Dine meninger på mine premisser?

Jeg holdt en foredrag i går om bruk av sosiale medier i rekrutteringsprosjekter, vinklet hele greia rundt hvordan «sånne som meg» oppfatter signalene fra potensielle kandidater og hvordan signalene påvirker prosessen, det passet ganske bra med tanke på at hun som snakket før meg var av den typen som likte å snakke om hva du skulle gjøre og hva du ikke skulle gjøre. Jeg snakket for øvrig med henne litt senere, tror hun fikk en god opplevelse når jeg nevnte at det som kan ekskludere deg på et sted kan inkludere deg på et annet.
– «Slutt å lev livet ditt gjennom andre», gjentok jeg.
– «Vær deg selv».

Han som avsluttet hele seansen etter meg, hadde en del interessante poeng. Stikkordet var personlig merkevarebygging hvor han trakk fram det paradoksale med at det er de som hevder at de har fokus på det og som bruker sosiale medier i sine forsøk på å konstruere en merkevare er de som faller mellom stolene.
Slutt med det.
Det kan være at du klarer å lure noen, men i det lange løp lurer du deg selv. Han sa det samme som jeg hadde sagt, men med litt andre ord, kanskje ikke så rart siden han snakket engelsk. Poenget er at din merkevare ikke er noe som du kan konstruere selv, du kan forsøke å påvirke og sånne ting, men det er hvordan du oppfattes når du selv ikke er til stede som er det vesentlige, når du selv ikke er der og kan forklare eller påvirke, tilrettelegge eller manipulere.

Bruk sosiale medier.
Bruk det for alt det er verdt.
Bruk det sånn som du selv ønsker å bli oppfattet, – hvis du virkelig tilhører de som ønsker å bli oppfattet som noe annet enn ditt virkelige jeg med dine virkelige meninger og oppfatninger, så ødelegger du for deg selv.
Skjønner du poenget?
Slutt å lev livet ditt gjennom andre.
Vær deg selv.

Det var en jente som kom bort til meg like etterpå, hun spurte hva hun skulle gjøre når andre fant ut hva hun hadde publisert på nettet. Jeg valgte å snu spørsmålet og spurte hva hun ønsket å oppnå med å publiseringen sin.
– «Meningene mine», kom det raskt, jeg så antydningen til et smil som antageligvis skulle poengtere hvilken selvfølge som la bak svaret hennes.
– «Fint», svarte jeg.
– «Da tenker du riktig».
– «Men det finnes noen som ikke liker det».
– «Hva mener du?»
– «Det er jo ikke alle som deler meningene mine, ikke sant».
Jeg så på henne, holdt blikket, brune øyne med litt gnist, det ble en pause som hun antageligvis oppfattet som litt for lang, en pause som hun valgte å bryte med å argumentere for sine egne argumenter, et dårlig salgstriks siden det nettopp er pausen som er med på å underbygge en påstand ved å skape en eller annen refleksjon.
– «Hvis de som skal ansette meg opplever at jeg mener noe annet enn dem, så vil de ikke ansette meg … det er jo noe alle vet …»
Jeg spurte om hun hadde tenkt over hvor kjedelig det er når alle går rundt og mener det samme, at dette er med på å begrense synergi og dynamikk og muligheter for vekst.
– «Nei», nølte hun.
– «Det er jo viktig å passe inn».
– «Nettopp», nikket jeg.
– «Og du har ikke tenkt på at det er nettopp dine egne meninger som gjør at du passer inn?»

Jeg kjente at det dirret i buksa, det var ikke fordi jeg var glad for å stå sammen med henne, men det var mobilen som vibrerte og minnet meg på at jeg hadde en kompis som ventet på meg utenfor.
Saved by the bell.

Anbefalt lesestoff:
Folk ofrer identiteten sin for å passe inn
Jeg ansetter et helt menneske
Sosiale medier over terskelen

Du får noen rolige toner på en rolig tirsdag, – her er LAVA & RANDY CRAWFORD

6 kommentarer

 1. Takk Morten og «takk» til Hanne Mette som rakk å publisere sitate fra Egil Eldøen som jeg selv hadde tenkt å legge inn :)

  Denne teksten, kort og konsis og in your face burde være pensum for alle som mener at de kan noe om karriereveiledning og bruk av SoMe.

  God tirsdag!

  Liker

 2. Takk for tips, jeg forsøker å si det samme men opplever at det er mange som motsier meg og at det som du publiserer på nett kan skade deg, forsøker å si at det også kan fremheve deg siden det kommer an på hvem som oppfatter hva.
  Gleder meg til du skal komme og snakke hos oss på UiO

  Hilsen Stine

  – og så Lava, så herlig å høre dem igjen :)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s