedIn som tenker at det ikke nødvendigvis er den som inviterer som oppfattes som så veldig spennende men tanken på tilgang til vedkommendes kontakter.
Det skal imidlertid ikke handle om de.
Det skal handle om en av disse avsendernes opprinnelige hensikt.
Det tikket inn en invitasjon fra en fyr i Mexico, en god profil, han skal ha kred for det, en økonom med en tilsynelatende spennende stilling i et finansforetak. Jeg kan ikke skryte på meg så veldig mye business i Mexico, når sant skal sies så kan jeg ikke skryte på meg noe business der borte i det hele tatt, det nærmeste er Costa Rica og det er jo ikke så langt unna. Jeg valgte å godkjenne invitasjonen fra han, og det gikk ikke lang tid før det kom et tilbud som han mente at jeg ikke kunne si nei til.
Hmm.
Det var selvfølgelig snakk om penger.
Det var store penger.
Det var snakk om rask fortjeneste, og dette er noe som får meg til å bygge opp en viss tvil som ligner på tvilen som kommer snikende når noen forteller meg hvordan de kan vise meg veien til et godt liv i samsvar med en eller annen religion. Dette var en fyr som ga inntrykk av å ha et godt forhold til sin skaper, og da refererte han ikke til foreldrene sine, for å si det på den måten.
Det var to onder i samme sak.
Hmm.
Han skrev at jeg var den utvalgte.
The Chosen One.

Dear Mister Morton,
we are unfamiliar with each other but it takes a day for people to know. I will like to propose a legitimate business to you and please take this seriously. I am proposing a deal that will make us richer and you are very important to this deal as you will find out.

I am a senior accountant with Lloyds TSB Bank. I have worked here for a little more than 6 years now and I was the personal accountant to one Engineer. Lucas Besshø is a foreign contractor with Royal Dutch Shell Plc in Mexico who has an investment account with my bank.

Unfortunately, my client died along with his nuclear family at France while on sabbatical in the summer of 2010, may their soul rest in peace. He died without leaving a will. Several efforts were made to find his extended family through your embassy without success. I received a notice last week to provide the next of kin of the deceased being his accountant or the account risk been transferred to the government (es-cheat) in 14 days time. I am contacting you as the chosen one to assist me in repatriating the funds left behind by my late client since you both share the same last name. This claim will be executed without breaching any international laws and success is guaranteed if we cooperate on this. The bank will release the account to you because of your last name and my recommendation of you as the next of kin.

I am a very religious person and I cannot lie; I expect the same from you. I will forward my International passport so you know that i am not joking, when I get your response. The amount involved is 9,649,400 Pounds; I propose we share the proceeds 50:50, I think this is fair. I will give you all the necessary information about deal when I get your response.

I anticipate your cooperation. Treat this proposal with utmost confidentiality and urgency for a 100% success.
Looking forward to hear from you.

Dette minner om alle onklene mine i Nigeria som fyller spamfilteret mitt. Nå har det seg sånn at jeg ikke har noen onkler i Nigeria, og så er det også sånn at familien min ikke har avkom på denne kloden med det samme etternavnet som meg og som enkelte av dere vet er identisk med et fjell i Jotunheimen.
2258 meter over havet.
I dag er det bare jeg, kona og mine to barn som heter det.
Bikkja teller ikke.
Han heter bare Theo.
Det var for øvrig min morfar som valgte seg akkurat dette navnet som ett av flere dekknavn når han reiste bort til en velfortjent pause i all slossingen med de som invaderte landet vårt. Han syns det var ganske fint der oppe i fjellene, han hadde rett i det og det var nok derfor han tok med seg navnet, men jeg traff han aldri og har bare fått historen i små og sensurerte doser fra min mormor.
Han var noe som ble en godt bevart hemmelighet.
Mamma ville aldri snakke om han, men det lille jeg har hørt er at han fikk store problemer med livet sitt etter krigen, problemer som vi i dag antageligvis ville ha diagnosert som Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) men som de fleste menneskene på den tiden valgte å forkorte til fyllik.
Mormor traff en annen mann, giftet seg på nytt og morfar ble borte i fylla.
Moren min beholdt pikenavnet sitt.
Sånn henger det sammen.
Jeg er antageligvis den siste.
Jeg er The Chosen One.
Nok om det.
Denne mexikaneren minner meg om en eller annen svindler, noen vil sikkert si at jeg er fordomsfull men blås i det, jeg sammeligner han med alle onklene mine i Nigeria, men så tenkte jeg å undersøke saken videre for å se hvor lang tid det ville ta før han ville be om tilgang til bankkontoen min. Det spiller ingen rolle hva han heter, jeg kan godt kalle han «Joe», og jeg valgte å gå inn i rollen som «dum og uvitende», og det finnes sikkert noen som mener at det er en rolle som kler meg men blås i det, sendte et svar og så kom det en ny melding som bekreftet mine mistanker i løpet av tjuefire minutter.
Ikke raskt nok til å oppfattes som et automatisk svar, men raskt nok til å oppfattes som copy paste.
Jeg hadde rett.
Det er for øvrig en rolle som jeg trives litt bedre i, men blås i det også.
Jeg valgte imidlertid å bli stående i den dumme rollen hvor jeg bekreftet min interesse for alle disse pengene, eller i hvert fall halvparten siden det var det vi var i ferd med å bli enig om. Jeg tilbød meg å ta turen over til Mexico så vi kunne gjennomføre dette på en ordentlig måte, jeg driver egen virksomhet og kan styre dagene som jeg vil og med et sånt beløp i den andre enden så kan jeg ta meg noen dager fri uten inntekt.
No problem.
Mexico er et vakkert land og jeg har alltid hatt lyst til å besøke Tulum med Mayaruinene i strandkanten og jeg la til og med inn et håp om å få besøke en ekte tequilabar.
Oye mi canto.
Jeg ba om å få en referanse på hvor jeg kunne belaste billetten og hotellet og hele pakka, og skrev også at det kanskje var bedre om han kunne arrangere hele reisen siden han allerede var så godt i gang med å vise sin hjelpsomhet.
Mexico, here I come.
Ay ay ay.

Jeg har ikke hørt noe fra han.
Det begynner å bli en stund siden.
Det er i hvert fall mer enn tjuefire minutter.
Det er faktisk snakk om fem dager, men sånne ting tar kanskje litt lenger tid der borte.
Kanskje jeg ikke burde nevnt den tequilabaren.
Kanskje jeg bør sende en purremail, det er jo dumt hvis han glemmer at jeg er The Chosen One …

3 kommentarer

 1. The chosen one….
  Nigerianske onklar har forårsaka tap av gard og grunn her i Norge, I know, Det er nesten vittig, spør du meg, men det gjer du ikkje, at nokon i det heile «bit på» slike henvendelsar. Men det er vel helst tragisk.

  Det var no dumt dei ikkje tok eit navn som Olsen, Hansen eller Johnson, ikkje tll forkleinelse for dei navna, men då hadde dei kanskje behaldt ein liten flik av truverde *ler*
  Du får oppdatere oss om du får svar .

  Din morfar valgte eit flott etternavn!

  Ha ein finfin dag.
  Marieklem

  Liker

 2. Har nettopp sett en reportasje på TV2 som handlet om svindlerne som gjør noe av det samme, reporteren dro ned og ble rimelig tøft trua fra negern når hår han fortalte hvorfor han egentlig hadde kommet.

  Vær på vakt :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s