Fin CV, kjøpt og betalt …

De som kjenner meg og de som følger med på disse sidene vet at jeg ikke er så veldig begeistret for sånne som tror det er smart å industrialisere jobbsøkerprosesser. Jeg går til og med så langt som å si at jeg hater elektroniske rekrutteringsverktøy, ikke minst med vissheten om at de eneste som har gleden av dette er de som tjener penger på å selge lisenser.

Det dukker stadig opp nye selskaper, løsninger og tjenester fra mennesker som skjønner at det er lett å suge raske penger ut av noe som de fleste har et eller annet forhold til, jeg tenker selvfølgelig på dette som handler om arbeidsliv og karriere, du tenkte kanskje på noe annet, og her om dagen fikk jeg en epost fra noen som tilbyr profesjonell gjennomgang av min CV så jeg kan få drømmejobben.
Wow …

April 2014 offer:
Get a professional CV review from our expert career consultants $5 Only

A well crafted CV is imperative towards exploring a dream job; in today’s competitive environment, your CV has just few seconds to create the right impact. We are a one-stop solution for ensuring all the requisites from resume- writing to making the right career-choice, since we put together all the essentials of structuring the right kind of resume & career profile that enables you to present your portfolio, emphasizing the best of you. Our team of career-experts offer professional counseling & advice on how to create an effective CV to seek the attention of recruiter right away !!
It covers Resume Assessment, Identification of Strengths and professional profile making.

The benefits of our service include:
1 Get an independent review & assessment from a professional CV writer.
2 Identification of major strengths & eliminating weaknesses of your current CV.
3 Areas to be highlighted and value-addition in the current portfolio.
4 Outshining the competition through an enhanced career-profile.
5 Receiving your critique & assessment within 2 business days via email.

Prisen er ikke så ille, det koster bare fem dollar.
Jeg syns dette er bullshit, og for fem dollar er jeg villig til å gni det inn.

Jeg har skrevet en del om noen av disse som er stolte av sin fine CV, den er tross alt på to sider uten hull og med et fint bilde, når jeg spør hva de skal bruke den til så kommer svaret med en gang. De sier selvfølgelig at de skal søke jobber, og når jeg følger opp med å spørre om hvilken jobb de skal søke på så blir det stille, som om de ikke skjønner spørsmålet. Det er fint å være stolt av sin CV, isolert sett, men man må ikke glemme at dette ikke er noe annet enn et dokument som skal tilpasses omgivelsene. Hvis du bare skal ha en CV sånn på generelt grunnlag, for å vise den fram her eller der, så kommer du langt nok med å lage en fin profil på LinkedIn og dæljer alle fluene i den samme smekken.

Hver eneste jobbsøkerprosess lever sitt eget liv, og det finnes bare ett menneske i hele verden som kan avgjøre om din CV er bra eller ikke:
Den som skal lese den i forhold til en konkret stilling.
Der og da.

Jeg skriver en del om CV på disse sidene, dette som enkelte mener er det viktigste verktøyet i jobbsøkerprosessen, vinnerloddet i den store konkurransen og hva man ikke får seg til å si. Jeg tror det er alle disse som industrialiserer jobbsøkerprosessene sine for å tjene penger eller spare penger som har skylda for at det finnes så mange mennesker som lar seg lure, og jeg har jobbet så lenge med mennesker at bare tanken på å forenkle eller effektivisere bort de viktigste elementene i et fagområde som bygger på menneskelige relasjoner oppfattes som direkte forkastelig. Argumentet om at det skal være like muligheter for alle hører ikke hjemme i en rekrutteringsprosess, siden det nettopp er vissheten om ulikhetene som påvirker valget.
Det er som alt annet, egentlig.
Skal du ha den hvite eller den sorte?
Skal du ha den lange eller den korte?
Grill eller wiener?
En ansettelsesprosess er ikke noe annet enn et prosjekt hvor noen har et behov som skal dekkes, og utvelgelser bør foretas basert på fakta som inkluderer kandidatens kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon – ikke at vedkommende «matcher» innspill som er tastet inn i et verktøy som ikke skiller på epler og pærer. Det finnes til og med elektroniske rekrutteringsverktøy som reklamerer med at det er enklere å være jobbsøker når man kan masseprodusere et søknadsett og blåse det ut i verden.
Snakk om å rævkjøre seriøse jobbsøkere.
Jobbsøkerprosesser handler ikke bare om denne gode miksen mellom identitet og integritet, men også en slags seig masse med vrangforestillinger om hvordan man skal skille seg ut i denne suppa som mange velger å la stå på fosskoking i stedet for å gjøre den spiselig.
Jeg har for øvrig fått noen henvendelser fra selskaper som ikke liker at jeg er så tydelig i min forakt for elektroniske rekrutteringsverktøy. Jeg har ikke tenkt å endre mitt standpunkt i forhold til dette og benytter enhver anledning jeg har til å kommentere faenskapet i de ulike nettverkene som jeg frekventerer – mennesker som hevder at de jobber med mennesker men som i virkeligheten bare sitter på rævva og glaner på en skjerm.
Grøss.

