Svake temperaturforskjeller i bemanningsbransjen

Du har sikkert sett på ulike stillingsportaler at det finnes en del vikar- og bemanningsselskaper som annonserer de samme jobbene.
Man kan lure på hva som er vitsen.
Du ser en stillingsannonse som du får lyst til å søke på, blar deg litt nedover når du først er i gang og ser den samme annonsen fra noen andre, lenger ned kommer den både tre og fire og fem ganger.
Man kan lure på hva de tenker på, både kunden og leverandøren.
Kandidaten får jo også litt å tenke på, – «skal jeg søke gjennom de eller de?»
Hmm.
Poenget er selvfølgelig at bemanninsselskapene ønsker å fylle opp sin egen CV-base med kandidater, det som de tror er ett av de sterkeste forhandlingskortene deres i møte med nye kunder. Det finnes noen som sier at det også er bra markedsføring, se hvem vi jobber med, men jeg tror de fleste sitter med inntrykk av av dette ikke ligner på noe annet enn disse som stiller seg i køen for å få rote med den deiligste dama i skolegården.
Og da kan du jo tenke deg hva man kan mene om kunden …

Vi bestemte oss for å undersøke litt nærmere, og klarte å få en av jentene i nettverket vårt på intervju hos fire av de fem aktørene.
Når vi ringte den femte, så fikk vi vite at kunden hadde trukket oppdraget …
Hun spurte hvorfor hun ikke hadde fått beskjed om det.
Nei, det kunne de ikke svare på.
Det gikk ikke lang tid før bråket begynte, det var en megge fra det første vikar- og bemanningsselskapet som var grisesur for at stjernen vår ikke hadde fortalt at hun hadde blitt profilert fra andre selskaper, en samtale som vi vurderer som så god at den vil få plass i en egen tekst. Litt senere kom det en annen dame på banen, hun var ikke like grinete, hun var snarere litt oppgitt og fortalte at hun egentlig ringte for å sjekke om det kunne være interessant å bli profilert for en annen stilling i et annet selskap, noe «vår» kandidat selvfølgelig takket nei til, før hun fikk høre at det ikke var smart å oppføre seg som hun gjorde.
– «Oppføre meg som jeg gjorde?»
– «Ja … du har gått til andre selskaper».
– «Og så?»
– «Det vitner ikke akkurat om … hvordan skal jeg si det … troverdighet og lojalitet?»
– «Sier du som kopierer en stillingsannonse sammen med fem andre aktører?»
Da ble det stille i den andre enden.
Vi oppnådde akkurat det vi ønsket.
Vi oppnådde at kunden ble sittende med et dårlig inntrykk av slett arbeid.

