Oppkok i bemanningsbransjen

Jeg har gått litt rundt i gangene hos et bemanningsselskap i en ukes tid for å hjelpe dem med den største utfordringen deres, – tillit og troverdighet i kandidatmarkedet. Det henger sammen med et opplegg fra en stund tilbake hvor vi var en gjeng som benyttet oss av studenter til å kartlegge de uforholdsmessig høye utdanningskravene i stillingsannonser samt generell behandling og oppfølging av søkere og kandidater, noe som i ettertid – når vi åpnet oss og ba om innspill og kommentarer til våre funn – allokerte alt fra ganske grove trusler til de som ble smørmyke av frykt for riper i det konstruerte selvbildet deres.
Dette selskapet var sånn midt i mellom.
Jeg fikk en forespørsel fra lederen i selskapet som blir oppfattet som en flink fyr, men som mangler det lille ekstra som enkelte kaller prikken over i’en.
Jeg kaller det baller.
Jeg valgte å begynne med den største utfordringen hans, en fyr som satt i rollen som salgsjef men som ikke likte at jeg kalte han salgsjef siden han hadde valgt en stillingstittel på engelsk som han antageligvis var mer fornøyd med selv om de ikke jobbet med utenlandske kunder. Jeg snakket med han i tjue minutter hvor de første atten var en bekreftelse på hva jeg hadde blitt fortalt på forhånd i tillegg til et stort samsvar med egne fordommer.
– «Butikken går helt greit».
Det var sånn han sa det.
Jeg spurte om det kunne være interessant å gå fra «helt greit» til noe som kanskje var litt bedre, men jeg skjønte fort at hans fokusområder ikke sto i samspill med hvordan selskapet blir oppfattet fra de som har det siste ordet, – søkere og kandidater.
– «Nei», nølte han.
– «Det er kundene som har det siste ordet … kunden har alltid rett, vet du».
Jeg ventet en liten stund før jeg svarte, holdt blikket hans og ventet på et blunk eller noe, men typen var dønn seriøs.

Litt senere fikk jeg vite at denne salgsjefen følte seg rimelig utilpass med min tilstedeværelse, ikke som noe forsvar, men det var ingen som skulle komme her og komme her for å fortelle hvordan han skulle selge.
Jeg kjøper den.
Jeg visste på forhånd at ledelsen ikke hadde vært klar nok i forhold til min tilstedeværelse og jeg hadde vært rimelig klar i det første plenumsmøtet at dette ikke nødvendigvis dreide seg om å være eller ikke være, men noe ubestemmelig som var sånn midt i mellom. Det er overraskende mange som ikke en gang har tenkt tanken på at det er søkere og kandidater som er deres beste referanser når det kommer til dette med å definere merkevaren deres.
Dette er morgendagens kunder og samarbeidspartnere.

Jeg innrømmer at jeg var litt overrasket over at jeg traff på det første skuddet siden jeg oppfattet avstanden som såpass stor, men nå var det bare å kjøre på videre med den tafatte gruppen som sto foran en start på høstsesongen som ikke rimte med hva de så for seg før de gikk ut i sommerferie.

Jeg innrømmer også at det kanskje kan oppfattes som lettere for meg å se alle feilene siden jeg opererer ved et trekantet bord som kombinerer rekrutteringsfaget med karriereveileding og HR, jeg har god tilgang på oppdateringer og kommentarer fra jobbsøkere og kandidater og et godt innblikk i åpninger i arbeidslivet, noe som gjør det ganske enkelt å se mønsteret i det store bildet. Det finnes sikkert noen som vil mene at det er en drøy påstand å kalle det «feil» siden mange av disse bedriftene tjener penger og tydeligvis gjør noe som er riktig, i hvert fall i følge dem selv, men poenget er måten de gjør det på og hvordan de rett og slett tar kvelertak på mennesker som av en eller annen grunn har blitt overtalt til å henge seg på tvangstankene om at disse menneskene vet best.
Det gjør de ikke.

Det er tider på karrierekursene mine hvor jeg anbefaler bemanningsbransjen som et fint springbrett mot arbeidsmarkedet, hemmeligheten ligger i å finne et selskap eller flere som dekker din næring.
Det er for øvrig ingen hemmelighet.
Det handler om å være konkret og krystallklar.
Det burde heller ikke være en hemmelighet at det er menneskene som jobber der som gjør forskjellen, og det er dette jeg forteller til seriøse jobbsøkere når jeg oppfordrer dem til å få tak i en som forstår faget ditt og som viser en viss interesse for verdibilder.
Det er her det begynner å bli litt vanskelig.
Registrer deg i basen vår, så tar vi kontakt.
Særlig.

Det er lett å tenke seg at en jobbsøker eller en kandidat kommer inn i en prosess med en forventning om at vedkommende som sitter bak rattet vet hvor de skal. Det er like lett å se at sjåføren ikke har et kart som stemmer med terrenget, og da handler det litt mer om en GPS som ikke er oppdatert, for å si det sånn.
Det er noe av dette jeg snakker om når mennesker kommer til meg og ber om anbefalinger, som regel lenge etter at de har følt ubehaget ved å få skapdøra smellt i trynet. Det er mange av dem som ikke tar et nei for et nei når jeg sier at jeg ikke har lyst til å komme med en anbefaling, og noen av dem har heller ikke forståelse for at det er menneskene som gjør forskjellen, paradoksalt nok etter å ha hørt på en venninne som bare er så glad for at hun fikk drømmejobben i drømmeselskapet.
Det er ikke sånn det funker, med mindre du er en kloning av denne venninnen og drømmeselskapet har behov for å ansette to mennesker i den samme drømmejobben. Hvis du har en venninne som bare er så fornøyd med en kar som har pusset opp badet hennes, så er det ikke sikkert at hennes anbefaling kan hjelpe deg med å male kjøkkenet.
Tenk på den.
Det er bedre å formidle hvem som oppleves som bra og selvfølgelig hvorfor de oppleves som bra, samtidig som alt dette kan berøre preferanser og da kan det fort bli feil. Rekruttering er et fag som bygger på erfaring, og det er nok mangelen på dette som kommer fram i noen av de oppleggene som jeg viser til innledningsvis. Det dreier seg nemlig om litt mer enn bare en lyst til å jobbe med mennesker og sånt …

Anbefalte tekster:
37,5 – tallene som slakter vikar- og bemanningsbransjen
Svake temperaturforskjeller i bemanningsbransjen
Litt om dette med å jobbe med mennesker og sånt


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s