Karakterdrap fra en hodejeger

DN har en tekst om en jente som i en alder av 25 år har kapret drømmejobben.
Hun smiler fra øre til øre.
Hun er glad og stolt, og det er bra.
Det som ikke er så bra, er hvordan teksten fyrer opp rundt dette med hvor vanskelig det er å få jobb når man er nyutdannet, en brannfakkel som underbygger en del av de valgte sannhetene som stappes ned i halsen på broilerne som legger seg på fatet til de som blir oppfattet som prestisjetunge talentjegere.

Teksten skriver om det «virkelige» arbeidslivet, og anførselstegnene er ikke bare mine. Trehundre søkere på fem stillinger høres kanskje mye ut for noen, men stor søkermasse er i de fleste tilfeller synonymt med dårlig rekrutteringskommunikasjon. Det refereres til en hodejeger som mener at det bare er ett kriterium som gjelder for de som ikke har kommet seg gjennom nåløyet, og det er karakterer.
Grøss.
Hun forteller at hun bruker hele høsten på å lete etter kandidater til kundene sine, og opplever at studentene som sitter på siste runde allerede har blitt signert. Hun må følgelig ta til takke med de som ikke har blitt plukket opp, og det er da hun kommer med karakterdrapet sitt:
– «Man har ikke rukket å gjøre noen ting, og det er ikke så mye annet enn karakterer som kan skille deg ut. Selv om du har veldig relevant internship eller arbeidserfaring, holder ikke det alene. Det kan på sin side gode karakterer gjøre …»

Det viser seg ganske ofte at «gode karakterer» er identisk med puggekompetanse som egentlig ikke forteller noe annet enn at man klarer å få med seg noe fra skrift, lyd og bilde. Det finnes fortsatt mennesker – heldigvis – som har dette i seg som en del av sin personlige egnethet, et utvelgelseskriterium som tydeligvis er en stor hemmelighet for mange som ønsker å ansette riktige mennesker.

Jeg treffer en del av disse taperne som tar opp fag for å bedre karakterene sine, disse som tror de er noe etter endt studietid men som ikke får den jobben som de forventer å få, de som setter seg ned i stedet for å finne nye veier for å komme seg ut.
En ganske ond sirkel.
Det er bekymringsverdig at mange er så fokusert på karakterer og jeg oppfatter det som litt trist at det virker som om dette er det eneste signalet som skal sendes ut mot de som burde fokusere på hva som skal legges til grunn for en profesjonell utvelgelse. Når jeg en sjelden gang har en nyutdannet person uten arbeidserfaring på den andre siden av bordet i en intervjusituasjon, så legger jeg vekt på gjennomføringsevne og samspill som kritiske suksessfaktorer for å verifisere om vedkommende i det hele tatt er i stand til å vokse med oppgavene og ta steget inn i den virkelig verden – uten anførselstegn – og se om dette danner grunnlag for å bli noe.
Hvis det finnes noen studenter der ute som leser dette, – stå på.
Vær deg selv og vær god til akkurat det.
Det er dette som vil bli fanget opp av en god hodejeger som jakter på akkurat dette med vissheten om at alle rekrutteringsprosjekter lever sitt eget liv.
Akkurat som deg.

Anbefalte tekster:
Når drømmen blir mareritt
Når spiren blir en blomst (gjesteblogger)
Når «smart» ikke er noe annet enn et tall
Gi beng i perfeksjonismen

Her får dere SAGA med «Don’t Be Late»

3 kommentarer

 1. Du har rett, jeg leste denne teksten i DN og lurte på hva for en slags hodejeger som kan finne på å si noe sånt men når jeg så hvilket selskap hun representerer så skjønte jeg sammenhengen.
  Snakk om god PR :)

  Jeg går på siste året men har is i maven, er ganske lei av disse såkalte karrieredagene hvor elevene som gikk ut i fjor får leke seg i rollen som karriereveileder.
  Jobb hos oss, her er det bare zå kult lizm :)

  Har for øvrig sendt linken din til intranettet vårt men vet ikke om de tør å sette den, litt for mange av disse karakterdreperne som sponser, vet du ;)

  MM

  Liker

 2. Kjenner dette selskapet fra før, ganske ufattelig at mediene ikke finner bedre intervjuobjekter når de først skal skrive om et såpass viktig tema med mange interesserte lesere, men på den annen side så bekrefter jo dette hvordan DN har blitt :(

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s