Selvskryt på toppen av andres fornedrelse

Jeg var i et par møter i forrige uke hvor jeg ble spurt om bistand med ansettelse av nye mennesker, sånne oppgaver som tillater meg å gjøre noen av de andre tingene som jeg syns er mye morsommere å jobbe med. Dette var nye kunder for min virksomhet, og da syns jeg det er interessant å sjekke hvordan de har kommet fram til en som meg, egentlig mest som en bekreftelse på at jungeltelegrafen funker. Dagens tekst skal med andre ord handle om selvskryt og vissheten om at jeg ikke er så flink til å digge meg selv på samme måte som mange andre i denne bransjen med bonus og røde løpere, hornmusikk og bjelleklang.
Og vet dere hva?
Jeg gir egentlig faen …

Jeg fikk en kommentar fra en som hadde lest en setning på mine egne sider hvor jeg skriver at jeg er altruist, en etisk doktrine og filosofi som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener en annen eller samfunnet som helhet, som en motpol til egoisme som er en helt vanlig og akseptert holdning for selgere som ikke har noe i denne bransjen å gjøre.
Sammenhengen?
Sistnevnte bekrefter responsen fra de to kundemøtene med det interessante faktum at de ble initiert fra mennesker som er lei av selskaper som viser et ego som er totalt blottet for personalfaglig kompetanse og i særdeleshet elementære kunnskaper innen rekruttering og elementær kommunikasjon. Det er vel egentlig bare å takke, men i all denne iveren så velger jeg å gi beng i at jeg bryter prinsippet med å fryde meg over andres fornedrelse på bekostning av egen vinning.
De som følger med på disse sidene husker en tekst hvor vikar- og bemanningsbransjen ble slaktet i en undersøkelse som dokumenterer manglende ferdigheter og feil fokus blant deres ansatte, og jeg ble litt overrasket over å finne denne på konferanserommet i det første møtet.
Det er nesten som om man får en følelse av noe som ligner stolthet.
Hmm.
Jeg ble til og med forevist en fersk stillingsannonse fra et selskap som fikk gjennomgå i den aktuelle undersøkelsen, en tekst som innleder med at selskapet skal styrke sin konkurransekraft og markedsposisjon med å ansette en proaktiv selger. Vedkommende skal faktisk jobbe med rekrutteringstjenester, mens annonseteksten renner over av begreper som tydelig viser et fokus på kunder og kundeportefølje, salgsprosesser og prospekting, møtebooking og kundemøter og markedsrelaterte aktiviteter.
Og kvalifikasjonskravene?
– Utdannelse fra høgskole/universitet
– Noen års erfaring fra salg
– God kjennskap til sosiale medier
Ehh …

Han spurte om jeg hadde mye å gjøre, om det var stor pågang, og det virket som om han ble litt overrasket over at jeg trakk å skuldrene og fortalte at jeg hadde avsluttet et spennende prosjekt for en tid tilbake og hadde god tid til å fokusere på mine leveranser mot hans eget selskap.
– «Du kommer til å få det travelt framover», smilte han.
– «Jeg treffer en del mennesker som begynner å få øynene opp for mye av dette lureriet som foregår i denne bransjen og som ønsker å forholde seg til de som driver som deg … smått og godt».
– «Jeg ser og hører», nikket jeg.
– «Jeg vet jo hvordan de andre holder på, har visst det lenge … spesielt dette selskapet og et par andre som ligger i de samme sporene, jeg innrømmer at jeg gremmes men forsøker å fokusere på mine egne ting og det som jeg er flink til».
– «Det er akkurat det», fortsatte han ivrig.
– «Det er jo det som disse dusteselskapene ikke skjønner, de eier ikke fokus og tanker for hvordan de skal fremstå som forretningsdrivere for kundene sine … det blir for mye løp og kjøp, ikke sant … skriv om det på bloggen din … seriøst, gni det inn».
– «Nå har jo ikke støvet senka seg etter denne undersøkelsen, da …»
– «Nettopp derfor», smilte han og slo hånden i bordet.
– «Du har ledelsen, men du skal ikke legge deg bakpå … nå skal du jage en ny scoring, ikke sant … det er jo sånn du ordlegger deg på seminaret ditt, er det ikke … kjør på … seriøst, gni det inn».
Jeg nikket.
Kjør på.
Gni det inn.
Jeg tenkte at det blir på den samme måten som når jeg sier til jobbsøkere at det ikke holder å sitte og glane på en stillingsportal og vente på at en eller annen gjøk skal taste inn noe som får deg til å slenge inn en søknad, seriøse rekrutteringsmennesker tør å utfordre sine oppdragsgiver og gjør litt mer enn å be en eller annen assistent om å sammenligne notatene fra kundemøter med hva som ligger i en dårlig CV-database før de drister seg til å publisere en tekst på Finn som bekrefter hvor dårlige de er.
Grøss.
– «Du har gode priser», fortsatte han.
Jeg nikket.
– «Jeg skriver ikke tallene basert på hvor den aktuelle rollen markeres på organisasjonskartet», bekreftet jeg.
– «Jeg vil at det merkantile skal påvirke min iver og interesse av å finne et riktig hode til deg … og dessuten kan jeg ikke skjønne hvorfor det er så mange som priser seg ut når de ser etter ledere … det er lettere å finne en god leder enn en seriøst god fagspesialist … det mener i hvert fall jeg».
– «Enig med deg», nikket han.
– «Faen, at det tok så lang tid for meg å få gjennom dette, har noen folk i etasjen under som griner sine bitre tårer over rammeavtaler som ikke er verdt en dritt … nei, nå må jeg avslutte … er alt klart?»
– «Tror det», smilte jeg og reiste meg.
– «Sender deg en mail hvis jeg lurer på noe …»

En profesjonell ansettelsesprosess begynner med kanalstrategi og god rekrutteringskommunikasjon, noe som forutsetter en viss forretnings- og virksomhetsforståelse. Det spiller nemlig ingen rolle hva som kan dukke opp hvis du ikke har noen forventninger eller formeninger.

Sorry at jeg virker negativ, men jeg er faktisk møkka lei av disse som ødelegger en bransje og et håndverk. Jeg er nesten fristet til å si «sorry» til noen av de aktuelle rekrutteringsselskapene også, men lar det være siden jeg ikke liker å snakke dritt om andre, på den annen side er de kanskje opptatt med å si «sorry» til sine egne som går glipp av stor fortjeneste ved å lukke øya for virkeligheten.
Grøss.
Mitt tips til mennesker som skal finne seg en eller annen samarbeidspartner, er å snakke med flinke folk som vet hva de driver med, sjekk tipsene deres og ta gjerne en ekstra sjekk for å være virkelig sikker.
Det funker for øvrig innenfor de fleste fagområder …
Jeg har sagt det før, men sier det til det kjedsommelige:
Det finnes ingen bedre korrektur enn virkeligheten.

5 kommentarer

 1. Stå på, kompis!
  Leste teksten din i dette flybladet på Gardermoen her om dagen, kult at du disser de som fortjener det.

  Anita :)

  Liker

 2. Kjør på, morsomt at forretningen din går bra for da vet jeg at vi kommer til å få mer med hverandre å gjøre framover. Jeg gjør som deg, gnir det inn og venter på at DN skal ringe meg for å spørre hva jeg har på nattbordet og da gnir jeg det enda lenger inn og viser til rapporten din.

  Hilsen Tormod

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s