Uten sammenligning for øvrig, men her om dagen var jeg i et greit kundemøte hvor jeg ble forespurt om jeg kunne finne en database-administrator som i tillegg var god til å snakke om fag og tjenester med nye kunder, en ganske viktig rolle som skal jobbe i tospann med noen av disse selgerne som ikke har peiling på hva de snakker om bare de kan selge noe, en spennende jobb for en som ønsket seg noe mer enn å bare sitte foran en skjerm. Dette var noe som jeg betraktet som et bonusoppdrag, jeg hadde egentlig tenkt å stenge butikken for sommeren men fikk denne i fanget fra en bekjent som ikke hadde kapasitet.
Greit nok.
Når man har gode nettverk så renner det fint i begge veier.
Jeg ble stående og vente litt utenfor, jeg hadde planlagt en kaffeprat med en tidligere kollega som jobbet i bygget ved siden av men hadde ganske god tid siden jeg hadde lagt inn litt slakk fra det første møtet.
Jeg pleide alltid å gjøre det.
Det var da jeg så henne, jeg visste hvor hun jobbet og hva hun jobbet med, men det var ikke før noen dager senere at det skulle gå opp for meg at jeg hadde vært på et møte hos et selskap som ikke brydde seg om konfidensialitet, eksklusivitet, lojalitet og en del andre begreper som legger grunnlaget for et godt samarbeid. Det var en av de interne kildene mine som fortalte det, de hadde gitt et tilbud til en fyr som hadde jobbet der gjennom et vikarbyrå som jeg visste at hun jeg hadde sett var ansatt i, det var en sånn greie som på fagspråket kalles «try and hire» og som ingen i bransjen liker å snakke om, møtet med meg og sikkert noen andre var bare en avledningsmanøver for å tilfredsstille et punkt i personalhåndboken. Jeg ser det ganske ofte, og kan ikke skjønne hvorfor det er så vanskelig å stikke fingern i jorda og kalle en spade for en spade i stedet for å vase rundt og late som de er så jævlig prektige.
Grøss.
Jeg lot det gå noen dager før jeg tok kontakt med oppdragsgiveren og fortalte at jeg hadde truffet noen gode kandidater, hørte at hun vred seg litt i stolen og sa at vi godt kunne ha et nytt møte.
– «Det var bare det at vi … det har kommet inn en annen … altså, vi har funnet en som vi har valgt å ansette».
Jeg svarte ikke.
Jeg lot det bli en stillhet som hun var lite komfortabel med.
– «Vi kan godt treffes», fortsatte hun.
– «Vi er jo hele tiden på utkikk etter flinke folk, kanskje vi kan ha de på vent, eller noe …»
– «Hør», begynte jeg.
– «Mine kandidater ligger ikke på vent eller noe, mine kandidater er valgt ut og sikret etter alle omstendighetene som hører med til et profesjonellt rekrutteringsprosjekt … mener du virkelig at flinke folk skal ligge i skuffen og vente til det dukker opp noe hos dere?»
– «Ja, nå legger vi dem ikke i skuffen, da … vi har gode databaser som vi kan sjekke når det dukker opp noe som er aktuelt …»
– «Hører du selv hvor dumt det høres ut?»
– «Dumt?»
– «Ja», svarte jeg.
– «Dumt … dere kødder med flinke folk … jeg tar kommentarene dine videre med kandidatene mine, har ingen problemer med det selv om de vil oppfatte dere som rimelig uprofesjonelle … jeg kan til og med leve med at dere kødder med meg, men jeg lar det være med denne ene gangen og fører dere opp på listen over aktører som hverken jeg eller noen i mitt nettverk kommer til å ha noe med å gjøre».
Jeg hørte at hun forsøkte å bryte inn med noe, men det var i det samme øyeblikket som jeg avsluttet samtalen.
Noen ganger kan man oppfatte dødsstraff som det eneste riktige …


.

Anbefalte tekster:
Hvis og kanskje
37,5 – tallene som slakter vikar- og bemanningsbransjen
… eller klikk på stikkordskyen i bunnen av siden

Én kommentar

 1. Her møter du deg selv i døren?

  Hvorfor skal en oppdragsgiver kun satse på en hest (les: ett byrå) for å finne de beste kandidatene til en jobb? Det er naturlig at man går ut til flere byråer for å sikre seg et bredest mulig kandidatutvalg for jobben da man som du selv sier får kandidater «valgt ut og sikret etter alle omstendighetene som hører med». Om oppdragsgiver så velger en annen leverandør enn deg (*gisp*) står de fritt til det. De skylder deg ingenting?

  Mens du på din side mener kandidatene selv skal gå å shoppe stillinger hos flere byråer uten at det er problematisk. Har du faktisk presentert en eller flere kandidater til en oppdragsgiver og får beskjed at denne kandidaten allerede er presentert? Hvordan fikk det deg til å føle deg? Som om noen hadde sløst tiden din, ført deg bak lyset og satt deg i et dårlig lys hos en potensiell oppdragsgiver ved at du ikke gjør et skikkelig forarbeid ved også å sløse deres tid?

  En annen problemstilling ved at kandidater blir presentert til samme oppdragsgiver fra flere byråer er at man legger gjerne vekt på forskjellige egenskaper i presentasjonen. For du skriver en presentasjon over kandidaten sant, du tar ikke bare copy-paste fra CV’en? Ta DBA-eksempelet ditt. Ett byrå ville gjerne vektlegge tung erfaring fra forskjellige driftsjobber, mens et annet byrå ville legge mer vekt på at dette var en person som hadde en serviceinnstilling som ville passe veldig bra i en slik stilling. Oppdragsgiver vil sitte igjen med to forskjellige inntrykk av samme person, noe som skaper usikkerhet og i verste fall gjør at kandidaten ikke blir kalt inn til intervju fra noen av byråene.

  Ser at dette er et spontant oppgulp men om du ser dette spillet fra oppdragsgivers side som støtter seg på innleie gir det mer mening.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s