Sirpis søker ny sjef

Jeg får en del henvendelser fra sånne som spør om det kan være smart å gå fram sånn eller sånn når man skal søke jobb, hva er smart og hva er ikke smart og hvorfor sånn og ikke sånn.
Svaret mitt?
Det finnes ikke noe svar.
Du må finne din greie, men du bør holde deg til en kanal som er relevant for rollen og selskapet, kulturen og hele pakka.

Du har sikkert lagt merke til hver gang mediene skriver om en eller annen som har gjort noe som oppfattes som kreativt eller dristig på veien til ny jobb, noe som egentlig er så genialt enkelt at det grenser til det banale, så dukker røkla opp og forsøker seg på noe lignende i troen på at det kanskje kan funke for dem, også.
Det gjør som regel ikke det.
Det går bare en gang.
Det er også viktig å tenke på at noe som funker her kan være dårlig der.
Og omvendt.
Jeg pleier så si at det er innholdet som er det viktigste og ikke om budskapet i en jobbsøkerprosess er publisert på en juicekartong eller som en bildeserie på instagram eller skviset ut som fuglebæsj. Jeg er likevel litt overrasket over mangelen på kreativitet eller dristighet fra jobbsøkere som tvangsfores fra «eksperter» som snakker om viktigheten av å skille seg ut men som av en eller annen grunn glemmer at den eneste måten å skille seg ut på er å være riktig.

En jobbsøkerprosess handler ikke bare om å sjekke om du er «kvalifisert» eller ikke, formulert gjennom en «skreddersydd» søknad som er klippet og limt fra en stillingsannonse som er like dårlig som søknaden kommer til å bli, en CV på to sider, uten hull og med bilde, som inneholder en del av de samme begrepene som de tror at de som skal lese den vil like å høre.
Grøss.
Det betyr at du må bruke sansene sine, disse medfødte greiene som det ikke går an å pugge seg fram til men som ligger i ryggmargsrefleksene dine. Jeg poengterer det på den måten fordi jeg litt for ofte treffer på sånne som har valgt å umyndiggjøre seg selv og ødelagt instinktene sine med litt for stor tillit til alle som tør å stå foran en forsamling og messe fra gamle tekster som forteller om hvordan ting skal gjøres, sånne som slaver seg til selvhjelpslitteratur eller ikke tør å løfte på rævva før de får klarsignal fra en tåpelig app.

siri

Hvis du klikker på bildet over, så ser du Siri, hun har sagt opp jobben sin og ser etter noe annet. Hun forteller at hun ble introdusert for uttrykket «no guts, no glory», innrømmer et visst ubehag ved sånne inspirasjonssitater, men det fikk henne til å fullføre tankeprosessen om å finne seg en ny arbeidsgiver i stedet for å ikke ha det bra på jobb. Det handler om å skjønne hva man oppfatter som viktig på arbeidsplassen som tross alt er det stedet man befinner seg det meste av livet sitt, i hvert fall i våken tilstand.
Jeg kjenner ikke detaljer og rammer, men det betyr ingen ting for min tekst.
Jeg heier på Siri.
Jeg heier på de som tør å stå opp og stå fram, også når det blåser, de som vet at det er dem selv som spiller hovedrollen i oppsettingen av deres eget liv, som tar ansvar og forankrer sine handlinger på de rette stedene.
Siri fremstår som en kreativ person som vet hva hun er god på og som klarer å formidle det på en måte som rimer med hele pakka, hun byr på seg selv med et språk som bekrefter identiteten hennes.
Jeg blir litt glad av sånt, jeg.
Der har du meg, liksom …
Dette er hva jeg kaller rekrutteringskommunikasjon.
Til alle dere andre; – se og lær!
Du skal ikke kopiere, men du kan få inspirasjon til å tørre å by på deg selv og tenke nytt for å finne noe som passer for deg og ditt.

Mitt beste karrieretips har alltid vært poengteringen av at du skal gjøre en god jobb, uansett hvor du er eller hva du gjør.
Hvis du ikke trives, så gjør noe med det.
Gjør som Siri.
Vær stolt.
Da blir du lagt merke til.
Hvis du er en seriøs jobbsøker, så vet du at dette er en jobb i seg selv og den skal du gjøre så godt du bare kan og gjerne litt til.
Gjør deg synlig.
Gjør deg synlig på den måten du ønsker å bli sett.

Sirpis, – hemsk mycket lycka till!
Hoppas det är okej att jag delar :)

Från en svensk tjej till en annan, här är TITIYO med «Man in the Moon»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s