Vil du se navlen min?

Den ene dagen kan man lese om alle som forherliger ledere som er åpne på sosiale medier, ledere som kvitrer og skribler om sine meninger om mangt og til og med tar seg tid til noen statusoppdateringer med gamle venner i tryneboka.
Også midt i arbeidstiden, da gitt.
Den andre dagen dukker det opp lesestoff med en undertone som forteller om en viss misnøye, og nå har det dukket opp en del tekster som forteller om denne store norske undersøkelsen som viser at det er toppsjefene som bruker mest tid på private gjøremål gjennom sosiale medier i arbeidstiden.

VG:
«Nesten 1 av 2 norske arbeidere bruker sosiale medier privat omtrent daglig».

Les setningen en gang til, den er så dårlig skrevet at man kan være fristet til å tro at ferievikarene er i ferd med å innta desken.
Nesten 1 av 2.
Hva med å skrive halvparten?
Jeg har lagt merke til at det er mange av disse «undersøkelsene» som popper opp ut av det meste som kan allokere klikk og festligheter i kommentarfeltene benytter seg av «resultater» som utfordrer mengdesynet til vanlige folk. De som følger med på mine sider, er kjent med at jeg er av den oppfatning at man som regel pleier å få de svarene på disse undersøkelsene som man forventer i utgangspunktet.
Som man roper i skogen får man kongler i munnen.
Nok om det.
Jeg kommer sikkert med noen skrivefeil selv, og hvis du finner noen så kan du beholde dem.
Så grei er jeg, liksom.

Undersøkelsen handler om vaner og holdninger til privat bruk av sosiale medier i arbeidstiden. Jeg husker at jeg fikk denne selv og svarte som jeg pleier på sånne undersøkelser, det vil si at jeg legger meg litt under min egen norm.
Så kjip er jeg, liksom.
Det blir påstått at de som surfer mest i arbeidstiden er toppsjefene, teksten forteller samtidig at det er denne stillingskategorien som paradoksalt nok stiller seg mest negativ til privat bruk av sosiale medier i arbeidstiden. Forskeren som står bak denne undersøkelsen mener at forklaringen kan skyldes at de gjerne bruker mer tid på jobben. Jeg har for øvrig lurt på hvorfor det skal være nødvendig for en toppsjef å bruke mye tid på jobben, men det er en annen sak.
Det står at privatliv og arbeid er mer integrert for dem enn for andre.
Det er vel et spørsmål om hva man gjør det til, sier nå jeg.
Jeg opplever der som et ørlite paradoks at denne forskeren er «ekspert» på sosiale medier og selv bruker begrepet «paradoks» når hun sier at ledernes skepsis er et resultat av lavt kunnskapsnivå om sosiale medier.
Det finnes sikkert noen der ute som ikke ser den, men de kan jo finne på noe annet.
Jeg blar videre når hun kommer inn på disse «flink pike»-greiene, men så tar hun seg litt inn når hun beskriver surfeturene som regulerte pauser som kan inspirere ansatte til å jobbe bedre før hun glipper i nedslaget når hun sammenligner de små pausene som stressdempere og motvirking av kjedsomhet i arbeidstiden.

Jeg husker en tid hvor det var vanlig å ta seg en tur ut i bakgården, hvis man ikke røyket selv så var det ganske hyggelig å være med noen som gjorde det og da fikk man snakket om noe annet, strukket på beina og fått alternativ luft i ansiktet.
Jeg husker at det alltid var en eller annen som måtte ut et ærend, på polet eller i banken.
Det skulle bare mangle.
Det var ting som regulerte seg selv.

Dagens krav til måling og ikke minst dette feiltolkede begrepet «effektivitet» har ført til en slags navlebeskuende adferd som ikke er bra. Dersom du i tillegg sitter i åpent kontorlandskap så er det ikke måte på hvor synlig man blir, alle ser når du kommer og går, prater privat og sitter lenge på dass og sånne ting – elementer som kan oppfattes som en paradoksal usynliggjøring av andres behov for kontroll.
Det er ikke bra.
Jeg skrev en tekst en gang hvor jeg tok fram dette med å la mennesker få lov til å bruke sunn fornuft, men dette har jo blitt ett begrep som har blitt så utvannet at det må ganske klare regler og ikke minst grenser til for å skape en forståelse av hva som skal til for at alle skal ha det bra. Man kan jo heller ikke lenger snakke om alminnelig folkeskikk siden fokus på kulturmangfoldet har åpnet for alt for mange ulike definisjoner av hva som egentlig er «alminnelig». Jeg tror likevel at det kan være mulig å skape et åpent og inkluderende miljø ved å senke stressterskelen og frykten og fokuset på hva alle andre gjør og mener og tror. Dersom det finnes et nek i lokalene som ikke gjør en dritt av det hun egentlig skal gjøre, så finnes det gode metoder for å få satt en stopper for det.

Jeg tror at mye av denne «forskningen» og tabloidifiseringen handler om dette med mennesker som ser det positive med å viske ut skillet mellom jobb og fritid. Jeg treffer en del mennesker som snakker om dette, mennesker som ikke tør å hverken si fra eller gjøre noe selv for å bidra til noe positivt, det er lettere å surmule når Kari kommer sent hver dag fordi hun følger to barn til barnehagen, blir lenge borte i lunsjpausen siden hun må innom Kaffebrenneriet for sitt daglige latteskvip og går ned i treningsrommet i kjelleren klokka to for å løpe noen mil på tredemølla før hun litt senere pakker sammen for å hente barna sine.
Vi har selv konstruert et arbeidsliv som legger opp til mye av dette.
Alt har en bakside.
Jeg oppfordrer mennesker til å gi faen i å blande seg inn i hva andre gjør og mener og synser og tror.
Det går jo snart ikke an å slippe en fjert uten at alle vet hvor lange stripene blir.
Æsj.
Dra opp skjorta og vis dem navlen din.

Navle, lat. umbilicus, gr. omfalos, ringformet og nedsenket arr i midten av bukveggen, rest etter navlesnoren, som var fosterkretsløpets forbindelse mellom mor og barn. Etter fødselen faller den avklippede stumpen av navlesnoren av, som regel mellom sjette og tiende dag. I den første tiden vil navlen trenge like omhyggelig stell som et sår. Anatomisk ligger navlen i en åpning i bukveggens bindevevsplate (anulus umbilicalis), med direkte forankring i huden som derfor ikke lar seg forskyve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s