Kompetansebevisst?

Det finnes mange nyutdannede mennesker som liker å hevde at vi lever i et kompetansesamfunn, og det finnes enda flere som tolker dette som om det er om å gjøre å «kunne» mest mulig.
Det er feil.
Jeg treffer en del av dem som tror det er sånn, de som entrer scenen i en maske som de sikkert har brukt ganske mange selfies på å sparkle sammen men som revner så snart det dukker opp en kommafeil i manuset.

Det er ikke så rent sjelden at jeg spør hva de kan, og svarene pleier å være identiske med hva de gjentar til det kjedsommelige i rollespill med gode venner som antageligvis vil dem godt. Jeg må som regel spørre igjen, og vinkler spørsmålet på en litt annen måte med å spørre hva de tror de kan gjøre med det de mener at de kan. Det er da blikket blir senket mot papirene som ligger foran dem på bordflaten, som om de venter på at de skal begynne å snakke.
Det gjør de ikke.

Det handler ikke om hverken selvtillit eller mangel på sådan.
Det handler om noe så enkelt som å fortelle hva man har tenkt å gjøre i livet sitt, og hva man tror at man skal få ut av tiden i lesesalen. Hvis du fortsetter å søke på jobber på den gamle måten med å kopiere en dårlig stillingsannonse inn i din egen søknadstekst på en side og klipper inn litt av hvert i en CV på to, uten hull og med bilde, så kommer du kanskje på et intervju som ikke betyr en dritt hvis du ikke kan verifisere og bekrefte at du er riktig person, en som har selvinnsikt nok til å vite at man ikke kan alt men at man kan det som er verdt å vite for å komme i gang.

Det sitter ganske langt inne for enkelte mennesker å innrømme at de ikke kan alt, litt paradoksalt å tenke på med tanke på hvordan de signaliserer at de begrenser sine egne skritt etter dette påtatte behovet for bekreftelser fra andre eller scenografi fra sånne som har et selvutnevnt mandat til å mene noe om hva de skal ha på seg eller ikke ha på seg eller hvordan det skal se ut på kjøkkenet deres. Litt senere kommer det fram at jo, det går sikkert an å innrømme at man ikke kan alt, også i en setting som et jobbintervju, men da går det an å spørre flinke folk som har kommet litt lenger om hjelp.
Takk, sier jeg da.
Takk.
Det er det jeg er på jakt etter.
Det er det jeg ønsker å vite, og jeg forventer faktisk at dette er noe som en seriøs jobbsøker er klar over, også med visshet om at min egen utvelgelse er foretatt på en viss antagelse om at vedkommende er kjent med hvorfor vedkommende befinner seg i denne fasen av et rekrutteringsprosjekt.

Jeg pleier å si at det er en meget god kompetanse å vite hvor man skal lete eller hvem man skal spørre, det henger sammen med nettverk og i den anledning ble jeg sittende å snakke med en hyggelig fyr her om dagen hvor det kom fram et felles savn etter et godt ord på hva man kan kalle denne kunnskapen. Han hadde lagt merke til at jeg har skrevet «hub» på kompetanseprofilen min på LinkedIn, et begrep som dekker evnen til å konsentrere og fordele noe og som markerer en del av de tingene jeg foretar meg gjennom en arbeidsdag.
Jo, nikket jeg.
Det er sånn det er tenkt, men er det et dekkende ord for selve kunnskapen?
Det dreier seg om å være som et knutepunkt, men begrepet jeg er på utkikk etter er den egenskapen som skal til for å identifisere de ulike knutene og ikke minst hvordan de skal løsnes, helst på en måte som gjør at det går an å knyte dem sammen igjen.

Jeg pleier ikke oppfordre til debatt i eget kommentarfelt, men denne gangen gjør jeg det:
Kjør debatt.

Kanskje det ikke finnes et ord?
Hmm.
Kanskje det er vi som skal finne på det?
Kompetansebevisst?
Hmm.
Jeg skriver litt om dette i boken min, ikke at vi skal finne på dette ordet selv, men at dette er en essensiell greie i din egen historie som skal presenteres på en overbevisende måte. Og apropos boken min, – her om dagen tikket det inn en stor bestilling fra en tiltaksarrangør (… snakk om aktuell målgruppe!) – og i all beskjedenhet kaller jeg det «kult» og feirer med 25% salg ut uken.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s