Legitimasjonsplikt

– «Morten», begynte hun.
– «Nå skjer det …»
– «Hva skjer?»
– «Jeg ringte», fortsatte hun.
– «Jeg ringte og snakket med han … utrolig hyggelig fyr, skal hilse tilbake … han ba meg inn til et intervju i morgen, allerede i morgen … hva gir du meg, jeg snakket og snakket og var nesten redd for at jeg skulle snakke for mye, må jo ha noe å snakke om i morgen, også … ha ha … men han sa det var greit og sa at det passet bra mot noe av det som han hadde på gang og som kanskje var noe for meg … jeg spurte hva det var og hvem det var men han ville vente til i morgen, han kalte det for øvrig ikke for et intervju men en … en generell samtale …»
– «Går litt ut på det samme når du snakker med han», svarte jeg og kjente at jeg ble litt glad på begges vegne.
– «Du skal forberede deg som vanlig», fortsatte jeg.
– «Vær deg selv og snakk om dette som du er flink til, det er derfor han ønsker å treffe deg».
– «Mener du det?»
– «Ja …»
– «Jeg tenkte at han ville treffe meg fordi du anbefalte meg».
– «Det funker ikke sånn», svarte jeg.
– «Kanskje noen ganger, men dette er en profesjonell fyr som vet hva han jobber med og akkurat nå sitter han med et rekrutteringsprosjekt som kanskje er noe for deg … det gjelder å være på rett tid til rett sted, vet du …»
– «Omvendt».
– «Omvendt?»
– «Ja», smilte hun.
– «Du sa være på rett tid til rett sted, men det heter vel være på rett sted til rett tid».
Jeg nikket.
Seint på dagen, ikke sant.
– «Men du», fortsatte hun.
– «Jeg fikk en møtebekreftelse på mail fra en dame … han sa at han skulle få noen andre til å sende det siden han var på vei til et møte, men det står noe som jeg syns er litt rart … det står at jeg skal ta med alle originale attester, minimum to referanser og legimitasjon».
– «Legitimasjon».
– «Samma det», smilte hun.
– «Har ikke blitt bedt om å vise leg på aldri så lenge, sånn sett er det jo litt artig, men syns dette virker litt … jeg vet ikke, too much …»
Jeg nikket.
– «Jeg har ingen attester, jeg … jeg har sikkert noen, men … når man har flyttet noen ganger så forsvinner det en del ting … kan sikkert få tak i en attest fra de siste jobbene mine men det er jo ingen igjen på noen av de stedene som kjenner meg … jeg husker når du snakket om referansepersoner på kurset så er dette noe som kommer opp mot slutten av prosessen for at de som skal ansette deg ikke skal være påvirket fra tredjepart, eller noe sånt».
– «Riktig, det», nikket jeg.
– «Det er i hvert fall min mening».
– «Men legimitasjon?»
– «Legitimasjon …»
– «Samma det … hva er det, liksom … hender det at det kommer noen andre på intervjuet enn den som man forventer?»
– «Nja», nølte jeg.
– «Det blir kanskje som å fly».
– «Som å fly?»
– «Ja», nikket jeg.
– «Det finnes noen få drittsekker som gjør faenskap på fly, og derfor må alle de andre passasjerene gjennom mye mas og fjas for å få bli med … det er sikkert noen dustemikler som har forsøkt seg med ett eller annet … jeg vet ikke, det kan jo være så enkelt som at dette bare er en sånn automatisk standardmelding som de sender ut til alle, det sitter en eller annen PA som hopper når noen sier at hun skal hoppe … husk at bemanningsbransjen behandler ganske mange mennesker, mange utlendinger, kan være en ekstra sikring med tanke på sjekk av arbeidstillatelse og sånne ting».
– «Men jeg er jo norsk … seriøst, har det blitt sånn?»
– «Jeg vet ikke», svarte jeg og trakk på skuldrene.
– «Jeg tror at du uansett gjør lurt i å følge opp så godt du kan, regner med at du har førerkortet ditt i lommeboka di, hvis du bare har bankkort så syns jeg ikke du skal la uvedkommende kopiere det, vise fram for å vise at du er du er greit, men husk at du er ansvarlig i forhold til banken din».
– «Referanser, da?»
– «Det kan du drøye», bekreftet jeg.
– «Nå kan du jo i og for seg si at jeg er en referanseperson som han allerede har krysset ut, det er de uformelle referansepersonene som er mest verdt, for å si det sånn, men du kan godt begynne å tenke på hvem du bør føre opp på listen din når den tid kommer … du skal selvfølgelig kontakte dem og fortelle dem at du er i en rekrutteringsprosess sånn og sånn og at du gjerne vil ha han eller hun som referanseperson … husk at dette er en tillitserklæring og de fleste vil føle seg smigret».
– «Ja».
– «Husk at de fleste referansepersoner trenger en liten påminnelse», fortsatte jeg.
– «Det kan være lurt å minne om positive episoder og ting som gikk bra, et godt tips … men det kommer selvfølgelig an på hvordan du blir husket».

