Jungle Love

Jeg har ligget i et slags filantropisk vakum hvor tekst og tanker har fått flyte fritt mellom dagenes øvrige trivialiteter. Regelmessige lesere husker kanskje en tekst hvor jeg avsluttet med å melde mitt fremtidige fokus mot et bokprosjekt, og nå kan du snart få lese en alternativ bok som tar for seg de virkelige utfordringene i en jobbsøkerprosess.

Seriøse jobbsøkere vet at et rekrutteringsprosjekt inkluderer mye mer enn en søknad på en side og en CV på to, med bilde og uten hull, og vissheten om at det går an å fokusere på andre ting enn dårlige sider på et intervju, servert som akademisk pjatt fra «veiledere» som ikke kjenner mekanismene i det virkelige arbeidslivet og som tror at man kan pugge seg til en formel for hvordan man kan «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben …
Grøss.
Det finnes sikkert noen som oppfatter meg som litt krass mot likesinnede, kanskje ikke en kul betegnelse å ha på seg, men jeg er ikke redd for å si at jeg er lei av sånne som republiserer gammel moro som for lengst har gått ut på dato, de som mediene får seg til å kalle «eksperter» når de presenterer noen av de triste skjebnene som trenger hjelp til å samle konglene sine for å klare seg gjennom dvalen. Det handler om å lytte til historiene fra mennesker som har vært i den aktuelle skogen i stedet for å se på gamle tegninger av rekker med trær.

For det første, så må du være klar over at de som du kan ha truffet på den andre siden av bordet i et jobbintervju ikke er karriereveiledere, noe som kanskje er det største motargumentet til de som maser om dette med at du skal ringe før du starter på jobbsøkerprosessen din, gjerne mens den pågår og selvfølgelig når du ikke har gått videre. For å si det veldig enkelt, så skal du være utrolig god på telefonen og ha sosiale ferdigheter som går langt utenpå gjennomsnittet hvis du skal få noe som helst ut av dette. Hvis du i det hele tatt er i tvil om du skal ringe eller ikke, så skal du selvfølgelig ikke ringe.
Seriøst.
– «Men hvem skal jeg tro på da, Morten?»
– «Kanskje du skal begynne med å tro litt mer på deg selv», svarte jeg kort.
– «Når du får bygget opp selvbildet ditt og gnidd litt på identiteten din, så blir det mye lettere for deg å skjønne noe av det som foregår rundt deg».
– «Han sa at jeg var bra og hadde gjort et godt inntrykk, men så fortsatte han med å si at jeg ikke ble funnet riktig til denne rollen … først er jeg bra og så er jeg ikke riktig».
– «Det er helt vanlig», innskjøt jeg.
– «Neste gang vil du sikkert høre noe helt annet …»
– «Jeg skal jo ikke tilbake dit?»
– «Jeg tenkte mest på neste gang som i neste gang du skal på et intervju», smilte jeg.
– «Og dessuten skal du ikke være så bombastisk med tanke på at du ikke skal tilbake dit … tenk at feilansettelser forekommer hele tiden, arbeidslivet er fullt av dem, og da kan det være lurt å ta initiativ til at det gode inntrykket opprettholdes ved å ta dette … tapet … med fatning, skjønner du?»
Hun nikket.
Jeg regnet med at hun skjønte noe av det jeg snakket om, mens forventningene om å ta tapet med fatning satt kanskje litt lenger inne.
– «Send en liten hilsen gjennom LinkedIn», fortsatte jeg.
– «Takk for prosessen og fortell at du ønsker å holde kontakt for eventuelle muligheter i fremtiden, det er bra».
– «Er ikke det litt … frekt?»
– «Frekt?»
– «Ja …»
– «Dette er nettverksbygging og det er det alt sammen handler om … husk at vedkommende har ett eller annet inntrykk av deg og det er et inntrykk som kan passe med noe annet som dukker opp i tilværelsen hans … da må du huske på å at du blir liggende i bevisstheten hans, ikke sant».
Hun nikket igjen.
– «Og denne bevisstheten er for øvrig noe helt annet enn en CV-base som de skryter av når de skal egle seg inn til nye kunder … det er du som må passe på at du oppfattes som varm og da må bryteren være vippet på … ikke sånn at du skal ringe og mase og henge rundt og sånne ting, men det dreier seg om å være synlig på en positiv måte».
– «Jeg er på LinkedIn».
– «Det er bra», nikket jeg.
– «Men husk at du ikke bare skal være der … du må delta i grupper og gjerne publisere innlegg og kommentarer som bekrefter at du har en viss interesse for faget ditt og at du står for noe … neste gang du er på et intervju så vil du treffe en person som har fokus på noe helt annet og det bør helst være noe som ligner på noe av dette som du viser deg fram som».
– «Det tar jo litt tid, da …»
– «Det», avbrøt jeg.
– «Det er et argument som du aldri skal bruke».
– «Det tar jo tid», forsøkte hun.
– «Se på det som en investering», smilte jeg.
– «Når du gjør en god og ryddig jobb med nettverket ditt, så trenger du ikke bruke tid på alle disse søknadsgreiene og hva og hvis og dersom du får spørsmål om ditt eller datt … mitt tips er i hvert fall at du ikke skal tro på de som kommer med formaninger om hva du skal øve på for å vinne intervjuet og hva som er smart å si og sånne ting … det eneste du skal øve på er din egen historie og hvis du ikke kjenner denne så vil jeg lure på hva du går på … ikke tro på de som sier at du skal selge deg inn, heller … selv om det bare er en frase så funker det også som en forsterker for denne konkurransetankegangen som ikke hører hjemme i rekrutteringsprosjekter, er du med?»
Det kom et nikk.
– «Jeg var på jobbsøkerkurs en gang», begynte hun.
– «Der snakket vi om intervjuspørsmål … vi hadde sånn intervjutrening og øvde på en del av spørsmålene som man kan få».
– «God dag mann, økseskaft?»
Hun smilte.
Det var kanskje et nikk der, også.
– «Det går ut på det samme», bekreftet jeg.
– «Man er så gira på å gi fra seg noen smarte svar at man ikke får med seg spørsmålene og etterpå sitter man og tørker svette og lurer på hva som gikk galt …»
– «Jeg vil jo gi et godt inntrykk», forsøkte hun.
– «Det er jo det som er poenget, er det ikke?»
– «Det er akkurat det», nikket jeg.
– «Men du kan likevel ikke bestemme deg på forhånd når du ikke vet hva du vedkommende på den andre siden av bordet vil at dere skal snakke om … det eneste du vet er at den personen som du skal snakke med har noen tanker om at det kan være noe med deg som vedkommende syns er bra og det er dette som du skal forsterke … da må du fortsette i det samme sporet og det betyr at du må holde deg til din egen historie som inneholder disse fire elementene som er det eneste som betyr noe … kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon … hvis dette ikke rimer med utgangspunktet til den andre, så er du feil og da må du skjønne at denne rollen ikke passer til deg».
Jeg la inn en pause for å sjekke om det kom et nikk, men det kom ingen ting.
– «Du må også huske på at det som kan oppfattes som feil på et sted kan være helt riktig et annet sted, og dette kan du bare finne ut hvis du er deg selv og holder deg til din egen historie … tro på deg selv».
Hun nikket.
– «Når du ber om råd», fortsatte jeg.
– «Så må du vite hvem som kan gi disse rådene, og da bør det være en forutsetning at dette er noen som kjenner mekanismene i arbeidslivet, ikke sant … mange mennesker som drifter sånne jobbsøkerkurs er sosionomer og pedagoger som aldri har vært i arbeidslivet og da sier det selv at det ikke er så my hold i disse rådene … du skal inn i en bransje som forutsetter at du snakker med en som kjenner denne bransjen, og da kan du ikke lytte til en veileder som bare har jobbet som spinninginstruktør ved siden av å ta et brevkurs i coaching … du kan kanskje få noen overfladiske tips om rammene rundt, men innholdet må du faktisk produsere selv».
– «Jeg … hører hva du sier …»
– «Det er bra», smilte jeg.
– «Spørsmålet er jo om du skjønner noe av det?»
– «Ja …»
– «Ja som svar på at du skjønner noe av det?»
– «Ja … jeg tror det».
– «Dette var et bemanningsselskap, var det ikke?»
– «Jo …»
– «Du må huske på at mange av disse selskapene leverer en tjeneste som begrenser seg til at de gjennomfører en utvelgelse basert på gammel informasjon fra kunden sin, de lager en mal eller en sjablong hvor alle som havner utenfor ikke får bli med fordi de ikke har peiling på hva de har med seg … det er en stor forskjell på en rådgiver og en ordremottaker og det er sistnevnte som preger bransjen».
– «Jo», nikket hun.
– «Jeg husker at jeg spurte om noe … noe om faget … og da sa han at han skulle sjekke opp … regnet jo med at han skulle gjøre det, men det endte jo opp med at han sa at jeg ikke var riktig så da gjorde jeg ikke noe mer med det … tenkte ikke at det kunne være sånn, jeg».
– «Nei», bekreftet jeg.
– «Men sånn er det».