Husk at det finnes mange selskaper som svir av en del kroner på dette som handler om å markedsføre seg i jakten på nye ansatte med store ord og fine bilder og utdeling av sukkertøy og kulepenner på karrieredager.
Det som noen liker å kalle «employer branding».
Det blir et ganske stort paradoks når de fleste av disse har valgt å forenkle og effektivisere bort de viktigste elementene i en bransje som bygger på menneskelige relasjoner. Det er på den samme måten som når en jobbsøker legger flid og ressurser i jobben med å fremme sitt kandidatur hvor en selvkomponert CV og søknad gir et temmelig godt bilde.
På godt og vondt.
Det skal være dine egne ord og begreper.
Det skal være ditt.
Det er ingen andre som skal få lov til å «pimpe» din CV, husk at det fort kan bli pinlig når sannheten kommer for en dag og sånn sett er det i og for seg riktig som noen sier at en CV er en slags dirk som får deg inn den døra du vil. Det er der du treffer virkeligheten og da er det en fordel, for å si det mildt, at de som treffer deg har en viss formening om hvem som kommer inn.
Capisce?
Jeg er ingen tilhenger av elektroniske rekrutteringsverktøy fordi dette ikke gir kandidaten anledning til å presentere seg på sin unike måte. Jeg foretrekker en søknad og CV som er utformet etter kandidatens egen innfallsvinkel med tanke på at den kan fortelle ganske mye om mennesket bak.
Hemmeligheten ligger i råvarene.
Hemmeligheten ligger i ferdigheter som overgår dette med å sorter søknadsbunken etter titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV og spørre om dine dårlige sider i det første møtet.

Jeg har for øvrig fått svar på min henvendelse, en link til en side som forestiller en gjennomgang som tydelig bærer preg av å være en masseprodusert tilbakemelding.
Markedsføringen deres bekrefter at jeg har en fin CV.
Kjøpt og betalt.
Da er det bare å sende den ut, lene seg tilbake og vente på drømmejobben.
Dette er bullshit.
Jeg har lagt merke til at det har dukket opp lignende «tjenester» her hjemme, og vil du høre mitt tips?
Hold deg langt unna.
Spar pengene til noe fint, gi dem til Sykehusklovnene eller noen andre som gjør gode gjerninger.
Hvis du ønsker tilbakemelding på en CV, så må du ut og møte virkeligheten.

Fredag, folkens.
Kjipt å bli oppfattet som litt grinete på en fredag, men lev med det.
God helg!

Én kommentar

  1. Enig med deg om CVskjemaene, det er grusomt. Da jeg var aktiv jobbsøker var det greit nok å fylle ut disse. Nå som jeg har fast jobb hvor jeg trives godt… Da skal jeg være skikkelig motivert før jeg begir meg ut i det. Skjønner det er fint å få alt inn i HRsystemet, men jeg tror nok bedrifter kan gå glipp av gode kandidater som ikke har tid til å fylle ut skjema i øst og vest.

    Jeg hører stadig at cv skal spesialtilpasses og at søknaden er bare vedlegget. For meg har det fungert helt utmerket motsatt. Min cv er lik uansett, søknaden er forskjellig. Jeg følger heller ikke «regelen» om at cv skal være maks to sider. Det er selvsagt mulig at kjønn og bransje spiller inn, men så langt har det gått veldig bra.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s