Når gode råd blir dyre

Jeg skal introdusere dagens ord med å dele en stygg tekst med dere i dag, – den er «stygg» i sin tristhet og handler om verdier og valg. Du kan lese om en far som døde i sitt eget hjem og som lå død i sofaen i flere år (!) før han ble funnet. Historien bygger på en familietragedie hvor kontakten ble brutt, men etter noen år fant datteren ut at hun ville forsøke å ta opp kontakten etter at vonde minner og en uløst konflikt hindret henne i å oppsøke ham tidligere.

– «Jeg tenkte på ham rett som det var, og snakket med venninner om å ta opp igjen kontakten, men ble rådet til ikke å rippe opp i vonde minner …»

Jeg kjenner til en lignende sak hvor en venninne hadde rådført seg med andre venninner om å holde seg unna.
– «Tenk på deg selv».
– «Det vil ikke gjøre deg noe godt …»
To år senere så hun et dødt menneske for første gang og det var den eneste hun noen gang hadde elsket.

Det finnes noen som ser det negative med å publisere en tekst basert på andres fornedrelse, men regelmessige lesere kjenner mitt verdibilde og formaningene rundt dette med å be andre om råd.
Du må aldri glemme å spørre deg selv.
Du må aldri glemme at det handler om dine egne verdier og verdighet.

Jeg treffer en del jobbsøkere som opplever skuffelse og fortvilelse.
Det er en del av hele pakka.
Det er en del av livet.
Det handler som regel om mennesker som har noen rundt seg som heier, noe som i og for seg er en bra ting, men det er ikke alltid det er så mye hjelp å få bortsett fra vennskapelige klapp på skulderen og trøstende ord når det går galt.
Ikke gi deg.
Din tid vil komme.
Stå på.
Du fortjener bedre.
Du må ikke gi deg.
Jeg heier på deg.
Koz og klemz og noen smilefjes og rosa hjerter på Facebook.
Det er det som får deg til å fortsette, og det er bra.
Det som ikke er bra, er at man kan risikere å bli påvirket til gale valg siden det ikke er så sikkert at vedkommende som du spør om «råd» har erfart hva det virkelig handler om. Jeg opplever en del av disse «fellesskapene» som i utgangspunktet bør oppfattes som positive, men som når alt kommer til alt er med på å underbygge en del av dine «valgte sannheter».

Husk at de som pleier å sitte på første rad er familie og venner.
De klapper uansett.

Du må ikke glemme at du først må spørre seg selv før du kan spørre andre om hva du vil med spørsmålet ditt og om du er klar for å takle svaret. Jeg treffer en del mennesker som gir inntrykk av at de ikke har tenkt dette, men slenger ut et rop hvor det kun er deres eget ekko som kommer i retur. Dette gjelder i stor grad også disse som tydeligvis har hørt at det kan være lurt å be om råd, men som i iveren etter å tilfredsstille de som sier at det kan være lurt å be om råd glemmer at det bør ligge en viss dose med konsentrasjon i spørsmålet. Man stiller som regel et spørsmål for å få et eller annet svar, men når det er snakk om spørsmål som bikker over til et ønske om tips eller råd så har det en tendens til å ende opp med et svar som skaper en drøss med nye spørsmål.

Det finnes til og med noen som hevder at de fikk et godt råd fra en «coach», noe som er fint å flagge til de som mener at det er kult å kunne skilte med noe sånt, men uten å tenke på at en god coach er en person som kan stille spørsmål som får deg til å finne fram til dine egne svar.

Noen ganger er det faktisk best å la spørsmålet ligge til neste runde. Alternativt kan du se etter svaret selv, men du må ikke glemme at livet er fullt av spørsmål og de fleste av dem bør du faktisk la være som de er.

Én kommentar

  1. «To år senere så hun et dødt menneske for første gang og det var den eneste hun noen gang hadde elsket.» – det er noe av det vakreste og tankevekkende jeg har lest på lenge. Takk, Morten!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s