Jeg skrev noe om bakgrunnssjekk for en stund siden, en greie som benyttes for å få en utfyllende verifisering av jobbsøkeres opplysninger, ikke nødvendigvis fordi noen tror at du lyver men som en slags gardering. Bakgrunnssjekk er ment som et ekstra ledd for å kontrollere riktigheten og gyldigheten til påstander som kandidaten kommer med, som en kildekontroll for at man skal være sikker på at det ikke er noe muffens.

Når det kommer til referansesamtaler, så vet jeg at det er en del som tar ganske lett på dette. Jeg vet ikke hvorfor siden jeg er av den oppfatning av at en fortrolig samtale mellom deg og meg er den beste anledningen til å få vite det man ønsker å vite. Referansepersoner skal aldri oppføres ukritisk i søknadstekst, en CV eller noe annet. Du skal ta vare på referansepersonene dine og ikke misbruke dem i tide og utide, og så er det selvfølgelig veldig viktig at du gir beskjed til dem når det nærmer seg den delen av prosessen hvor det blir aktuelt med en referansesamtale. Jeg tror nok dette er et av elementene som skiller gode rekrutterere fra de som ikke er like gode – de lar seg ikke blende av en referansesamtale på et tidlig stadium i prosessen, men venter mot slutten for å få bekreftet eller dementert et eller annet som kan ha dukket opp gjennom gode samtaler med de aktuelle kandidatene. En referansesamtale skal minimum bekrefte et ansettelsesforhold, men det er ganske digg om du har en person på referanseblokken din som kan bekrefte at du er et godt menneske og en som gjør det som er forventet og kanskje litt til.

Det finnes noen som har tvangstanker om at en referanseperson på død og liv må være en sjef.
Jeg er ikke enig.
Jeg mener at en referanseperson minimum må være en som har jobbet sammen med deg, en kollega som har spist lunsj med deg hver eneste dag er bedre enn en sjef som du bare har snakket fortrolig med på sommerfesten. Man bør likevel være klar over at det kan hende at den som skal ansette deg i din nye jobb kjenner noen som jobber i det selskapet du trenger å oppgi referanser fra. Tenk over hvordan du vil reagere og hvordan du vil svare dersom det dukker opp navn som gjør at det kiler litt i nakken eller romler i tomlern.
Husk at verden ikke er så stor som mange skal ha den til.
Noen ganger kan det også være lurt å tenke over hvordan du tror at du vil bli husket.

– «Er du klar?»
– «Ja», smilte hun.
– «Så klar som jeg kan få blitt».
– «Hvis det blir mas om disse attestene så får du si det som det er, jeg kan ikke påstå at jeg har orden på mine egne heller, men vær klar over at du kan fylle en manglende attest med en referanseperson … det går ut på det samme, egentlig er det kanskje bedre når man har et menneske å snakke med, men det er jo sånn som jeg liker det … mange mener noe annet».
– «Noe annet jeg bør huske på?»
– «Vet du hvor du skal?»
– «Ja».
– «Vær trygg på historien din og ikke glem at du må smile … jeg maser jo ganske mye om dette med at man skal være seg selv og du har jo ganske lett for å smile, husk at et intervju er en samtale mellom to likeverdige parter hvor formålet er å finne ut om dere passer sammen eller ikke, tror dette blir bra».

Én kommentar

  1. Når eg såg musikkvalget i dag måtte eg smile og gjer det fortsatt medan eg skriv, fordi det er ein sang eg ofte syng,-også på jobb (men eg tek meg i det og stoppar etter Fly me to the moon, and let me be among the star :))

    Jobbintervju er spennande. Gode tips du refererar til i denne samtalen. No skal eg på cafe med ei god venninne som også er ein av mine gode kollegaer :)

    Ha ein finfin dag!
    Marieklem

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s