Alle rekrutteringsprosjekter lever sitt eget liv, i hvert fall de som ikke inkluderer arbeid ved et samlebånd og de begynner det å bli ganske få av i dette landet. Det er heller ikke disse menneskene som har behov for karrieretips, for å si det sånn.
De klarer seg fint selv.
Din jobb som seriøs jobbsøker er å fokusere på innholdet, og hvis du er usikker på innholdet så bør du skamme deg. Når du kommer til et intervju, så er det som regel fordi noen liker innholdet. Det finnes jobbsøkere som fokuserer på skrift og linjeskift og bilder og bruker mer tid på å kamuflere seg i en søknadsprosess enn å vise hvor de faktisk befinner seg.

Du skal ikke øve på å si hva du ikke kan eller hva du ikke er god på eller hva du ikke har gjort og som kanskje har laget et lite hull, jeg er sikker på at du merker hvor dumt det høres ut når du sier akkurat det til deg selv.
Ikke bruk tid på dette.
Ikke gjør deg til en sånn patetisk manuspugger.
Poenget er nemlig så enkelt som at oppegående mennesker ikke går rundt og klager over ting som de mener at de kan bli bedre på og ting som de ikke kan og sånne ting.
De fokuserer på det som er aktuelt.
Her og nå.
Det er det som betyr noe.

Små ting og bagateller er ikke noe annet enn små ting og bagateller.
Ikke gjør det større enn det er.

Det regner i hovedstaden i dag.
Det begynner å bli litt kjøligere i lufta, også.
Da er det bra å køle på med litt funk.

Én kommentar

  1. Godt råd : «Små ting og bagateller er ikke noe annet enn små ting og bagateller.
    Ikke gjør det større enn det er.»
    og,- Finfint fargerikt puslespel og ord du har her på sidevingen din ,»Karriereverkstedet tror på kjærlighet i alle farger og retninger.» :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s