Ta deg en test i helgen?

Jeg nevner i flere tekster at jeg er rimelig lunken til bruk av «tester» i ansettelsesprosesser med mindre man snakker om rene ferdighetstester.
Det er noe helt annet.
Jeg kjørte et kurs her om dagen for en gruppe studenter hvor jeg valgte å trekke fram en morsom greie som ligger på sidene til Jobbsafari. De kaller det Persontypetest i overskriften, men ror seg godt i land med å omdefinere det til en typedekoder lenger ned på siden.

Hvis du treffer mennesker som snakker om personlighetstester i ansettelsesprosesser, så skal du rynke på nesa. Det går ikke an å teste en personlighet, – det er kanskje flisespikking, men husk at det finnes alt for mange mennesker der ute som fester sin lit til fjas og tull og tøys i stedet for å forstå det som virkelig betyr noe når et menneske møter et annet menneske.

Når du først er med på dette, så skal du vite at hovedhensikten bygger på et ønske om å få informasjon om hvordan du vil takle ulike aspekter i en jobb.
Resultatet skal predikere jobbadferd.
Du må huske på at de som jobber med å utvikle disse verktøyene er teoretikere mens de som skal bruke dem – de som skal møte menneskene ansikt til ansikt – definitivt bør være praktikere.
Sånn er det ikke bestandig.
Dessverre.

Du kan bli tatt ut av prosessen fordi resultatet ikke stemmer med idealbildet av den riktige kandidaten. Du må være klar over at personlighet alltid vil være gjenstand for ulike oppfatninger, og det er da man må være tydelig på hva som er relevant i sammenhengen og hva som ikke er det. Dere kan ende opp med å være uenige om hva som er viktig for å klare jobben, og du kan ha rett selv om du ikke får tilbud.
Sånn er det bare.
Søk en annen jobb.

Profilanalyser viser hvordan du sannsynligvis er, –
det finnes unntak, og du kan være et …

Man må ikke glemme at mennesker har en egen evne til å forandre seg i forhold til omgivelsene de befinner seg i. Mennesker har klart å tilpasse seg i tusenvis av år, men feilen er ofte at mange liker å henge sammen med likesinnede og dette påvirker viljen til endring.

Jeg er lunken til tester og mener det er viktig og riktig å bruke ressurser på det som virkelig har betydning for rekrutteringsprosessen, og det er å finne ut hva kandidatene virkelig kan. Det er dessverre alt for mange som sorterer søknadsbunken ved å la seg blende av fine titler, mastergrader eller nisser og troll på en CV i tillegg til mer fokus på «prosessen» enn resultatet. Du må også være klar over at de fleste verktøy er kilder til inntekter både for selskapet som utvikler dem og selger lisenser og brukere som kan kline til med et ganske tøft påslag på sluttfakturaen til sin oppdragsgiver …

OK, jeg har gjennomført denne typedekoderen og endte opp med ENFP som betyr at jeg defineres som et menneske med fokus på å undersøke alle muligheter.
ENFP-typer er ofte kreative, dynamiske og inspirerende personer som liker å hjelpe andre mennesker med å oppdage sitt potensial og sine ressurser. Deres talent ligger i å kunne avdekke en dypere mening, finne fram til sannheten og motivere andre. For dem finnes det en mening og betydning i enhver handling som skjer rundt dem, noe andre kan finne merkelig og uforståelig.

For ENFP-er er det derfor viktig at organisasjonen eller bedriften er ubyråkratisk slik at det er mulighet for å handle raskt. Ofte finner man ENFP-er i jobber der de kan bruke sin evne til å undersøke alle muligheter og motivere andre. Derfor finner man dem ofte i stillinger der de kan arbeide med mennesker og være med på å fremme deres personlige utvikling og vekst slik at disse menneskene finner fram til sine ressurser og sitt potensial.

God helg!
Tenk fine tanker og gjør noe med dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s