What If …

Jeg har en venninne som sverger til sånne «Hva-Hvis-Analyser». Jeg kaller det hypoteser, men hun kaller det noe helt annet hvor hun legger fokus på sammenhenger og konsekvenser.
– «Du tenker på resultater?»
– «Resultater er et eksempel på en konsekvens i nær sammenheng med en handling», smilte hun.
Jo, jeg kunne være enig i det, men har ikke tenkt på det med de ordene før. Kanskje fordi jeg har et rimelig avslappet forhold til dette med analyse, i hvert fall sånn som jeg betrakter dette med analyse.
Ha, liten digresjon, men jeg var med i et rekrutteringsprosjekt for en stund siden hvor jeg tråklet meg gjennom en test som fortalte at jeg var analytisk. Når vi gikk gjennom denne analysen, så spurte hun som satt på den andre siden av bordet om hvordan jeg jobbet for å fremstå som analytisk.
– «Jeg skjønner egentlig ikke hva du mener», nølte jeg.
– «Jeg jobber ikke for å fremstå som analytisk, men noe av jobben min forutsetter en viss analytisk tilnærming, for eksempel ved stillingskartlegging og sånne ting».
– «Er du analytisk?»
– «Jeg sier ikke at jeg er noen ting, jeg … jeg syns det blir litt firkantet, men jeg forandrer arbeidsmønsteret mitt i forhold til hvilke faser jeg er i, for å si det sånn … men for all del, jeg kan plutselig vri om og ta fatt på noe annet … hvis jeg har sittet litt for lenge med en ting, så syns jeg det er lurt med litt avveksling».
– «Vil det si at du ikke fullfører?»
– «Jeg sa ikke det».
– «Men du sa at …»
– «Jeg sa at jeg syns det er lurt med litt avveksling … litt variasjon».
– «Åhh …»
Jeg syns ikke hun virket så veldig smart, det var noe med hele settingen og fremtoningen hennes og hvordan hun forsøke å stille spørsmålene. Jeg fikk lyst til å spørre hva hun gjorde hvis hun gikk litt lei eller ble litt sliten, og så gjorde jeg det.
– «Da går jeg ned i kjelleren», svarte hun kort.
Jeg rakk ikke å tenke så lenge på hvordan jeg skulle tolke dette svaret, det er mulig at hun skjønte at det hørtes litt rart ut, for hun var rask til å si at de hadde et trimrom hvor hun likte å løpe på en tredemølle.
– «Ah», nikket jeg.
– «Trening i arbeidstiden?»
– «Ja … det er bra».
– «Syns du?»
– «Ehh, ja», nølte hun og så på meg som om hun trodde jeg var dum.
– «Syns ikke du?»
– «Nei».
Jeg tror det var dette som gjorde at hun kom litt ut av det, resten av møtet ble litt merkelig men jeg hadde allerede meldt meg ut.
Nok om det.
Jeg kan være analytisk og tror at de fleste kan være analytiske, det er bare det at jeg ikke er så begeistret for definisjonen og at man ikke må analysere ting i hjel.

Jeg spurte denne venninnen min om hun kjente til Nils Johan Semb, men hun svarte at hun ikke husket alle navnene fra skolen.
– «Han jobber med fotball», forsøkte jeg.
– «Åhh …»
– «Han var trener for landslaget og nå sitter han i styre og stell, men poenget er at han av og til kommenterer fotball på TV … det er her disse analysegreiene dine kommer inn, han har en tendens til å kommentere alle de tingene som ikke skjer, antageligvis som en konsekvens i nær sammenheng med en handling».
Jeg så at hun smilte.
Det skulle bare mangle.
– «Han kan finne på å si ting som … hadde han bare løpt litt raskere, så kunne han nådd fram til en målsjanse … jeg syns det blir litt dumt, siden poenget er at han ikke løp raskere».
– «Hvem?»
– «Fotballspilleren».
– «Jeg syns du sa kommentatoren?»
– «Ja, han som kommenterer at fotballspilleren burde løpt raskere, men det gjorde han ikke … og det er det som er poenget, ikke sant … tenk om han hadde sendt pasningen litt før … det blir litt av det samme, siden det ikke var det som skjedde … er du med?»
Hun nikket.
Jeg tror det var fordi hun var med.
Hun fortsatte med stor iver å fortelle at disse analysene kan brukes som en spørreteknikk om hva som vil skje etter at noe annet har skjedd.
Eventuelt hva som ikke vil skje.
Hun bruker dette når hun snakker om forståelse av problemløsninger i foredrag og kurs, og hun strakk den så langt at hun mente at denne analysemetoden kunne være tilstrekkelig for å finne en måte å løse problemer.
– «Hva med omstendigheter og tilfeldigheter», forsøkte jeg.
– «Nei».
– «Nei?»
– «Man bruker det på den samme måten», fortsatte hun.
– «Jeg spør hva som ville skjedd hvis den eller den forutsetningen var forandret, hvis det faktumet hadde vært noe annet, og sånne ting».
– «Always expect the unexpected», nikket jeg.
– «Yes».

Det er mange som er opptatt av metodikk og prosesser.
Det er mange som ikke får til noe uten at det skal defineres som noe, og det er i disse tilfellene at jeg kan ha en tendens til å dette litt ut. Jeg skrev en tekst for ikke så lenge siden om en dame som jeg traff på et foredrag som spurte meg om teknikker og verktøy og metoder og sånne ting.
– «Jeg praktiserer H2H», smilte jeg.
– «Ehh, er det bygget på … tror ikke jeg har hørt om den …»
– «Human to human», smilte jeg.

Det var tomt i kaffekoppen.
Det var tid for å komme seg videre.
– «Men du», begynte jeg.
– «Hva vil skje hvis noe av dette ikke fører til at dere løser problemet?»
– «Bra», smilte hun.
– «Bra?»
– «Det blir jo resultatet av en konsekvens i nær sammenheng med en handling … i dette tilfellet en feil handling, og da må man finne på noe annet … eller noe mer eller mindre … er du med?»
Jeg svarte ja.


Det er endelig fredag, himmelen er blå og sola skinner og det er på tide å gjøre noe annet.
Variasjon og avveksling.
Forandring.
Jeg kom til å tenke på et dikt, og det går sånn:

What if our religion was each other
If our practice was our life
If prayer was our words

What if the temple was the earth
If forests were our church
If holy waters was the rivers, lakes and oceans

What if meditation was our relationships
If the teacher was life
If wisdom was self-knowledge
If love was the center of our being

– Ganga White

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s