De 5 vanligaste karriärsmisstagen

Jeg satt på et venteværelse og leste Veckans Affärer, en svensk blekke som «guidar dig till nya, smarta och mer lönsamma affärer med unika inblick i de snabba förändringarna som påverkar hur ditt företag och övriga näringslivet gör affärer … » – dersom disse nettsidene hadde vært åpnet for sponsorer, så tror jeg nok at jeg ville ha valgt «produktplassering» som dette og ikke sånne stygge bannere som ødelegger lesegleden.
Nok om det.
Jeg er for øvrig ikke sponset.
Veckans Affärer skriver om vanliga misstag når man skal bytte jobb, og det er det som fanget min oppmerksomhet:

Man gjør for lite research
Seriøse jobbsøkere bør sjekke alle kanaler for å finne ut om de virkelig passer til jobben, selskapet, omstendighetene og hele pakka som hører med. Det er sjelden smart å la seg blende av selskapenes egen form for «employer branding».

Penger
Det er dessverre mange som tenker på falske verdier som høyere lønn når de velger arbeidsgiver.
Det er kortsiktig …
Det er ikke mer å si om det, egentlig.

Man går fra noe og ikke til noe
Dette er viktig.
Dette handler litt om å handle i affekt, og det pleier som regel ikke å gå bra.

Man har for stor selvtillit
Det er mange som mener at de vokser ut av rollen sin og mener at det er på tide å spille seg inn i en større liga, som jeg sier på fotballspråket. Dette er mennesker med ganske høye tanker om seg selv, sånne som de andre egentlig ikke er så lei seg for å miste, men det er ganske få som lykkes å gå langt med alt for store sko.

Man tenker kortsiktig
Tja, jeg mener at alle de andre kommentarene henger sammen med kortsiktig tenking, så det er ikke så mye å si om den, egentlig.

Tenk over hvordan du virkelig vil ha det på arbeidsplassen din og hva som er viktig for at du funker, sjekk om det er noe du selv kan gjøre for å få til en eventuell endring.
Det begynner med deg selv, vet du …

Litt senere på dagen fikk jeg en fersk jobbundersøkelse fra Norstat som fortalte at åtte av ti nordmenn trives på jobben, men likevel vurderer over halvparten jobbytte innen to år. Dine Penger har en tekst hvor en jobbekspert forklarer noe av dette med at vi har mye fri i dette landet og at det er stort fokus på at man skal ha det trivelig på jobben.
Jeg innrømmer at jeg er litt usikker på den kommentaren, jeg …
Jeg skjønner hva som står der, det er ikke det, men jeg sliter litt med sammenhengen.

Når man jobber som profesjonell hodejeger så jobber man ut i fra en tanke om at de fleste mennesker er tilgjengelige for en prat hvis historien er god. Jeg er derfor ikke overrasket over svarene i denne undersøkelsen, grundig research fra «sånne som meg» kan tilrettelegge for nyttige innspill.
Hverdagen innhenter de fleste.
Virkeligheten gir den beste korrektur.
Jeg pleier å si til de som begynner å tenke tanken på noe som ligner karriereplanlegging at de ikke må glemme at verdibilde og omstendigheter endres over tid, det er kanskje den største årsaken til at mange dropper ut eller velger feil.

Jobbeksperten i teksten til Dine Penger sier noe interessant, og det er dette som handler om at mange mennesker syns det er spennende å prøve nye ting og at det er større aksept for å jobbe med forskjellige ting nå enn før. Her er jeg nesten fristet til å komme trekkende med en snutt fra noen av mine egne tekster, og det er den som ligner på dette med at det sitter litt for mange mennesker i sentrale posisjoner som ikke bryr seg så mye om hva jobbsøkerne deres faktisk kan. Det er jo det som er det viktigste for en arbeidsgiver, og da er det kanskje en årsak til at vi fremdeles ser en økning med feilansettelser …?
Det handler jo tross alt om å se utfordringen fra begge sider.

Jeg vet at reisevei er et kriterium som står høyt for mange.
Det handler om å frigjøre tid.
Det får meg til å tenke på en dame som kom inn på kontoret mitt for noen år siden, hun fortalte at de skulle flytte til Fredrikstad og at dette kunne by på problemer i forhold til reiseveien.
Hmm.
Fredrikstad er en fin by, hyggelige mennesker, det er fint nedover Østfold men det er kanskje ikke like mange spennende karrieremuligheter der nede som i Oslo.
Hun spurte hva jeg kunne gjøre.
Jeg anbefalte henne å si opp og finne seg en ny jobb nærmere det nye hjemmet og at vi ville være fleksible i forhold til en utvidet oppsigelsestid mens hun søkte på ny jobb. Hun ble litt overrasket, det skjedde noe med ansiktet hennes og det var helt sikkert fordi hun forventet et svar som hadde større tilnærming til hennes egne forhåpninger.
Men for all del, hun fikk ny jobb.
Flinke folk gjør det.
God HR dekker «Hele Reisen» og inkluderer hjelp til ansatte som ikke finner veien ut.

Undersøkelsen fra Norstat viser hva som er viktigst for at noen skal vurdere en ny jobbmulighet:
70% – stillingen er innen et bestemt fagområde som er interessant for deg
57% – bedre lønn enn du har i dag
44% – stillingen er i et firma som du gjerne vil arbeide hos
23% – andre forhold
13% – stilling med et bestemt nivå, for eksempel en lederstilling

Ja ja, jeg kopierer avsnittet fra litt lenger opp: Tenk over hvordan du virkelig vil ha det på arbeidsplassen din og hva som er viktig for at du funker, sjekk om det er noe du selv kan gjøre for å få til en eventuell endring.
Jeg er fristet til å avslutte med et spørsmål:
Hvis du sitter og leser dette i arbeidstiden, bør du da skifte jobb?

Här får du den absolut bästa trumpetsolo jag hört på lång tid, wow vilken känsla fran Peter Asplund som spelar med sina vänner i BO KASPERS ORKESTER – «Vi kommer aldrig att dö»

Én kommentar

  1. Bo Kaspers og co er finfine, trompetsoloen nydelig.

    Vi har alle eit ansvar ja, for korleis arbeidsdagen vår er, og for eit godt arbeidsmiljø. Fin tekst, til ettertanke.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s