Mulighet for fast ansettelse

Jeg anbefaler seriøse jobbsøkere om å bruke vikar- og bemanningsbransjen for alt den er verdt, mest med tanke på at et vikaroppdrag eller et engasjement kan være en fin mulighet til å få en fot innenfor, hvor jeg følger opp med et råd om å gjøre en god jobb der man er, uansett ansettelsesform, da dette ikke bare er et spørsmål om å få verdifull erfaring men også om referanser.
Tenk over den.

Du har sikkert sett at det pleier å stå i enkelte stillingsannonser at det kan være mulighet for fast ansettelse. Det blir selvfølgelig en hypotese, men det er likevel en mulighet, vel og merke hvis du ønsker en fast ansettelse. Jeg kjenner mange mennesker som trives i rollen som vikar og som ikke ønsker å binde seg til en bestemt arbeidsgiver, og jeg syns det er trist at disse blir neglisjert av alle de som griner om rettigheter og rettferdighet og hva som ikke trekkes fram.
Mulighet for fast ansettelse er også en frase på en løsning som benyttes i et forsøk på å unngå en feilansettelse, som en mulighet for alle parter til å sjekke om dette er noe eller ikke.
Det er da det begynner å bli litt skummelt.
Tross alt.
Vi snakker stort sett om en person som lykkes på sin ferd med å finne en rolle som vedkommende trives med.
Vi snakker om en arbeidsgiver som får en ansatt som passer og selvfølgelig om et vikar- og bemanningsbyrå som tjener penger. På den annen side, så snakker vi også om alle de andre som føler seg forbigått, alle disse som refererer til lover og regler og likhet for alle.
Det som andre kaller sutring.
Jeg foretrekker å snakke om mulighetene og at det er muligheter for de fleste, ikke sånn å forstå at jeg er konfliktsky eller kommer med oppfordringer til å bryte lover og regler og likhetsprinsipper, for all del, men fordi det er en visshet om at det er sånn det er og så kan man like det eller ikke like det, akkurat som alt annet som skjer i verden. Jeg vet at dette er en påstand som skaper en viss misnøye og jeg anbefaler alle om å sette seg inn i reglene i arbeidsmiljøloven som handler om ulike ansettelsesformer, ikke for at noen skal kverulere eller fremstå som en sånn bitter brøler som griner i mediene, for all del, men for å vite hva det dreier seg om.
Det er faktisk lovstridig.
Jeg trakk nylig fram en FAFO-rapport som viste at 18 av 43 intervjuede bedrifter brukte innleie av arbeidskraft som strategi for å sjekke om vedkommende var aktuell for ansettelse, stort sett basert på tilbud fra vikar- og bemanningsbyrået som de hadde avtale med. Samtidig viste jeg til tekster på nettsidene til ulike byråene som reklamerer åpent om mulighetene for å «teste» en medarbeider før kunden eventuelt velger å ansette vedkommende.

«Vi kaller det Try and Hire, og ved denne formen for ansettelse får din virksomhet en mulighet til å bli kjent med og prøve ut en kandidat i en tidsbegrenset periode med angitt start og sluttidspunkt, før eventuell fast ansettelse i bedriften»

«Vi kaller det Try and Hire, og det fungerer særlig bra i situasjoner når bedrifter er i ferd med å skape nye stillinger og det ikke er rom for faste ansettelser før ved et senere tidspunkt»

«Vi kaller det Try and Hire, og det er et lønnsomt valg når abeidsgiveren vil unngå å ta forhastede beslutninger angående bedriftens personalpolitikk og har et ønske om å sjekke kandidatens praktiske kunnskaper, personlige egenskaper og arbeidsmetoder»

«Vi kaller det Try and Hire, en fleksibel løsning med henblikk på hvor lenge våre samspillere ønsker at prøvetiden skal være. Vi har meget gode erfaring med denne modellen siden både kunde og vikar får anledning til å teste ut om arbeidsoppgavene/forholdet svarer til forventningene. Etter endt innleieperiode står partene fritt til å inngå et fremtidig formelt samarbeid»

«Vi kaller det Try and Hire», og opplever at flere og flere bedrifter henvender seg til oss når de skal ansette nye medarbeidere til faste stillinger. Vikaren går prøvetiden som ansatt hos oss og etter 6 måneder kan dere bli enige om en eventuell fast ansettelse»

Det er stort sett mindre selskaper som synder.
Det er stort sett disse som bruker enhver anledning til å kjøpe seg markedsandeler.
Det er ikke tillatt at man åpent, for eksempel i markedsføring eller i kontrakten som inngås, tilbyr sine oppdragsgivere å prøve ut personell i en periode før det tas en beslutning om ansettelse. Det kan heller ikke ovenfor arbeidstakerne reklameres med at en stor del av vikarene får ansettelse hos innleier etter at det opprinnelige vikaroppdraget er avsluttet. Det er imidlertid klart at «try and hire» i praksis kan skje uten at det offisielt blir sagt noe om dette, og i slike tilfeller blir det gjennomført uten at det er mulig å skille dette fra et ordinært innleieforhold.

Min personlige mening er for øvrig at «try and hire» er et genialt konsept for alle parter.
Min personlige mening er i hvert fall at dette er bedre enn «kvotering» og «kompisrekruttering».

Hvis man gjør et fritekstsøk på finn – «mulighet for fast ansettelse» – så finner man pr dd 187 stillinger, og det er ikke bare fra vikar- og bemanningsbransjen.

Mange jobbsøkere får til stadighet høre at sytti prosent av alle jobbene som finnes der ute ikke annonseres. Det er et «skjult marked» og det er mange som spør meg om hvordan man kan snike seg inn i dette markedet. Det finnes snarveier, du har en snarvei som handler om nettverk og viktigheten av å komme seg ut og banke på dører og være aktiv i relevante brukergrupper og foreninger og sånne ting, og så har du en snarvei som går gjennom et vikar- og bemanningsbyrå.
Hysj.
Ikke si det til noen.
Jeg er sikker på at du en eller annen gang har sett en stillingsannonse som er så «spisset» at du skjønner at de som skal ansette noen har en spesiell person i tankene. Det du ikke vet og som heller ingen andre får vite, er at denne spesielle personen jobber der allerede, som vikar, og nå har de snakket sammen og kommet til enighet om å binde seg tettere sammen.
Personalpolitikken krever at stillingen lyses ut …

Det som er viktig i alt dette, er at man må være klar over at det ikke er noe som heter at man kan gå prøvetid gjennom et vikar- og bemanningsbyrå, vi snakker om to forskjellige ansettelsesforhold selv om vedkommende jobber på det samme stedet. En arbeidsavtale med et vikar- og bemanningsbyrå gjelder i den perioden man timefører arbeid gjennom disse. Når det skal vurderes et tilbud om fast ansettelse hos oppdragsgiver, så er det et nytt ansettelsesforhold som skal kontraktbindes med den aktuelle bedriften med påfølgende gjensidig oppsigelsestid. Jeg får stadig høre om en del merkelige løsninger her, men det handler om å forstå arbeidsmiljøloven som egentlig er krystallklar i forhold til dette.
Anbefalt bonusmateriell: Vikarbyrådirektivet

Mitt beste karrieretips er som nevnt å gjøre en god jobb man er, uansett ansettelsesform. Husk at livet er fullt av muligheter, men også en del overraskelser. Hvis du vet hva du gjør og er sånn passe smart, så trenger du ikke å leke med de som kødder med deg.

Uten sammenligning for øvrig – her er NILS NOA og INGRID på kjøretur gjennom Oslo – «Move Like the Wind»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s