En sporvogn til begjær

Det bor en fyr borti veien hvor jeg bor som kom bort til meg og kommenterte en tekst som var linket mot VG, en tekst som han fortalte kunne handle om søsteren hans som valgte å hoppe av studiene sine etter å ha sett seg lei av kvalme medstudenter og oppblåste «veiledere». Han fortalte at hun ruger på en tekst som hun gjerne ville publisere som gjesteblogger i nær framtid.
– «Og du, da», fortsatte jeg.
– «Hva skal det bli av deg?»
– «Har bestemt meg for lenge siden», smilte han, en kommentar som fikk meg til å grøsse siden jeg vet at unge tanker sjelden har rot i virkeligheten.
– «Jeg skal kjøre t-bane».
– «T-bane», nikket jeg.
– «Kult».
– «Mener du det?»
– «Selvfølgelig», bekreftet jeg.
– «Det er sånne jobber som gjør at samfunnet går rundt og det er jobber som fortjener stor respekt i motsetning til alle disse som sitter og måler hverandre og forvalter monopolpenger … t-bane er byens viktigste tjenestetilbyder, så dette blir bra».
– «Vet du», fortsatte han.
– «Jeg er ikke så interessert i en sånn jobb som jeg må ha med meg over alt, jeg vil jobbe når jeg jobber og når jeg går fra jobben så har jeg fri helt til jeg skal på jobben igjen, jeg gidder ikke leve for å jobbe men ser at en sånn jobb dekker mitt behov for fritid på ulike sider av døgnet så jeg kan bruke livet mitt på noe som jeg virkelig liker å gjøre».
– «Hva liker du å gjøre?»
– «Jeg tegner og maler og skriver».
– «Kult …»
– «Ja, og så spiller jeg musikk … spiller bass i band, du må komme og høre på oss en gang, vi spiller sånn musikk som jeg tror du liker … tror jeg vet hva du liker …»
– «Det gleder jeg meg til», smilte jeg.
– «Det er mange som søker jobb som t-banefører, da».
– «Det skal du ikke bry deg om», svarte jeg kort.
– «Konsentrer deg om deg selv og ditt, og så kan alle de andre være alle de andre … vet du, jeg har aldri skjønt hva det er med jobbsøkere som bryr seg om andre jobbsøkere, som om det er en konkurranse».
– «Det er så bra å høre at du sier det», smilte han.
– «Det er egentlig sånn jeg tenker, også … jeg er ikke en sånn konkurranseperson, jeg … jeg liker bare å gjøre mine ting og det er det».
– «Det er bra», nikket jeg.
– «Jeg treffer jo stort sett disse halvhjerta helstressa menneskene som har avtaler og møter og rapporter og tilbud som tunge skyer av støy over hodene på seg, de rekker knapt å si hei før de må løpe videre på trening eller noe annet som de tror får dem til å bli oppfattet som bedre enn naboen … og det verste er at de sier at de liker det!»
– «Jeg vet», smilte han.
– «Naboen er jo litt sånn …»
– «Der ser du», nikket jeg.
– «Men du har ikke tenkt på å gjøre tegningen og malingen og skrivingen til en jobb, da … eller musikken, for den saks skyld?»
– «Nei», svarte han raskt.
– «Det blir helt feil, da blir jo poenget borte … det skal være jobben som tillater meg å gjøre det som jeg virkelig har lyst til, hvis jeg snur på den tanken så kan det fort bli et press som flytter fokuset mitt og det er dette presset som jeg ikke vil ha … og så er jeg enig i det som du sier om alle disse stressemenneskene som sier at de elsker jobben sin og skryter og legger ut og det verste er jo at de får medlidenhet fra sine likesinnede når det smeller for dem, og det gjør det jo som regel… nei takk … konsert neste lørdag, hvis du vil … vi skal spille på en fest i et gammelt lagerlokale … har fått med oss en nykomponert blåserekke fra lokale korps, tok en runde på forskjellige øvelser og plukket messing, tror dette kommer til å rive skinn …»
– «Gleder meg», nikket jeg.
– «Og så kanskje du kan skrive noe til meg, da … kanskje du kan være gjesteblogger?»
– «Nei», nølte han.
– «Har ikke så mye å skrive om her, gitt …»
– «Nei, vel?»

5 kommentarer

  1. For en utrolig hyggelig tekst, Morten!
    Det var det første adjektivet jeg kom på, og du har jo sagt at man skal kline til med det første som dukker opp :)

    Blir glad for å lese og høre.

    Sim-

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s