Jeg kommer ikke på jobb i dag

Overskriften kan oppfattes som litt misvisende, men jeg skal sakse fra DN som har en tekst som handler om en del av de tingene som er litt i vinden blant alle disse «ekspertene» for tiden, – sykdom og sykefravær.
Den handler riktignok ikke om disse «Mars og Venus-greiene», men det handler om en undersøkelse som viser at man kan redusere sykefraværet hvis ansatte tvinges til å ringe sjefen og si at de ikke kommer på jobb.

Teksten inneholder en setning som forteller at det i Norge er anslått at hundreogtjuetusen mennesker er borte fra jobb hver arbeidsdag. Man kan selvfølgelig lure på om de har tenkt at det kan være sånn at noen av dem faktisk er syke, men det er en annen sak …

Årsakene til høyt sykefravær kan debatteres, men denne konkrete teksten viser til en enkel måte å få ned sykefraværet på, og det er at ansatte tvinges til å melde om fravær direkte til sjefen og ikke via mail eller sms. Det kommer en påstand om at det er en direkte sammenheng mellom hvordan sykdom blir rapportert til arbeidsplassen og mengden fravær, hvor en professor forteller at det er mindre sykefravær der hvor man melder seg syk til nærmeste sjef, man tvinges til oppmerksomhet og ledelsen tar seg av situasjonen.
Grøss.
Lurer på om denne professoren har satt beina sine i det virkelige arbeidslivet?

Dette er en dårlig tekst som egentlig handler om tillit og troverdighet – eller mangel på sådan – og hvis den dagen kommer at jeg må lyve på meg sykdom for å slippe å gå på jobb så har jeg glemt å ta min egen medisin, for å si det sånn.
En feilansettelse av en dårlig leder koster mer enn sykefravær.

4 kommentarer

 1. «Lurer på om denne professoren har satt beina sine i det virkelige arbeidslivet?»

  I det virkelige livet så er det jo slik at terskelen for å droppe jobben pga sykdom er blitt lavere enn den var tidligere. Jeg støtter meg ikke på forskning, men på holdningene jeg støter på rundt omkring. Temaet er tabu, men jeg skal innrømme at jeg selv har «sykemeldt» meg uten å ha vært syk, men at det egentlige fraværet skyldtes trivsel og mangel på sådan. Som du sier det, jeg hadde vel glemt å ta min egen medisin, og løsningen ble etterhvert å finne en ny jobb.

  Men dette er et utbredt fenomen nå i større grad enn før. Jeg tror professorens forslag kan være med på å redusere sykefravær som egentlig ikke skulle vært sykefravær. Jeg tror også økonomiske incentiver ville hjulpet på, men dette ville gått negativt utover de som er fraværende pga faktisk sykdom. Dessverre, men sånn har det blitt, og blogginnlegget ditt gjør en dårlig jobb med å adressere problemstillingen. Jeg synes også tekstene dine har tapt seg litt i det siste, men klarer ikke helt å sette fingeren på hva.

  Liker

 2. Det viser seg at de fleste mennesker slutter i jobben sin på grunn av sjefen, og jeg tror nok at du er inne på noe vesentlig når du spiller inn manglende tillit fra dårlig ledelse.
  Det er også snakk om holdninger, dårlige sådan, som gjør det «lett» for ansatte som har vært oppe litt for sent eller skal gjøre noe som de oppfatter som litt viktigere enn å gå på jobb. Hadde vært interessant å sett en lignende undersøkelse i norsk målestokk, gjerne differensiert på alder da jeg tror at det dreier seg i hovedvekt om den nye generasjonen som virker blottet for både yrkesstolthet og ansvarsfølelse, meg og mitt skal først.

  Og er det ikke rart at det finnes så mye forskning om disse tingene fra akademia som kjennetegnes av mennesker som ikke har kjent på arbeidslivet?

  Liker

 3. Konflikter og anvendte hersketeknikker kan være vanskelig å få øye på i en organisasjon, men et godt tegn er gjerne høyt sykefravær. Problemene løses ikke gjennom anonyme undersøkelser, alle har et ansvar for eget arbeidsmiljø og bør oppfordres til å sette ord på frustrasjonene.

  Dårlig ledelse er antageligvis den største årsaken, trist at det er så få som tør å sette fingeren på det men det er jo sånn det blir når de kommer flyvende inn med den samme «lederutdanningen» fra den samme «gode» skolen?

  // Tiril

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s