Jobbsøk er som et stigespill

Jeg treffer en del seriøse jobbsøkere som forteller at de er lei av formaninger fra undersøkelser og eksperter som viser hva som er «riktig» eller «galt», noe som stort sett dreier seg om påstander fra akademikere og forskere som ikke forstår mekanismene i arbeidslivet og dynamikk i kollegiale relasjoner. Det skaper bare fuzz og fjas, spesielt når det dreier seg om uttalelser fra de som ser sitt snitt til å forherlige sin egen virksomhet, for eksempel de som tjener penger på lisenser på tester og elektroniske rekrutteringsverktøy.
OK, de har i hvert fall en intensjon, selv om det ikke er en god intensjon, men toppen av kaka går til sosionomene i NAV som aldri har satt beina sine i det virkelige arbeidslivet og som tar seg friheten av å reflektere mye av dette til sitt eget publikum.

Jeg oppfatter det også som litt spesielt når selskaper i bemanningsbransjen serverer oppskrifter i kokebokstil som handler om alt fra hvordan man skal kle seg, hilse, se folk i øya og vise fram en god CV, samtidig som de i andre fora forteller om vanskelighetene med å skille kandidatene fra hverandre. De er klin like, skvises gjennom en trakt før de presses ned i en sjablong som en kjønnsløs og ullen guffe.

De fleste av disse selskapene er aktive på sosiale medier hvor de legger ut klikkeforespørsler med tekster som underbygger en del av de «magiske tingene» som tydeligvis preger et rekrutteringsprosjekt i følge dem selv.
– Hva er ditt beste tips for å skille deg ut i jobbsøkerbunken?
– Hva er det vanskeligste spørsmålet du har fått i et intervju?
– Dette er søknadstabbene!
Du har sikkert sett flere eksempler som fungerer som signalforsterkere for «valgte sannheter» og som får jobbsøkere til å flytte fokus fra det eneste som virkelig betyr noe.

Jeg lurer på når vi egentlig glemte å tenke på at vi snakker om mennesker og om det har gått så fort med all denne «effektiviseringen» at vi ikke husker hva som egentlig er poenget. Noe må det være, siden det finnes så mange mennesker som er mer opptatt av prosessen enn resultatet.
Hvis jeg skal be noen male huset mitt, så driter jeg i hvordan de gjør det bare de gjør det ordentlig.
Kjip sammenligning?
Nei.
Ikke hvis du leser noe av dette som kommer ut fra noen av disse undersøkelsene og formaningene som jeg viser til lenger opp.

Jeg husker at jeg nevnte på et kurs en gang at jobbsøk er som et stigespill.
Det gjelder å ha litt flaks med terningene for å komme på de riktige feltene.
Det finnes noen som ikke skjønner den, men de tar den når lyset blir slått på.

Jeg regner med å slippe boken min i neste uke, – jeg opplever at det er så mye blesst rundt disse tingene at jeg ikke ser noen grunn til å vente når jeg får gratis PR fra annenhver karriereside :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s