Skal jeg smile?

Jeg pleier å få de merkeligste spørsmål når det kommer til dette med hvordan man skal skrive en søknad og hvordan en CV skal se ut. Jeg pleier samtidig å si at det ikke finnes noen dumme spørsmål, men at det kan finnes noen som gir svar som kanskje kan oppfattes som dumme. Jeg sier samtidig at det ikke finnes noe fasit på noe av dette, siden det bare finnes en person i hele verden som kan avgjøre om det er bra nok eller ikke.
Det er mottakeren.
Alle rekrutteringsprosesser lever sitt eget liv, og det er ditt ansvar som jobbsøker å tilpasse budskapet ditt til det aktuelle rekrutteringsprosjektet og den mottakeren som skal forstå hva du mener og hva du vil.
Hver eneste gang.
Det er her det syndes.
Det er kanskje derfor jeg ikke har så mye til overs for elektroniske rekrutteringsverktøy og CV-baser.

Det er mange som bruker mer tid på å bestemme seg for om de skal bruke den eller den skriften, hvor stor avstand de skal ha mellom de ulike avsnittene, bunntekst og sidenummerering og alt annet enn hva som er det viktigste: Innholdet
Gjengangeren er dette med bilde eller ikke, og da svarer jeg at det finnes mange som syns det kan være morsomt å se på bilder men at jeg personlig er mer opptatt av å lese en god historie så jeg kan lage mine egne bilder. Jeg er med andre ord ikke enig i påstanden om at et bilde sier mer enn tusen ord, jeg heier på historien og sier til og med at du skal droppe det hvis du i det hele tatt er i tvil.
Sånn er jeg.
Du vet ikke hvordan andre er eller hvordan de tenker, og en gang fikk jeg faktisk en telefon fra en jente som hadde sett en stillingsannonse jeg hadde på nett, hun hadde sikkert gått på et kurs hvor hun hadde lært at det var lurt å ringe på aktuelle stillingsannonser, men det eneste spørsmålet hennes var om jeg ville se bilde på CV’en hennes og i tilfelle hva slags bilde. Jeg husker det ganske godt, satt med en kollega på kontoret og fersk kaffe og god tid og benyttet anledningen til litt småprat med en kandidat som søkte på en jobb som inkluderte en del beslutningsansvar. Jeg tror hun satte pris på det, da kunne hun bruke mer tid på bildene sine enn å melde seg på et rekrutteringsprosjekt som ikke passet for henne.
Det som er uansett er viktig – hvis du skal ha med bilde – er at du bruker et profesjonelt bilde, ikke sånn at du nødvendigvis trenger å gå til en proff fotograf, men finn et bilde som viser ansiktet ditt.
Skulder og opp.
Jeg lar meg aldri friste av kandidater som har bilde fra skisporet eller på en fjelltopp eller unger på fanget eller en halvliter i hånden.
Snarere tvert i mot.
Den eneste grunnen til at man skal ha med et bilde, er at man skal forsterke et profesjonelt førsteinntrykk.
Aktuelle kandidater kommer til å bli guglet uansett.
Sånn er det bare.

Mitt tips til jobbsøkere som er hjernevasket til å feiltolke hvordan man skal skille seg ut i jobbsøkerprosesser, er å være bevisst hva som er dette lille spesielle som gjør dem forskjellig fra alle de andre. Når du finner ut dette, så må du lære seg å snakke om det, presentere det på en måte som gjør at den som skal høre dette skjønner at du skiller deg ut. Flinke folk vet hva som er riktig definisjon på å skille seg ut i jobbsøkerprosesser, og det er vissheten av å være riktig person til rollen.

Tips 1:
Dersom du er vanskelig å gugle fordi det finnes mange som heter det samme som deg eller det kommer opp mange rare bilder i søkeresultatet, så vil jeg anbefale at du har bilde på din CV så du kan bekrefte hvem av dem som er deg.

Tips 2:
Dersom du virkelig tror utseendet har noe å si i en jobbsøkerprosess, bør du satse på personlig fremmøte hvor du overleverer din CV – med bilde på – enten det er fordi du tror du er for feit eller for gammel eller har feil farge i ansiktet.

Tips 3:
Det er ingen som er bedre til å være deg selv enn du.

Det pleier som regel å komme et morsomt oppfølgingspørsmål.
Skal jeg smile?
Svaret er ja.
Selvfølgelig skal du det.
Det blir det samme som når du hilser på et menneske for første gang, hvis vedkommende ikke smiler til deg så skjer det noe med førsteinntrykket.

Tips 4:
Drit i hvordan andre ser ut og hvor mange som trykker på liker-knappen på bildene som de legger ut av seg selv.

Jeg har truffet mennesker som ser ut som en helt annen enn bildet de har på CV’en sin. Jeg syns ikke det er så veldig smart, og bruker opp mye av kandidatens intervjudisposisjonstid på å avklare om det er noe annet som ikke er riktig.

Tenk på denne måten, – hvis du virkelig tror at du ikke får jobben på grunn av utseendet ditt, så er det mye greiere å avklare dette med en gang. Hvis det finnes noen som bryr seg om sånne ting, så har du antageligvis ikke lyst til å jobbe sammen med dem.

Jeg er sikker på at det vil komme en dag hvor det eneste som virkelig betyr noe er virkeligheten.
Det er i hvert fall lov å håpe.

4 kommentarer

  1. I LOVE YOUR SMILE :)

    Enig, hvis man først skal ha med bilde på en CV så er det klart at man skal smile.
    Sim –

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s