Nettverksfeil

Det hender at jeg treffer på mennesker som klager over at de har brukt opp nettverket sitt.
Hør på den:
– «Jeg har brukt opp nettverket mitt».
Les den høyt for deg selv så du virkelig får fram hvor dumt det høres ut.
Les den høyt så de andre som er rundt deg kan høre.
Dette er noe jeg legger i kategorien «bullshit», også med visshet om at det finnes noen som bruker setningen som en frase som skal unnskylde en eller annen form for flukt og som beviser manglende forståelse for hva nettverk egentlig handler om.

Her om dagen snakket jeg med en jente som viste meg en tekst i et svensk magasin om en dame som hadde disputert på en avhandling om den sosiale kapitalens betydning i jobbsøkerprosesser.
Hun er for øvrig svensk hun som jeg snakket med, også.
Ikke at det betyr noe for denne teksten eller teksten hun viste til.
Vet egentlig ikke hvorfor jeg forteller det.
Samme det.
Hun vet at jeg er tilhenger av nettverk i jobbsøkerprosesser, når alt kommer til alt så er jeg tilhenger av nettverk i alle prosesser, men det er en annen sak. Anyways, hun trakk inn disse sytti prosentene av alle stillinger som ikke går gjennom formelle kanaler, et utsagn som for lengst har blitt et motebegrep som blir trukket fram som et mantra for karriereveiledere som kanskje er litt for fokusert på å skille de ulike arenaene.
Uvisst av hvilken grunn.
Jeg har alltid ment at det ikke spiller noen rolle hvor du finner det du ser etter, bare du finner det du vil ha eller noe som ligner. Jeg sier det samme om kompetanse, det spiller ingen rolle hvor du lærer noe bare du ender opp med å kunne noe.
Digresjon.
Det ligger hard jobbing bak det å få et godt nettverk hvor man først og fremst må forstå viktigheten av å være generøs, det kommer ingenting i en lukket hånd og det er mange som har en tendens til å tenke negativt når de hører begrepet nettverksbygging, som om de har et litt forvridd syn på dette begrepet og sammenligner det med at man utnytter venner og bekjentskaper. Det finnes også de som tenker på mørke styrerom med menn i enda mørkere dresser, pyramidespill og innsidehandel.
Dette er selvfølgelig helt feil.
Nettverksbygging handler om å dele kunnskap, vise raushet og bygge tillit mellom deg og andre hvor målet er å oppnå bedre resultater sammen enn hva man ville oppnådd hver for seg gjennom å gi hjelp til den som trenger det og motta hjelp når man trenger det selv. Nettverk bygger på tillit, og tillit bygges gjennom å gi av deg selv og være synlig.
Hundre prosent.
Første gangen jeg hørte om disse sytti prosentene var i 1997 da rekruttering ble et fag for meg og ikke bare et begrep når man skulle få seg ny jobb. Det er sikkert mange som er fristet til å mene at vi som jobber i denne bransjen lever godt av en sånn påstand eller myte. Det skapes litt mystikk rundt rekrutteringsprosesser i tillegg til vissheten om at sånne som oss er avhengig av gode nettverk, da sier det seg selv at vi vedlikeholder påstanden og påtar oss rollen som evangelister og gode misjonærer for viktigheten av nettverksbygging.

– «Så», smilte hun.
– «Har du någon åsikt om detta?»
Selvfølgelig hadde jeg det.
Litt senere valgte jeg å gugle litt og fant fort at denne svenske akademikerdamen som disputerte på en avhandling om den sosiale kapitalens betydning i arbeidslivet hadde kommet fram til en påstand om at det ikke er mulig for alle å bruke nettverket sitt for å finne ny jobb. En påstand som – hvis man trekker den helt ut av sin sammenheng – kan bekreftes av de som ikke kjenner noen og de som heller ikke har lyst til å bli kjent med noen.
Seriøst.
Hun viser til at den som forsøker å benytte seg av kontaktene sine må ha noe likeverdig å tilby.
Jeg velger å legge dette i den samme kategorien, den som er merket med «bullshit».

Hun kommer også trekkende med den største grublingsen av dem alle, den om høna og egget, og mener at man må ha en posisjon i arbeidslivet for å ha noe å bygge et nettverk fra. Hun mener at det er veldig vanskelig å ha en strategi for hvordan man skal etablere et godt kontaktnett og bruker begreper som at man ikke kan tvinge noen til å anbefale deg.
Til hennes forsvar så er hun tross alt akademiker …
Avhandlingen hennes har et avsnitt hvor det står «tipser du meg så tipser jeg deg» – et ganske tydelig bevis på at hun blander nettverksbegrepet med gutteklubber og syklubber og annet fjas.
Jeg kjenner en del flinke akademikere.
Jeg har imidlertid truffet enda flere som glemmer dette som jeg kaller smutthull og som er viktig for å få alle forhold til å fungere, nemlig det å gjøre noe helt annet enn de du henger sammen med hele tiden.
Studentene er jo godt kjent for å drikke øl hver dag.
På det samme stedet.
Med de samme menneskene.
Antageligvis i sammenheng med billig øl, men det sier seg selv at det ikke blir så mye nettverksbygging.
Flytt på deg.
Flytt blikket, om ikke annet.
Jeg leser i det samme avsnittet at hun har truffet mange mennesker som er redd for å ofre relasjoner hvis de anbefaler feil mennesker.
Tenk over den.
Selv tenker jeg litt på at jeg finner det merkelig at hun gjennomførte en doktoravhandling med dette, men det ble kanskje vurdert av likesinnede?
Hmm.
Hun avslutter med at hun har satt seg selv i et «utsatt läge i sin karriär», og vet dere hvorfor?
Hun har aldri beveget seg i andre miljøer enn de som har krabbeavstand til lesesalene …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s