VIP-kortet som skal åpne dørene til arbeidsmarkedet

Jeg kom over en tekst som skriver om en europeisk ingeniørorganisasjon som har utviklet et sertifikat som dokumenterer kompetansen til ingeniører og teknologer i hele Europa.
Hmm.
Det er tydeligvis ikke nok med et vitnemål …
Teksten stiller spørsmålet om hva som hindrer Norden i å bruke dette «kortet» som skal gjøre det enklere for ingeniører å krysse landegrensene.
Ehh …
Jeg leser at det er snakk om en form for sertifisering som verifiserer utdannelse og bakgrunn, og selv om jeg innrømmer at mye av dette med søknad og CV begynner å bli oppfattet som rimelig antikvert, så er jeg fremdeles litt usikker på om dørene vil åpne seg ved å vifte med dette kortet på samme måte som når man vekker til live gamle minner fra den gangen man kunne strene forbi køen på Barock (berømt utested i Oslo på begynnelsen av nittitallet – red. anm.) …

Det koster penger.
Det gjør som regel det.
Det koster mellom 40 og 120 euro, noe som isolert sett ikke er så mye å snakke om, men på den annen side så blir det lett å sammenligne det med en slags forsikringspolise som man ikke vet verdien av før man står i de brennende ruinene og ser historien bli til aske.

De som følger med på disse sidene vet at jeg ikke er så veldig begeistret for disse termometerne og gradestokkene som er ment å dokumentere at det er liv i kroppen som sitter foran meg på et intervju, rett og slett fordi jeg treffer en del mennesker som holder seg fast så hardt fast i papirene sine at de glemmer hvem de egentlig er og hva de kan tenke seg å bidra med. For all del, det er ikke alle som er flinke til å snakke for seg eller snakke i det hele tatt, noen skal jo bare sitte der og pusle med sitt, men jeg vil likevel påstå at det er bra nok med det som de har fått med seg hjem fra NTNU eller et annet anerkjent sted. Legg merke til at jeg bruker begrepet «anerkjent», og det er fordi det finnes en del studiesteder som oppfattes som fritidsklubber av mennesker som er opptatt av virkelig kompetanse.
Nok om det.
Jeg kan for øvrig tilføre at det er finnes mange mennesker som aldri burde ha satt seg bak et bilratt selv om de har førerkort.
Det kan finnes noen som mener det er en digresjon.
Det er i hvert fall en god digresjon …

Jeg liker engelsk humor og husker en sketsj hvor Mel Smith & Griff Rhys Jones sitter ansikt til ansikt og den ene forteller at han har fått en bekreftelse på at han er smart etter at han ble stoppet på gaten av en tilfeldig person med en quiz, det manglet bare en test til en pris av hundre pund, han klinte til og fikk høre at han var et geni men hadde potensiale til å bli enda bedre hvis han tok et kurs som kostet tusen … husker ikke alle detaljene, men humor etter min smak og humor er bra.

Det som man aldri må glemme, hverken i privatlivet eller i arbeidslivet, er at det finnes noe som heter «personlig egnethet» og det er noe som det er vanskelig å dokumentere.
Det handler om preferanser.
Det handler om at mennesker er forskjellige.
Min definisjon av personlig egnethet har selvfølgelig sammenheng med arbeidsoppgavene som skal utføres, og da er dette synonymt med forutsetninger og muligheter, kanskje til og med begrensninger.
Det som blir oppfattet som feil på et sted, kan være riktig på et annet.
Og omvendt.
Det handler om identitet, og den eneste merkelappen som dokumenterer dette er din egen fremtoning og væremåte.

Torsdag, folkens.
Gradestokken viser at det snart er sommer, men hvis du trenger en bekreftelse på om dette er sant så er du nødt til å bevege deg ut i virkeligheten og kjenne på sola..

Anbefalte tekster:
Personlig egnethet
Når smart ikke er noe annet enn et tall
Litt mer om personlig egnethet
Personlig egnethet vektlegges

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s