Svindlere i bemanningsbransjen

Jeg snakket med en jente i dag som fortalte at hun følte seg misbrukt av et bemanningsselskap. Hun kunne fortelle at hun hadde søkt på en jobb hvor oppdragsgiveren var anonym, en sånn «på vegne av kunde-greie» som jeg prinsippiellt stiller meg skeptisk til. Jeg liker ikke rekrutteringsprosesser hvor man ikke blir vist tillit ved å bli introdusert for hele historien eller selskap som mener det er fritt fram for å gjøre hva de vil med en mottatt CV.

Jeg spurte om hun visste om det i det hele tatt var snakk om en konkret stilling eller om det var en sånn dummy-tekst som bemanningsbransjen er kjent for å publisere for å fylle opp CV-basen sin, det er jo det som legger grunnlaget for hva de snakker om i kundemøtene sine i mangel av noe annet å snakke om.
Nei, bekreftet hun.
Dette var en konkret stilling hos en virkelig kunde, og det var måten hun fant ut hvem det var som var problemet. Hun hadde ikke snakket med bemanningsselskapet enda, men hun forstod at de hadde videresendt søknadsdokumentene hennes til kunden sin.
Stygg sak.
Grisestygt.
Kunden var ikke klar over at hun ikke hadde snakket med bemanningsselskapet og blitt kjent med hvem de var, de hadde ikke en gang bedt om bli holdt anonyme, og nå skulle det vise seg at hun og kontaktpersonen hos kunden var gamle kjenninger, det var nemlig denne kontaktpersonen som tok kontakt for å dobbeltsjekke om dette var en stilling som hun virkelig var interessert i siden hun hadde blitt sagt opp i forbindelse med en omstillingsprosess året i forveien.
Stygg sak.
Grisestygt.
Hun bestemte seg selvfølgelig for å trekke søknaden sin, men kom til meg for å sjekke hvordan hun skulle gå fram i forhold til bemanningsselskapet.
– «Har du snakket med dem?»
– «Jeg har ikke vært på intervju», nølte hun.
– «Jeg sa i fra til kunden at jeg ikke var interessert i å være med på denne prosessen, men så sa jeg også at jeg ønsket å ta dette med bemanningsselskapet selv … kanskje litt dumt av meg, det hadde kanskje vært bedre om de hadde fått refs fra kunden … ha, tenk om de hadde sagt opp oppdraget og gått til noen andre …»
– «Ja», bekreftet jeg.
– «Det hadde sånn sett vært bedre om kunden hadde satt i gang noe … det er jo ganske lett for en jobbsøker å oppfatte seg som en ganske liten brikke i dette spillet deres … hvor langt vil du gå?»
– «Hele veien», svarte hun raskt.
– «Jeg er så drittlei disse selskapene som turer fram akkurat som de vil … jeg har søkt jobb gjennom det samme selskapet tidligere, og jeg fikk ikke noen tilbakemelding da heller … to ganger, faktisk … dette blir den tredje, men jeg vet jo ikke om de to forrige var like stygge … om kunden fikk vite om meg uten at jeg fikk vite om dem, mener jeg … hva kan jeg gjøre?»
– «Du melder deg ut uansett», begynte jeg.
– «Spørsmålet er jo hva du vil oppnå … for å si det sånn, så betyr nok dette mer for deg enn for dem …»
– «Kan du skrive om det?»
– «Skrive om det?»
– «Du kan skrive om det på bloggen din, legge det ut på LinkedIn og fortelle nettverket ditt hvordan de jobber og så kan kunder og kandidater tenke at …hmm, disse er ikke gode … de holder vi oss unna …»

Jeg vet hvem de er.
Jeg kjenner de fra før, det er et selskap som kom svært dårlig ut når vi gjennomførte en undersøkelse som handlet om dårlige stillingsannonser og generell oppfølging av kandidater. Jeg skal vente til hun har snakket med dem selv. men nøler ikke med å legge ut denne teksten som en kommentartrigger.

Jeg benytter samtidig anledningen til å vise til en tekst som er skrevet av en dyktig bransjekollega som handler om tyveri av profil og CV – den finner du her.

13 kommentarer

 1. Hei!

  Jeg har jaktet ny jobb en stund og føler nesten at jeg vet hvilket rekrutteringsbyrå dette dreier seg om. I hvert fall har jeg kjennskap til en virksomhet i bransjen som opptrer på en måte à la historien du forteller. Jeg ble nysgjerrig!

  Ha en fortsatt fin søndag.

  Heidi

  Likt av 1 person

 2. Hei Morten!
  Dette er kjent materie, og det er trist at det ikke er mer fokus på dette. Kanskje fordi en jobbsøker ikke har noe han eller hun skulle ha sagt, det virker i hvert fall som om det er det som er gjennomgangstonen fra de som befinner seg i disse miljøene.

