You’ll never work alone

Noen ord om ledelse i dag, noen ord som knytter mine sammenligninger med arbeidsliv og karriere mot fotballen – verdens største idrett og kulturbygger – noen av dere har lest lignende før på disse sidene og noen av dere, i hvert fall dere som kan kategoriseres som «spesielt interesserte», vil skjønne grunnlagsmaterialet.
Det dreier seg om å få flinke mennesker til å funke med andre flinke mennesker.
Det dreier seg om å finne de riktige typene.
Det dreier seg om mye mer enn hva som ser bra ut på et papir.
Sjefen i Manchester United, en av verdens mest kjente fotballklubber, har nettopp fått fyken og de som hevder at de har litt peiling på sånne ting mener at han «mistet garderoben» – det er et begrep som er ganske dekkende siden det er der man legger grunnlaget. Bare sånn for ordens skyld, så handler det ikke om hverken skosamlinger eller kleskolleksjonen, men det er et uttrykk som brukes når spillerne er i opprør mot treneren, når budskap ikke når fram og når motivasjonsinnspillene ikke fester seg.
Det ligner med andre ord på noe som man kan oppleve i arbeidslivet.
Jeg snakket med en fyr i forrige uke som er trener for aldersbestemte lag, da kom vi inn på noe av dette hvor han fortalte om garderobekulturen som ble ødelagt av plakater med ulike samspillsregler og at man ikke skulle vaske klær og støvler i garderoben på grunn av fare for soppsykdommer, mobiltelefonforbud og mas om fair play, hvis de i det hele tatt var i garderoben for det hadde blitt sånn at mange møtes ferdigskifta på banen og dro rett hjem etter trening eller kamp. Da forsvinner garderobekulturen og man mister det viktigste rommet hvor klubbfølelse skapes, kameratskap utvikles, budskap kan spres og verdier kan skapes. Garderoben skal dekoreres med klubbens kjennetegn og historiske profiler, forbilder og sitater som skal festes i veggene og ikke fjernes av et rengjøringsbyrå som jobber på akkord. Det skal være et positivt samlingssted hvor minnene skapes og historiene fortelles, der konflikter blir løst og vennskap pleies.
Det ligner med andre ord på noe som man kan oppleve i arbeidslivet, hvis man har en god leder som har fokus på det som er viktig og som skjønner at man spiller for flere enn bare seg selv.
Det handler om å snakke med sine ansatte på en måte som gjør at de ansatte skjønner tegninga.
Sjefen i Manchester United klarte aldri dette.

Livet som fotballtilhenger bringer oppturer og nedturer.
Det er ingen spillere som er større enn laget.
Det er som i arbeidslivet, med andre ord.
Det er menneskene som gjør forskjellen, men menneskene skal funke sammen.
Det handler om mye mer, også. Det er mange som liker å snakke om det «mentale», og det er dette som skiller en god leder fra en leder som kanskje ikke er like god, for å si det på den måten. Jeg har skrevet noen ord om sånne «eksperter» som tror det er fritt fram for hvem som helst å få til hva som helst bare du står på, gutser, kliner til og gir alt og gjerne litt til, men på den annen side så er det ganske mye mer mellom himmel og hav, jord, helvete eller et annet sted.
Det handler blant annet om å ha kontakt med virkeligheten.

Nå som fotballsesongen er i gang her hjemme, så gjør jeg en kort historie litt kortere med å si at historien er så enkel som at det bare finnes et lag for meg.
En by.
Ett lag.
Jeg har egentlig aldri hatt noen spesielle følelser for engelske lag, der er jeg en vingler og vinglere blir ikke sett på som positive elementer blant fotballtilhengere. Ikke sånn at jeg bryr meg så mye om hva andre mener og tror, men det er sånn jeg er.
Ha, husker noen episoder fra syttitallet, var mye ute og sparka med en som het Leif som hadde en ganske kul Tottenham-bag, den var hvit og blå og det var farger som jeg kunne leve med, men så hadde det seg sånn at jeg fikk en Liverpool-bag i bursdagsgave uten at jeg begynte å holde med Liverpool av den grunn.
Snarere tvert i mot.
Det verste var at bagen var rød, ikke bare rød, men noe så inn i helvete rød. Det var umulig for meg å gå rundt med rød bag med lagbilde av langhårede menn med skinnskjegg avbildet på den ene siden, en gullfarget glidelås og med en så inn i helvete rød farge på resten. Det var ganske sikkert ikke så mye image jeg hadde den gangen, men en rød bag ville definitivt ta kverken på det lille som fantes. Bare så det er sagt, når det handlet om kred og image på den tiden så var det rettet mot damer. Jeg kunne sikkert klart meg ut av noen tøffe tak mellom gutta, men kampen om damene var mye vanskeligere.
Nok om det.
Jeg hadde som nevnt ingen spesielle følelser for engelske lag, og det var heller ikke sånn at det fantes så mange som analyserte de øverste divisjonene her hjemme for å finne det beste laget.
I hvert fall ikke i min krets.
Kanskje vi var tidlig ute med det som kalles tilhørighet for alt jeg vet, selv om vi bodde i den samme bydelen.
Leif holdt med Bodø/Glimt fordi faren hans var fra Nord-Norge, vi to var de eneste som hadde sterkere følelser for norske lag. Leif ble litt mobba for laget sitt, men etter hvert ble diskusjonene med gutta som holdt med Tottenham, Leeds eller Manchester United såpass engasjerte og opphetede at det kunne gå flere dager før man gadd å spille fotballkort med dem. Dersom jeg ikke husker helt feil, så mener jeg at Torgeir i oppgangen ved siden av skar opp sykkeldekka til Leif med speiderkniven sin fordi han holdt med feil lag.
Det var tøffe tider.
Noen hadde sagt at Peter Lorimer, en fotballspiller på Leeds, hadde skutt i hjel en keeper på straffe. Jeg tror det var mange som begynte å holde med Leeds fordi dem trodde på den historien.
Det skulle ikke så mye til, med andre ord.

