Kostbare feilansettelser

Fotballsesongen har som tidligere nevnt startet, noen vil si at den har tikket og gått i lang tid, men det henger selvfølgelig sammen med hvilken fotballsesong man snakker om.
Noen sier at det er sesong hele året.
Noen sier til og med at det blir for mye fotball.
Noen kan sikkert ha rett i det, kanskje det er de samme menneskene som ikke får nok av rosa sukkerspinn eller brunt interiør eller grønne lys eller andre scener hvor det utspiller seg ett eller annet som man kan være villig til å bruke store deler av livet sitt til å følge med på.

Jeg er ikke like «på» som jeg en gang var, men gløtter litt her og litt der og litt ekstra på møkkalaget som jeg heier på. Når jeg står på scenen og snakker om likhetstrekkene mellom arbeidslivet og verdens største idrett, så holder jeg meg for god til å snakke om farger.
Det er det som er så fint med fotballen.
Den er fargerik.

Her om dagen, hmm i dag er det torsdag så da må det ha vært på tirsdag, så satt jeg og ventet på at min yngste datter skulle bli ferdig hos tannlegen, jeg leste papirutgaven av VG og kom over en tekst i det rosa (!) bilaget (Sporten, red. anm) som handlet om noe som jeg godt kan snakke om:
Feilansettelser.

Chelsea er en fotballklubb fra London, minner litt om Molde.
Det er et kjøpelag.
Det er et lag som har økonomi til det og som har en ledelse som forventer resultater hele tiden, noe som sikkert funker greit så lenge de vinner og det gjør de for så vidt, men interessen fra publikum – som, når alt kommer til alt, er de virkelige lederne siden det er publikum de spiller for – dabber på grunn av manglende forankring og identitet.

De har vunnet ganske mye, og nå kan man jo si at det er det som er hele vitsen med dette spillet, i hvert fall så kan man si at det er sånn det har blitt, men på den annen side så blir hele kulturen ødelagt og da forsvinner interessen og inntektene. Klubben har brukt rett i underkant av to milliarder kroner gjennom ti år på å ansette menneskene som skal gjøre jobben med å score mål.
To milliarder kroner.
Det er en klar bekreftelse på at feilansettelser koster penger.
Avisen har snakket med Øyvind Alsaker (TV2) som er kjent som en god ekspert på engelsk fotball og som forteller at dette er et interessant tema hvor noen generelle tanker om feilansettelsene er gjengangere:
Spillemønsteret og trivsel.
Det som vi i arbeidslivet kan definere som hele pakka i et arbeidsforhold.
De har ansatt en drøss med spillere og talenter som oppfattes som gode på papiret, men som ikke klarer å tilpasse seg og gjøre de som de har blitt ansatt for å gjøre.
Noen av dere skjønner sammenhengen.
En ansettelse av riktig person handler om fire ting: Kompetanse, Resultater, Personlighet og Motivasjon
Det er kun de to førstnevnte som er målbare og som på en eller annen måte kan dokumenteres, de to andre må presenteres og bekreftes ved handling.
Stryk en av de fire og pakka er ødelagt.

Det finnes en del mennesker som velger sine ansatte basert på fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV, mennesker som ikke drister seg til å treffe kandidater som utfordrer posisjoner og skaper dynamikk og samspill.
Dessverre.
Ny spiller eller medarbeider er en strategisk viktig utvikling av et lag eller et selskap, det handler om å forstå mennesker og mennesketyper, og det er trist at det finnes mennesker i sentrale posisjoner som ikke tar dette på alvor.
De skjønner det ikke en gang når de får fyken.
De får pakken sin og går videre, men det får bli en annen diskusjon.

Visste du forresten at det var på denne dagen i 1972 at NRK sendte de første bildene i farger?
Nå vet du det :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s