Når somling går på fleksekontoen …

Jeg kom over en tekst som handler om hvordan man skal lede ansatte som somler. Bare så det er sagt, så oppsøker jeg ikke dustete tekster bevisst for å ha noe å skrive om på egne sider, men når det ligger så mye godis rett foran trynet så er det vanskelig å ikke grabbe til seg litt.

Det er Ukeavisen Ledelse som skriver om medarbeidere som utsetter oppstart av planlagte oppgaver eller som ikke blir ferdig med gjennomføringen som planlagt på grunn av utsettelser underveis. Jeg oppfatter vinklingen som om det er bevisste tanker bak denne somlingen. Uforutsette ting kan skje når som helst med hvem som helst, men her vises det til typiske eksempler hvor de som somler er klar over de negative konsekvensene. Teksten skriver om ledere som har en tendens til å fokusere på langsiktige mål, og mener at det er noe som sjelden virker motiverende for medarbeidere. Dette er et eksempel på at det har skurret litt med kommunikasjonen, noe som kanskje er den største utfordringen for ledere som har mer fokus på å være leder enn å utøve rollen som leder.

Hvis man som leder ikke får sine medarbeidere til å gjøre det som er forventet, så er man ingen leder. Samtidig er det fristende å stille spørsmålet om hvordan en leder får tak i sånne medarbeidere i utgangspunktet, men det er en annen sak.

Det er nesten litt paradoksalt at det er en tekst på den samme siden som handler om medarbeidere som mener at de har en fleksibel sjef. Det vises til en arbeidslivsundersøkelse som forteller at de fleste er fornøyd med hvordan arbeidsgiver legger til rette for å kunne kombinere jobb og privatliv og at dette er noe som står svært høyt i kurs når man vurderer å bytte jobb. Jeg vet at det finnes en del mennesker der ute som sliter litt med å finne gode intervjuspørsmål, og denne får du gratis under forutsetning at du klarer å tolke svaret i din desperate talentjakt.
Jeg har ikke lest grunnlagsmaterialet i denne undersøkelsen, men vet at det pleier å bli resultater som er rimelig forutsigbare i sånne undersøkelser når det er noen fra vikarbransjen som står bak. Jeg legger imidlertid merke til at de fleste svarer at arbeidsgiveren er fleksibel nok til å kombinere jobb og privatliv – også med visshet om usikkerhet i hva som defineres som «privatliv». Det hevdes at det norske arbeidslivet er et moderne arbeidsliv med riktig balanse mellom jobb og fritid, isolert sett noe som kan være bra men definitivt ikke hvis det henger sammen med somling.

Jeg kom inn i en bedrift en gang hvor det var en dame som strakk seg litt lenger, hun kom sent og gikk tidlig i sammenheng med å være alenemor, men når hun la inn noen ekstra runder i trimrommet i kjelleren og mye annet fjas på bekostning av en allerede redusert arbeidstid så ble det helt feil. Det var enkelte som kommenterte det i stillhet, og litt senere fikk jeg høre om en sammenheng hvor fargene gled ganske fint inn i min egen svartmaling av unge ledertalenter som er høye på seg selv etter å ha blitt stappet fulle på høyskolen, hauset opp av denne talentjakten som egentlig ikke dreier seg om annet enn prestisje fra de som fanger gåsa.

Jeg skulle gjerne sett at dette begrepet «fleksibilitet» kunne vært skrevet som et palindrom, kanskje på samme måte som tillit. Fleksibilitet handler om å strekke strikken i begge ender og vite hvor langt man kan strekke den før den ene enden glipper eller strikken ryker. Begge deler er for øvrig like ille og det er ikke noe mål i seg selv å sjekke hvor langt den kan strekkes.
Det finnes tydeligvis ganske mange som tror det …

Det er endelig fredag, og noen av dere har kanskje allerede kommet dere til hytten. Noen av dere skal snike dere ut litt før og noen av dere er kanskje som denne dama som jeg skrev om her om dagen som brente seg ut med påstand om at hun bare gjorde jobben sin.
Ja ja.
Helg blir det uansett.
Ikke strekk den for langt, da … :)

.

3 kommentarer

  1. Krav krav krav fra kandidatene er gjennomgangstonen,vi har heldigvis klart å rydde opp hos oss etter en periode med litt for mange primadonnaer. Fint å rette fokus på dette, god tekst!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s