Bensin på bålet

Aftenposten har en tekst som handler om yrkesfagelever som hopper av.
Det er bra med bensin på bålet.
Flammene blir større og finere, og alle vet at det er de fineste bålene som tiltrekker seg mennesker, man vil jo ikke sitte alene å pirke inn i den ulmende asken som en eller annen patetisk Askepott mens alle de andre danser av glede rundt et sprakende leirbål med ansikter fylt av latter og glede mens de synger «Tom Dooley», den eneste sangen de kan synge til med sine tre grep. Etterpå, når lyset blir slått på og brenner hull i virkeligheten, vil det bare være insekter og grøssende gress igjen. Men det er ikke før etterpå, og det er ingen som egentlig vet når etterpå er, bortsett fra at det er veldig lenge til.

NAV forteller at de frykter økt pågang fra dropouts og forventer store utfordringer med å hjelpe dem inn i arbeidslivet. Det står selvfølgelig ingenting om hvordan de har tenkt å «hjelpe» dem inn i arbeidslivet, men det kommer de kanskje tilbake til etterpå …

Jeg er sikker på at det finnes flinke folk i NAV, ett eller annet sted innerst inne i en krok hvor de pusler med analysene sine og hvis og dersom og kanskje sånn eller sånn, men man må snart slutte å la de få lov til å snakke om ting som de ikke har peiling på og det er paradoksalt nok nedslagsfeltet til sitt eget kjerneområde.

Ungdommer som ønsker å komme tidligere inn i yrkesfag burde hylles, det er disse vi trenger for å få hjulene til å gå rundt, og en artig øvelse kunne vært om det offentlige hadde tatt studielånet deres.
Bazanga!
Det hadde vært interessant å sjekke prognosene fra noen økonomer eller statsvitere som kunne foreta noen beregninger – for alle vet jo at det bare er det som teller – om det hadde lønt seg eller om det er bedre å vente til etterpå, når de setter seg i den lange køen av tygdemottakere.
Hmm.
Skummelt.
Hmm.
Veldig skummelt.
Ikke bare fordi sannheten svir, men kanskje fordi menneskene som ville foretatt denne beregningen er mennesker som antageligvis liker å leke med likesinnede som sverger til den etablerte sannheten om lønnsomheten ved å sy puter under armene på de som sitter på gjerdet og venter på en bekreftelse på at alle kan bli hva man vil, spikker på karakterene sine og tror at doble mastergrader er bevis på at de er «smarte» …

Det blir ikke noe bedre når man vokser opp med konstruert tillit til mennesker som tror de har et mandat til å kalle seg «ekspert», man kan ikke akkurat forvente at det vil dukke opp så mange av de som går sine egne veier og faktisk blir til noe som paradoksalt nok ligner på forbildene til noen av de som vasser rundt med puggekompetansen sin.

Tenk at alt dette «kunnskapsjaget» fører til at det ikke er noe kunnskap igjen, det er som om det meste av hverdagslige utfordringer har blitt så omfattende og avansert at man ikke tør å komme i gang av frykt for å gjøre noe galt.
Grøss.
Det er vel snart på tide at «noen» bør lære seg noen nye grep.

Én kommentar

  1. Takk skal du ha, Morten!
    Teksten din fortjener en plass i skoleavisen, og med din approval så trykker jeg publish :)

    Malin :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s