Karrieretips: Vinduskonvolutter

Jeg liker å følge litt ekstra godt med på sider som handler om arbeidsliv og karriere og spesielt karrieretips, men opplever at mye av det som jeg finner på nettet er sakset fra noe som er sakset fra noe annet.
Det er stort sett det samme som går igjen.
Det er som om karriereveilederne har glemt å ta sin egen medisin, som om de har sittet inne på kontoret sitt litt for lenge og ikke fått med seg at det skjer ting der ute.
Søknad på en side.
CV på to.
Uten hull, men med bilde.
Jeg må samtidig si at det oppfattes som … ja, la meg bruke begrepet «litt spesielt» når jeg leser noe av det samme på sidene til enkelte vikar- og bemanningsselskaper som paradoksalt nok tvinger kandidatene gjennom sine egne elektroniske rekrutteringsportaler hvor de fratas muligheten for å profilere seg og sin identitet på sin unike måte. De fleste av disse selskapene er for øvrig ganske aktive på sosiale medier, det er bra, og et av disse selskapene stiller spørsmål til sine følgere på Facebook om de har lyst til å dele sine beste søknadstips, mellom alle selvfølgelighetene kom jeg over denne fra en kar som heter Roald:

Kjøp vinduskonvolutter.
Skriv ut et antall av en generell søknad, som blir tilpasset vinduet i konvolutten.
I konvolutten inkluder i tillegg til en generell søknad, legg ved CV, attester og referanser.
Lever disse der du ønsker.
I mange tilfeller får du bare levert konvolutten, men i noen tilfeller får man møte rett person som har tid til å ha en prat.

Jeg innrømmer at jeg ikke er helt sikker på om det er ment som en aprilspøk fra han som har skrevet det.
Hvis det virkelig er det, så er det en god spøk etter min smak :)
Hvis det ikke er det, så … vel, han skal uansett ha kred for at han kommer med en oppfordring til å gå ut og levere henvendelsen sin. Det er noe som jeg selv oppfordrer seriøse jobbsøkere til å gjøre bortsett fra at jeg legger til at man aldri skal levere fra seg noe uten at man har fått muligheten til å presentere seg for rette vedkommende, om du så bare får noen få minutter så er det her du skal klemme inn den gode historien din. Der er en metode som er sterkt undervurdert, vel og merke hvis man vet hva man gjør og er trygg på dette som handler om forberedelser og seleksjon og sånne ting.

Det finnes en del som sier at en god søknad skal svare på spørsmålet om du virkelig har kvalifikasjonene som står beskrevet i stillingsannonsen. Jeg er ikke enig, litt på grunn av at det finnes utrolig mange dårlige stillingsannonser der ute som bærer preg av input fra gamle stillingsbeskrivelser og profilanalyser, men mest fordi jeg mener at man bør åpne for at kandidaten selv kan fortelle hvordan vedkommende har tenkt å løse oppgavene og påta seg ansvaret som etterlyses.
Dristig?
Nja, det er jo en grunn til at stillingen og ikke minst selskapet er vurdert som interessant og da bør det være smart å lytte til hva vedkommende har å si. Jeg leser mange stillingsannonser hvor kvalifikasjonskravene er helt hinsides mål og mening, her er det mange som bør ta seg sammen og åpne for kandidater som ikke fremstår som dårlige kopier fra gammel moro.

Kultur og verdibilde gis for lite fokus.
Fra begge parter, egentlig.
Jeg har inntrykk av at selskapenes egen profilering – den som noen liker å kalle employer branding – inneholder ord og uttrykk som er klippet opp og limt sammen på lukkede styrerom og gir signaler om at de ønsker å tiltrekke seg talenter før noen andre får tak i dem og ikke for at de skal tilføre selskapet noe.
Det sier seg selv at det blir feil.
Det er da man må tørre å tenke på trynefaktor, ikke på den måten at man skal se etter et tryne som er lik de andre trynene, men et tryne som mangler i puslespillet.
Det må begge parter tenke på.
Det er overraskende mange jobbsøkere som ikke skjønner seg på dette, de som kommer trekkende med urettferdighet og konspirasjoner og annet fjas, spesielt fra akademia. Seriøse jobbsøkere fokuserer på hvordan de skal presentere sin egen holdning og verdibilde i forhold til hvordan de oppfatter selskapet og ikke basert på hvordan selskapet ønsker å fremstå. De er trygge på sin egen historie og har funnet ut hvordan denne passer med en potensiell arbeidsgiver. Det er nemlig en vesentlig forskjell, og det er mange selskaper som ikke tenker på at dette er noe som er mer synlig fra utsiden.
Tenk på den.

Dagens musikksnutt kommer fra en legende i musikkmiljøet som dessverre døde på mandag –
her er FRANKIE KNUCKLES med en sånn glad vårsang som det er lett å plystre til :)
Gjør det, det hadde han sikkert satt pris på.

2 kommentarer

 1. Eg plystra, men fall litt ut medan eg las her ,-og der via linkane :)
  «De er trygge på sin egen historie og har funnet ut hvordan denne passer med en potensiell arbeidsgiver.» Eg tenkjer at nett dette er svært viktig, for unge og eldre. Vi er,-og kjem, med heile oss til ein potensiell ny arbeidsgiver. Det kan vere spennande nok det, om den/ dei finn meg/vår person interessant nok til å ville satse på meg/oss.Å vere den som «taper» i mange slike omganger, ja det kan ikkje vere lett.Å då behalde tryggheita….

  Sola skin, kvitveisen blømer, det er vår og eg skal plystre meg ut døra, ut og opp :)

  Ha ein finfin dag!
  Marieklem

  Liker

 2. Han Roald virker jo som en smart fyr, kan jo være at dette med «vinduskonvolutter» er en slags metafor for at søknaden skal passe?
  Jeg så denne på sidene til Toptemp og tenkte at det må være aprilsnarr :)

  Din tekst er fin som vanlig, musikken og!

  Hilsen Sivert

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s