Karaktergaranti

Det kan virke som om jeg ikke klarer å vikle meg ut av dette karakterjaget, det dukker hele tiden opp nye påminnelser om at jeg bør snakke litt høyere og skrive enda tydeligere om min misnøye med bruk av tall og fjas i ansettelsesprosesser.

Jeg hadde gjennomført noen greier på en karrieresamling og ble sittende og prate med noen jenter som spurte om jeg kjente til en skole som het Akademiet.
– «Nei», svarte jeg.
– «Jeg har sett at de reklamerer på t-banen, men kjenner dem ikke …»
De snakket videre om drømmer og muligheter, og den ene spurte om det jeg kunne komme på et godt svar på hva som var forskjellen på begrensninger og utfordringer.
– «Enkelt», svarte jeg.
– «Begrensningene kan du ikke gjøre noe med, du kan kanskje klare å leve med dem og tilpasse deg så godt du kan mens utfordringene kan du betrakte som en mulighet som kanskje er litt vanskelig å gjennomføre … skjønner du?»
– «Ja», nølte hun.
– «Det var kanskje noe sånt jeg trodde selv».
– «Fint».
Deretter fikk jeg en brosjyre fra den andre hvor jeg leste om skolen for deg som vil litt mer.
Vi gir deg karaktergaranti.
Grøss.
De henvender seg til de som mener at de har funnet drømmeyrket, men mangler studiekompetanse og poeng.
Vi hjelper deg med å nå målet ditt.
Grøss.

Jeg har skrevet noen tekster om disse som ikke får drømmejobben når de går ut av skolen, griner litt i diverse medier og fortsetter i en annen lesesal for å forbedre karakterene sine.
En ond sirkel.
Jeg kaller de dårlige tapere, det klarte ikke å komme på resultatlisten og derfor vil de løpe deler av distansen på nytt.
Snakk om å kjenne sin besøkelsestid.
Snakk om dårlig konkurranseinstinkt.
Grøss.

Denne karaktergarantien skal visstnok være er en tosidig avtale mellom skolen og elev hvor det eneste kravet som stilles er at elevene følger det pedagogiske undervisningsopplegget ved å levere alle obligatoriske innleveringer og får dem godkjent av faglærer før eksamen.
Det blir nesten som å løpe på idealtid.
Fy faen, så kjedelig …

Jeg søkte opp en tekst hvor daglig leder forteller at denne karaktergarantien i seg selv blir en motivasjon for eleven til å møte til undervisning.
Les den setningen en gang til, og tenk over hva du leser.
Dette er rett og slett et sleipt salgstriks mot unge mennesker som ikke vet bedre siden det ikke finnes noen som forteller sannheten om den virkelige verden.
Det er ikke bare useriøst, men det er direkte forkastelig.
Det finnes fortsatt noen som tror at vi har lover som regulerer markedsføring og reklame i dette landet, men disse har paradoksalt nok en lei tendens til å glemme at det ofte er snakk om budskap som retter seg til unge mennesker som ikke vet forskjellen på markedsføring og reklame og skryt og fakta og virkeligheten som en dag vil slå dem i hodet med noe som de oppfatter som ganske hardt, kanskje ikke så rart siden mange av dem lever livet sitt som om det var en eneste stor reklamefilm.
Jeg skulle gjerne sett at flere mennesker i relevante sentrale posisjoner i arbeidslivet kan komme på banen og fortelle hva som faktisk menes med kunnskap og dette med å være skikket til å utføre et stykke arbeid.

Jeg vet at mediene renner over med studenter som griner i mediene, jeg har nevnt det en rekke ganger tidligere, og derfor var det lett å finne tekster fra denne svindlerskolen, nøyer meg med en tekst som rimer med tidligere påstander og som handler om en elev som til sammen har somlet bort tre år på å forbedre vitnemålet sitt i tillegg til at hun har fått innvilget studielån på en kvart mill. Det sier seg selv at det er sykt, spesielt når daglig leder går ut og bortforklarer ved å presentere egne tall og når de fleste tekstene som dukker opp på søk bekrefter at motivasjonen er å selge studieplasser.
På den annen side, fikk nesten lyst til å gi kred for en kreativ vinkling som retter seg mot de som ikke er like ambisiøse med en alternativ linje som de kaller «jakten på toern» hvor man punger ut med ti laken.
Lurer på om det er daglig leder selv som setter rompa i været?

Når jeg har kandidater på den andre siden av bordet i en intervjusituasjon som ikke kan gjøre rede for sine valg, så sier det ganske mye om vedkommende.
– «Denne samtalen er et møte på et veldig tidlig stadium i prosessen og vi blir derfor helt generelle i våre felles betraktninger …»
Noe sånt.
Kanskje du har hørt noe lignende i en intervjusituasjon, det er noe av dette jeg kan finne på å si når jeg ønsker å bli fort ferdig uten dikkedarer og heller bruke tiden på noe fornuftig. Hvis du hører noe sånt, så bør du være rimelig rask til å finne på noe smart å si for vedkommende på den andre siden av bordet er allerede lei av deg. Arbeidslivet funker nemlig ikke på den måten at det viktigste er å delta, kanskje det gjør det i noen få ord til mens det fremdeles er noen som trenger hjelp til å måle hverandre og forvalte monopolpenger, men lyset vil snart slukke for dem, også …
Det er derfor jeg mener at det er på tide at man må slutte å hjernevaske unge mennesker til å tro at de ikke kommer noen vei uten «poeng» og «studiekompetanse».
Hva faen er studiekompetanse?
Sitte stille i en svett lesesal og høre på en raddis som leser fra dårlige kopier?


.

Anbefalte tekster:
Gi beng i perfeksjonismen
Hemmeligheten med å lytte til se selv og sine verdier
Forbedring av vitnemålet

2 kommentarer

  1. Vet om flere som bekrefter teksten din, Akademiet er et høl.
    Syns det er trist at det er «akseptert» med forbedring av karakterer og håper det er flere som kan vise sin motstand mot horevirksomheten.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s