Kompromiss

Jeg jobber med mennesker og det er spennende materiale. Mennesket består som kjent av 75% vann, så innimellom blir det litt søl. Når man i tillegg vet at hjernen i seg selv består av 85% vann, er det heller ikke noe å si på at enkelte har våte drømmer.
Nok om det.
Det er endelig mandag og i dag skal jeg bare klippe ut noe fra en gammel tekst som handler om kompromisser hvor jeg begynner med å sakse fra Wikipedia, den frie encyklopedi:

Et kompromiss er resultat av forhandlinger der ingen parter får det 100% som de vil, men alle får noe.

Ekspressbussen mellom Fornebu og Nationalteatret passerer Sjølyst, og her finnes et av mine favoritteksempler på hva man kan kalle et kompromiss. Det er en greie som startet i 1965 – året jeg ble født og Vålerenga ble seriemester – og året da Rolling Stones hadde sin første konsert i landet. De spilte på Sjølyst, og noen av de som var tilstede syns dette var så stort at de malte “Stones” under brua til motorveien. Den ble selvfølgelig vasket bort av noen som ikke var like begeistret for musikken deres, men like etter var bokstavene tilbake. Det sies at dette holdt på en stund, før veimyndighetene trodde de skulle legge striden død med å dekorere hele veggen med et stort kunstmaleri. Kunstneren het Ole Hauki og han malte en fin seilbåt på veggen, men så gikk det ikke lang tid før “Stones” dukket opp med store bokstaver – større enn noen gang – over hele maleriet.
Men Ole var smart.
Han malte bildet på nytt, og denne gangen skrev han “Stones” i vimpelen til seilbåten.
Bildet kan betraktes den dag i dag.

Det finnes mange som hevder at man ikke bør inngå kompromisser i arbeidslivet.
Man bør ha enhetlige rutiner og retningslinjer.
Det skal være likt for alle.
Sånn gjør vi det her.
Jeg tror dette er riktig, og så får de som ikke kan tilpasse seg finne på noe annet.
Det er nå en gang sånn at mennesker er forskjellige og man har forskjellige behov og forskjellige prioriteringer, og for å gjøre det enda vanskeligere, så er dette ting som endres over tid. Jeg skulle gjerne sett at flere kunne være litt flinkere til å la dette synke ned i hjernebassenget med 85% vann, noen ganger må man faktisk skjønne at det er på tide å komme seg videre. Det trenger nemlig ikke å være noe dramatikk forbundet med at mennesker velger å slutte, selv om de fleste vet at det er på grunn av en dårlig ledelse så kan det tenkes at de finnes noen flinke mennesker som vet at tiden har kommet for å utforske nye steder.
Sånn er det bare.
Arbeidslivet renner over av mennesker som sitter og sipper og forventer og krever.
Alle kan ikke få alt.
Det er da kompromissene kommer på banen.
Man må finne en eller annen løsning som alle parter kan være fornøyd med, i hvert fall til en viss grad.
Alternativt må man ta konsekvensen av at man ikke klarte å få til noe sammen og skille lag.
Det er mange som ikke liker å høre dette, de som sitter og sipper og forventer og krever og som langt mindre tør å innrømme at sannheten svir og virkeligheten vinner, det blir nesten som om et kompromiss blir betraktet som mangel på integritet, mangel på moralsk ryggrad, mangel på konsekvens eller mangel på ærlighet.
Jeg er av den oppfatning at et kompromiss er et tegn på liv og vilje.
Det motsatte av kompromiss er ikke integritet, idealisme eller besluttsomhet.
Det motsatte av kompromiss er fanatisme og død.

2 kommentarer

 1. Jeg liker detaljer som vil gå de fleste hus forbi, men som gir noe ekstra til de som vet. Det er mulig jeg hadde googlet hvorfor det stod «STONES» i vimpelen, men mest sansynlig ikke. Takk!

  Liker

 2. Nei, det er ikkje alltid ein får det ein ynskjer seg…..

  På ein arbeidsplass, som i livet ellest,er det viktig å finne ut kva ein kan leve med eller ikkje. Visjon og verdiar bør, må, skal ein ha, men dei verkar mot si hensikt om dei ikkje viser seg i handling på alle plan i ein organisasjon.Kompromiss.Eller skilsmisse.

  God helg!
  Marieklem

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s