Meningen med Livet

Jeg lurer på hvordan det blir når man endelig finner meningen med livet, jeg tenker da på responsen og handlingsmønsteret og om det blir noe som ligner på den lykksalige følelsen når du finner noe du har mistet og savnet veldig lenge og tenker ah, var det der jeg hadde lagt den eller om det blir til noe som ligner på gleden når møkkalaget som du heier på putter på overtid og vinner hele dritten. Kanskje følelsen blir som en slags seiersrus som ligner på den du føler når du bryter målstreken etter et langt løp og tenker at ah, da var jeg endelig ferdig og når du har tørket bort sikkel og snørr så slenger du kanskje en tanke til de som fremdeles befinner seg midt i løypa, du vet hvordan de har det og hvordan de sliter.

Mye av dette er sånne ting som man snakker om når det er litt seint og man befinner seg i dette svarte hullet i tilværelsen som litt senere vil bortforklares med at det må ha vært noe med rekene. Alle disse merkelige replikkene som utveksles i en eller annen seriøs nattprat, antageligvis på et nachspiel hvor det er helt vanlig å snakke om meningen med livet og sånne viktige ting som det ikke er så viktig å snakke om ellers, der hvor praten går og timene ruller inn i denne merkelige mellomfasen som fylles med oppsummering av moralske undertoner som får dobbelbunner til å strekke seg ut i simple scener som tillegges nye dimensjoner hvor vennskap skal settes på prøve med replikker som er så kompliserte at man skjønner at man ikke skjønner en dritt og tenker at jøss, dette må være deep shit og dype greier og så drives man inn i en annen setting hvor noen legger på litt tåke og kul musikk som fører deg inn på en annen arena, kanskje et annet tempo og med noen andre lyder selv om poenget får deg til å tenke på at du faktisk har en eller annen misjon.

Du går sikkert ikke rundt og tenker på noe av dette selv om du av og til kan tenke en tanke som ligner på noe som får deg til å undre på hvorfor du egentlig er her og hva som er vitsen med hele greia, liv og død og krig og fred og sånt. Tankene kommer som regel når man er litt nede eller kanskje litt fjern, av en eller annen grunn, det er som om man ikke bryr seg så mye om sånne ting når man er på topp og har mer enn nok med å være høy på seg selv og det er ingen andre ting i livet som betyr noe.

Meningen med livet sett fra ditt eget ståsted, – har du tenkt over det?
Det er du som er hovedpersonen i ditt eget liv og da kan det være naturlig å stille spørsmålet om hva som er meningen med akkurat din tilstedeværelse. Kanskje er det nettopp du som er eller blir far eller mor – stryk det som ikke passer – til en eller annen som kommer til å gjøre noe stort eller enda større eller en som også bare har rollen med å bringe fram en eller annen, som en lang kjede av viktigheter helt fram til denne spesielle som er den som gjør dette store som ingen egentlig er klar over hva er selv om man sikkert skjønner det når det skjer eller når man er der og opplever at dette er stort.
Kanskje er det du som er tilretteleggeren.
Kanskje er det du som viser veien til ett eller annet.
Kanskje er det du som sørger for at han og hun treffer hverandre eller at du redder han eller hun fra et eller annet, ut av flammehavet fra et brennende bilvrak eller trekker et menneske som er i ferd med å drukne opp fra vannet eller kanskje det er noe helt annet, som om meningen med akkurat ditt liv er å gjøre noe som får en annen til å gjennomføre et eller annet som vedkommende ikke hadde fått til hvis det ikke hadde vært for deg og din innsats.
Kanskje det rett og slett er du som er den som skal gjøre det.
Kanskje det er du som er den store.
Hadde det ikke vært for deg så hadde ikke … ja, du har sikkert hørt noe lignende før. Jeg traff en fyr her om dagen som sitter på toppen av en massive pyramide, han gjør det bra på alle måter og fikk litt bedre orden på livet sitt etter at han hadde ligget en stund i kjelleren og ikke funnet veien opp før jeg slo på lyset og pekte på trappa.
– «Hadde det ikke vært for deg», smilte han og ga meg en bunke med aksjer som jeg skal løse ut den dagen jeg finner ut at jeg skal trekke meg tilbake og bruke litt mer tid på noen av disse tankene, kanskje til og med gjøre noe med dem eller kanskje til og med stikke tærne i den myke sanden og tenke at det var akkurat den greia som var min greie.

Kanskje er det bare så enkelt at man skal eksistere i denne tilmålte tiden, gjøre det som er forventet at man skal gjøre, eller rett og slett bare gjøre så godt man kan mens man er med i spillet som en liten brikke for å produsere noe dritt som man egentlig klarer seg ganske fint uten men som hjelper oss til å leve livene våre litt raskere og litt mer effektivt selv om ingen egentlig skjønner hva vi egentlig skal rekke før det er slutt.
Kanskje du klarer å stille spørsmålet til deg selv når du ser målstreken.
Dette var alt.
Dette var det.
Det er sikkert lov å håpe på at man blir fornøyd.
Det er da noe.
Det var da så lite …

Denne teksten går til Simran, hun gjorde så godt hun kunne og nå har hun funnet fred med seg selv.
Hun fant ikke noe av det andre.

Én kommentar

 1. Ei nydelig tekst dette Morten, verkeleg finfin.

  Eg har alltid, ja kanskje ikkje heile mitt liv, men iallefall veldig lenge fundert over «Liv og død og krig og fred og sånt» Vi gjer vel det vi menneske, funderar over dei store spørsmål og meininga med livet.Du viser oss her at vi har betydning, at vi kan vere,- og gjere,- ein forskjell.

  I går kveld gjekk eg ein liten fjelltur med ei venninne. Vi åt kveldsmat og drakk kaffe medan sola gjekk ned og vi gjekk vidare mot ein månen som kom stor og rund opp bak flotte tindar. Slike opplevingar set tankar i sving om den store samanheng vi er ein del av, bl.a det du er inne på her.
  Kanskje er meininga med livet at vi skal vere gode mot kvarandre den tid vi er her…

  Takk for ei tankevekkande tekst. Sangen også.
  Marieklem

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s