Det kan se ut som om det blir Liverpool som blir vinneren i England i år, og det er takket være historien om en fyr som heter Brendan Rodgers, det er han som er sjefen i klubben. Han kommer fra Nord-Irland og måtte gi seg som spiller når han var tjue år, han fikk en smell som avsluttet karrieren før den egentlig hadde startet.
Sånn kan det gå.
Det var den karrieren.
Men vent litt.
Det trenger ikke å være så galt at det ikke er godt for noe.
Det handler om å tenke smart, og han hadde fått med seg noe som var overførbart til noe annet.
Det handler om lidenskap.
Det er som i arbeidslivet, med andre ord.
Det er i hvert fall sånn som det burde være.
Jeg kjenner mange mennesker som ikke har forutsetningene som skal til for å bli det som de kanskje tenkte de kunne bli, men det er da det gjelder å tenke kreativt. Det går an å konstruere sin egen stilling basert på nevnte lidenskap, overføre denne til en annen rolle og vips så blir det ikke så ille likevel. Jeg kjenner ikke Brendan Rodgers godt nok til å vite hvordan han tenkte, jeg kjenner han egentlig ikke i det hele tatt, men poenget er at han valgte å jobbe videre med noe som han likte å jobbe med. Han ble trener på ungdomslagene, og dette fikset han ganske bra siden han var godt kjent med de ulike mekanismene som får flinke folk til å funke med andre flinke folk.
Som en liten digresjon, kan jeg legge til mitt beste karrieretips:
Gjør en god jobb der du er, uansett hva du jobber med, for da vil du bli lagt merke til.
Det var det som skjedde med Brendan Rodgers, han ble lagt merke til av en fyr som heter José Mourinho som går for å være en av de bedre av de beste, han ble invitert til å lede ungdomssatsingen til det laget som på den tiden var best og gjorde det så bra at han ble forfremmet til å bli sjef for reservelaget.
Reservelaget, sier du?
Hva er det, liksom …
Godt nok er godt nok og han fikk omsider noen nye jobber som sjef – ordentlig sjef – i klubber som ikke var helt i toppen, men så gikk det ikke så lang tid før han omsider klarte å bringe et av dem opp til den øverste divisjonen, sammen med de virkelig store.
Premier League.
Da hadde han fått et navn.
Nja, han hadde jo fått en navn for lenge siden, men han hadde fått et navn som flere begynte å snakke om og som førte han fram til et jobbintervju hos sin nåværende arbeidsgiver. Det viste seg at historien hans var krystallklar på jobbintervjuet i tillegg til at han slo i bordet med et dokument på nesten tohundre sider hvor han beskrev filosofien sin, nedtegnelser fra de siste femten år som handlet om hvordan hans tanker om kulturbygging skulle drive klubben framover. Jeg går ikke så langt som at jeg ber jobbsøkere om å skrive noe lignende, men seriøse jobbsøkere skjønner sammenligningen.
Det handler om å ha tankene klare på hvordan man jobber og hvordan man tilpasser dette til omgivelsene og omvendt, ikke minst hvem som skal være med og hvem som skal gjøre hva og hvem som skal ut.
Det handler om klar tale.
Noen vil sikkert mene at dette handler om en person som tar mye plass.
Noen vil sikkert få rett dersom han ikke hadde fått det til.
Fallhøyden er stor, men på den annen side så handler det om ledelse.

Han har en ganske enkel visjon som går ut på å vinne flest mulig trofeer, det er det som er poenget, men han trekker den litt lenger og sier at de skal spille attraktiv og offensiv fotball med vissheten om at det handler om å spille for flere enn seg selv. Fokus på kultur underbygges med et ønske om å få fram så mange lokale helter som mulig, og dette er med på å skape gode rammer og solid forankring.
Det er det som gir gull.
Han gjennomførte en stor omstillingsprosess ved å kvitte seg med noen av de som han mente ikke passet inn i selskapet og fikk resten av de ansatte til å få lov til å jobbe med det som de likte å jobbe med.
Du spiller for flere enn bare deg selv.
Du spiller for de som står og heier, og de som står og heier har troen på klubbens første seriegull siden 1990.

Jeg er som nevnt en vingler, jeg liker gode historier, ikke nødvendigvis for at de er så gode at det blir til gull, men fordi det er historier som underbygger positive ting som troen på sine egne visjoner og verdier. Jeg er ikke der at jeg vingler meg ut for å kjøpe meg en rød bag, men kan sikkert finne på å stille meg i en eventuell kø av gratulanter når det hele er over.

.

Anbefalte tekster:
Livet er morsommere for oss som liker fotball
Fotballen er rund
Morgendagens helter
Møkkete CV og gammelt gress
Ledere uten galskap

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s