Rådgiver eller selger?

TV2 har blåst liv i en gammel debatt om hva som skiller en rådgiver fra en selger. Jeg satt og så på nyhetene i formiddag hvor kanalen hadde trukket inn sjefsøkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen, som mener det er feil at bankrådgivere kaller seg rådgivere når de ikke gjør annet enn å selge arbeidsgiverens produkter.
Jeg er enig.

Jeg husker at jeg var med i en paneldebatt for en del år siden hvor vi snakket om egen bransje med store likhetstrekk til denne diskusjonen, det var i 2009 hvor Forbrukerrådet pekte på akkurat det samme og et eller annet personalforum hadde trukket paralleller mot rekrutteringsbransjen som stort sett består av produktselgere som lever av å selge en bunke med navn.
Husker at det ble litt grining, men det gikk fort over.
Litt for fort, spør du meg.
Noen av disse «rådgiverne» tilbyr ekstratjenester som inkluderer litt arbeid fra en eller annen sekretær eller PA som lager en blekke på x antall sider som beskriver de ulike rollefigurene med fine adjektiver som er klippet ut fra et verktøy som de har utviklet selv …
Den gangen hadde jeg ikke lagt skjul på min misnøye med hvordan rekrutteringsbransjen blir ødelagt av pågående selgere, noen av dem benytter seg til og med av patetiske møtebookere.
Grøss.
Likhetstrekkene er slående, det er bare å se på stillingsannonsene hvor salgserfaring fremstår som viktigere enn noe annet, kanskje bortsett fra en master i fnatt og fjas men det gjelder jo alle stillingsannonser. Det ser ut som om det å være selger er en av de viktigste egenskapene man kan ha som «rådgiver», enten man snakker om finans eller rekruttering og sikkert en del andre bransjeområder.
Det er synd å si det, men det er sånn det blir med alt.
Fine varer fører til kreative forfalskninger.
Det er ikke så lett å peke på forskjellene, kanskje fordi arbeid med mennesker inkluderer en del omstendigheter og tilfeldigheter som det er lett for enkelte mennesker å ta til seg som en ferdighet.
Det er det mange som ikke skjønner.
Det er heller ikke så lett å komme dette til livs selv om det alltid vil finnes noen som liker å høre på de som snakker om autoriseringer, krykker og bandasjer – fine ord og uttrykk som fremstilles av … ja, du tenker riktig: selgere eller rådgivere fra bedrifter som tror de vet hvordan de kan tjene raske penger.
Nesten som en ond sirkel.

Jeg kjenner for øvrig en fyr som pleide å snakke ganske varmt om dette med sertifiseringer, han var ganske stolt når han gjennomførte en sertifisering for rekrutteringspersonell hvor han i etterkant dukket opp og fortalte at han trengte hjelp til å finne noen oppdrag for å fylle kravene til punktene som handlet om å vise til en viss erfaring.
Det blir nesten som å få førerkortet i postkassa.
Stryk nesten.
Det blir som å få førerkortet i postkassa.
Det er så så dumt at det er vanskelig å finne ord for det, men det er jo sånn det har blitt når menneskene vokser opp med en konstruert tillit til alle som står foran en forsamling og messer om hvordan tingene skal gjøres og livene skal leves. Han har for øvrig begynt å jobbe med noe helt annet, han fant heldigvis ut at han ikke trengte å være sertifisert for å stikke fingeren i jorda og se hva han ikke passet som, for å si det sånn.

Norsk Familieøkonomi og Reid Krohn-Pettersen snakker om «rådgivere» som selger arbeidsgiverens egne produkter, og det sier seg selv at dette blir helt feil.
En god rådgiver er en uhildet person uten egeninteresse i rådene som gis. Det skal ikke være en av disse som kjennetegnes med en ganske aggressiv adferd som de har lært på seminar og kurs hvor de egges opp til å stå på egne ben og trigges av interne konkurranser med falske incentivordninger.
Det er fint at ulike interesseorganisasjonen kommer på banen og deler sine erfaringer.
Det er med på å blåse liv i debatten.
Det er bra.
Lurer på hvem som tør å være først ute med noe lignende fra rekrutteringsbransjen.
Kanskje det er noen kunder som kommer dem i forkjøpet, det hadde jo vært ganske kult …

Anbefalte tekster i arkivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s