  Jeg la merke til at du har publisert den på LinkedIn, og da ligger den midt i smørøyet. Fint at du tar det opp, og så er jeg spent på kommentarene som dukker opp, hvis det er noen fra denne bransjen som tør :(

  // Anita

  Likt av 2 personer

 3. Jeg har opplevd det samme som jenta i teksten, tenkte ikke så mye over det og regnet med at det er sånn de jobber og at det kan øke mulighetene for at de finner jobb til meg. Jeg er åpen for det meste og går til alle og forventer at de også gjør det.
  Jeg ser med andre ord ikke problemet.

  Silje

  Liker

 4. Det er nok ikke et nytt fenomen, men jeg opplever at dette forekommer mye hyppigere enn før og det skyldes menneskene som jobber der, unge spirrevipper som er mer opptatt av å vise at de leverer enn om de faktisk gjør det.

  EB

  Liker

 5. Jeg har laget en svarteliste som toppes av Centric, Kelly og Glasspaper. Blir ikke overrasket om det handler om en av dem :(

  Liker

 6. Uten å ha vært borte i en slik fremgangsmåte, så kan jeg heller ikke si at jeg ser noe større problem her…

  Til tross for at søkere godkjenner oversendelsen av CV’ en deres, så anonymiseres kandidatenes navn vanligvis i første omgang.
  Når de legger inn sin CV i en database, så huker de gjerne samtidig av for hva slags stillinger man kan tenke seg og sier noe om hvor villig man er til å ta det meste som er aktuelt eller ei, og de fleste ønsker gjerne å bli presentert for flest mulige bedrifter som kan ha behov for deres kompetanse.

  Men å uten samtykke sende en CV over til en bedrift som man ser at en kandidat tidligere har jobbet for, det hadde jeg stusset over.
  Jeg hadde tenkt at dette kunne tyde på hastverk og slurv i prosessen, eller muligens tyde på at kandidaten ikke har fylt ut CV’ en riktig slik at dette faktisk var mulig å se…

  Ingen av delene hadde gitt et godt inntrykk. Men svindel av byrået er det langt i fra.

  Liker

  1. @Siri
   Man skal aldri profilere en kandidat uten vedkommendes samtykke.

   Det kalles cv-pushing, og er dessverre en økende tendens i et fag som vannes ut av mennesker med feil intensjoner.
   Svindel er synonymt med lureri og bedrageri, dårlige fremgangsmåter og fremtoning som ikke rimer med hva som er forespeilet.

   Liker

   1. Poenget mitt er at svært mange kandidater som oversender sin CV til et rekrutteringsbyrå og intervjues, ofte spesifiserer interesseområder, samt ønsket bransje og sier «kontakt meg hvis dere finner noe» . Å finne noe som kan være aktuelt for kandidaten og få til en avtale om intervju, må nødvendigvis innebære å anonymt presentere kandidatens kompetanse overfor potensielle arbeidsgivere.

    Så fremt man innledningsvis muntlig eller via samtykke på nettsidens har fått godkjennelse til å presentere kandidatens CV, så tar man da ikke kontakt for å gjøre dette hver enkelt gang man i ettertid presenterer kandidaten ovenfor en bedrift. Det ville være sløsing med både egen og kandidatens tid.

    Jeg undres også litt fordi det ville være å skyte seg selv i foten å ta sjansen på å presentere en kandidat og etterpå ikke kunne tilby denne. Jeg skulle dermed gjerne ha fått supplert historien med byråets versjon før jeg trakk noen entydige konklusjoner her.

    Men slike pinlige tabber som å oversende en CV til tidligere arbeidsgiver, bær klart unngås.
    Det bør alltid undersøkes hvorvidt firmaene på kandidatens CV heter det samme i dag, eller om bedriften har skiftet firmanavn. For til tross for anonymisering av kandidaten, så vil nok dessverre en tidligere arbeidsgiver enkelt kjenne igjen CV’ en.

    Liker

 7. Fint at dette belyses fra en profesjonell fra den andre siden, det finnes nok av tekster som oppfattes som sutring fra kandidater. Jeg ser at denne går rundt på LinkedIn, herlig, blir spennende å se om noen av de som bør kjenne sin besøkelsestid tør å kommentere.
  Ref kommentar fra en annen, dette er definitivt svindling!

  Liker

 8. Ser ikke problemet, en jobbsøker bør være glad til for at noen videresender søknad og får bedre muligheter til jobb.

  Liker

 9. Når en stillingsannonse anonymiseres handler det ikke om manglende tillit til kandidater, men om respekt for kunde, samt av konkurransehensyn.
  Men oversendelse av CV uten samtykke fra kandidat er selvfølgelig svært useriøst.

  Liker

 10. Jeg var på et intervju for noen uker siden, snakket med en ung jente som viste at hun ikke kjente kunden eller oppdraget eller sitt eget fag, jeg hadde søkt på en av disse anonyme jobbene og det viste seg at det ikke en gang var en konkret stilling.

  Jeg valgte å følge opp i dag etter at jeg ikke hadde hørt noe, og da klarte jeg etter mye om og men å få ut av henne at dette bare var tull og tøys og en markedsføringsannonse.
  Markedsføringsannonse?!!!
  Centric, det holder ikke med nytt navn når det er den samme møkka som før :(

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s