Akademisk doping

De som følger med på mine sider er kjent med min forakt for karakterpress og puggekompetanse og nyutdannede som viser sin skuffelse når de ikke får drømmejobben som beskrives i falske studiekataloger. Mediene renner over av triste tekster som beskriver studenter som gjør alt og gjerne litt til for å presse seg inn i sjablonger og vrangforestiller, og VG har en interessant tekst som forteller om studenter som doper seg før eksamen. Morgendagens ledere legger skjul på at de må benytte seg av medikamenter for å takle stress og prestasjonsangst.

Det refereres til studentavisen Universitas som sammen med Norsk Studentorganisasjon har gjennomført en undersøkelse som forteller at 3 – tre – prosent av studentene har benyttet seg av prestasjonsfremmende legemidler.
Tre prosent er ikke mye.
Tre prosent er bare en liten dråpe, en liten dæsj eller en liten klype, sånn passelig, som mormor pleide å si når jeg var liten og jeg ville hjelpe til med å bake rundstykker og spurte hvor mye jeg skulle legge til av ditt eller datt uten at jeg ble noe klokere av et sånt svar bortsett fra vissheten om at hennes klyper ikke lignet på mine.
Tre prosent blir riktignok litt mer når tallene presenteres som en overføring fra den totale studentmassen og viser at mellom fem og ti tusen studenter bruker prestasjonsfremmende legemidler.
Det betyr ikke så mye hvor mange det er.
Det som betyr noe, er at det faktisk finnes noen i det hele tatt.

Lederen i NSO er overrasket over omfanget som lider av den pressede studiesituasjonen, han mener det er bra med konkurranse men ikke når den blir så hard. Han etterlyser en gjennomgang av akademisk doping og mener at vi trenger mer forskning på årsakene.
Hallo, jeg sitter på svaret.
Jeg regner med at det er flere som ikke kommer til å bli overrasket over at det er de som skriver ut disse legemidlene som kommer til å bli gransket og som får rutinene sine sjekket, ganske lett å tenke på når teksten har mer fokus på beskrivelsen av de ulike medikamentene enn å skrive om hvordan samfunnet har blitt når den oppvoksende generasjonen trenger dop for å hevde seg i grunnleggende daglige gjøremål.

Teksten forteller at det er mange som sliter med angst og uro, noe som beskrives som en velkjent problematikk ved å være student (!). Da er det lett å lure på hvordan denne angsten og uroen utvikler seg når de skal forlate den trygge lesesalen og ut i den virkelige verden.
Hmm.
På den annen side, så begynner jo arbeidslivet å renne over av degenererte dåsemikler som har smuglet ut varene fra lesesalen, så da er det kanskje ikke så farlig …

Dagens karrieretips til de som ikke vet hvor de skal gjøre av seg, og de er det tydeligvis ganske mange av:
Velg en yrkesretning hvor du kan bistå mennesker med selvpåførte livsstilssykdommer.
Her ligger det mye butikk i årene som kommer.
Grøss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s