Bananabransjen

Jeg nevner flere steder på disse sidene at det er vanskelig å komme med anbefalinger eller bortforklaringer for hvem som er gode og hvem som ikke er like gode i bananabransjen, eller bemanningsbransjen som det egentlig heter, men de som følger med på disse sidene vet at jeg pleier å skrelle det ned til en enkel setning om at det er menneskene som jobber der som gjør forskjellen.
Det handler om preferanser.
Det er din jobb som jobbsøker å finne ut hvem som gir inntrykk av å skjønne hvem du er, hva du kan og hvor du vil, og da må du også huske på at du ikke kan nøye deg med en anbefaling fra en venninne som bare er SÅ fornøyd og har fått drømmejobben liksom.
Bra for en kan være dårlig for en annen.
Anbefalinger er det samme som referanser, og referanser har en tendens til å henge sammen med egen opplevelse, en person kan ha fått jobb gjennom et drittselskap fordi vedkommende var på rett sted til rett tid og vips så vil vedkommende anbefale selskapet til andre som kanskje ikke opplever det samme.

Jeg tror ikke det er så mange jobbsøkere som bryr seg om hva som skjer i kulissene i bemanningsbransjen, fokuset er rettet mot å få en interessant jobb og så går man videre. Jeg har likevel lyst til å dele noen tanker fra en diskusjon på LinkedIn hvor vi kommenterer dette som handler om etiske spilleregler, et ganske kompleks tema som handler om alt fra hvordan mennesker i bemanningsbransjen oppfører seg og hvordan de bør oppføre seg, både i forhold til kandidater og kunder og til hverandre, men så vet jeg at vi snakker om mennesker og da finnes det ulike definisjoner på riktig og galt.
Noen sier til og med at det ikke finnes noe som er riktig eller galt.
Målet helliger middelet.
Det blir som å diskutere ideologi, det finnes mange mennesker som tror at en bestemt ideologi vil seire eller bli borte av seg selv, hurra for fornuften liksom, nesten som disse eventyrene om de gode og de onde.
Det er feil.
Ideologier er ikke en sum av meninger eller standpunkter som man bare kan argumentere bort. Det handler om noe som omgir oss, vi lever i dem og fortolker våre omgivelser og handlinger gjennom dem, det er bare det at det finnes en del mennesker som begrenser seg selv til å nøye seg med å følge de som står bak ideologien eller som trigges av utfallet som kan føre til en form for egen vinning.

Jeg tror at en jobbsøker er glad til hvis han eller hun får en jobb som oppfattes som riktig, vedkommende bryr seg ikke om oppdraget er rappet fra et annet bemanningsselskap eller om kandidatprofilen er stjålet fra en eller annen base. Hvis noen ringer deg og presenterer en spennende mulighet, historien sitter og du er klar og kunden er klar og alt annet er også klart, så er det bare å kline til.

Bruk Fairtrade som et eksempel, rettferdig handel skal sikre varenes produsenter et minstemål av rettigheter.
Noen er veldig gira på sånne ting, og enda flere gir blaffen.
En banan er en banan.

Vi har fokus på å være seriøse, og da mener jeg «være» og ikke «fremstå som», og diskuterer etablering av et forum som kan ha en oppdragende effekt og på sikt provosere fram et skille mellom de som fremmer ryddighet og etiske regler fra de som driter i det så lenge de får pengene sine.
Det er i hvert fall en god tanke.
Det finnes noen som refererer til kvalitet og kvalitetskontroll og som mener at det kan være bra med en eller annen form for sertifisering, men jeg vet om ganske mange i denne bransjen som vifter med denne falske tryggheten uten at de egentlig vet hva de driver med. De flinkeste menneskene jeg har truffet har lært faget gjennom det virkelige livet, supplert med en dose fra Kardemommebyloven og dette ubestemmelige som kalles «sunn fornuft».

Fairtrade er som nevnt et relevant eksempel, men jeg ser for meg en base eller et oppslagsverk eller kall det hva du vil som kanskje ligner på Tripadvisor eller denne oppdragsreferansegreia til Finn.no. Utfordringen ligger i om det er noen som tør å legge inn en negativ opplevelse av frykt for å bli oppfattet som sutrete, nesten på den samme måten som enkelte bransjekollegaer vil oppfatte oss som en gjeng med en annen agenda som ligner på de som ønsker debatt for egen vinning. Det er sikkert noen som har begynt å gløtte litt på denne diskusjonen og som enten skjelver i buksene eller tenker sitt om hvilke duster vi er som setter i gang noe sånt.
Jeg velger det siste …

Det er ikke lett å finne ut hvem som bestemmer hva som er bra og hva som er dårlig, hva som er riktig eller galt og hva som i det hele tatt er poenget hvis resultatet blir som ønsket.
En banan er fortsatt en banan.
Jeg velger som regel de gule, de som er sånn passe myke og som gir meg det nødvendige tilskuddet.
Jeg har for øvrig fått mye skryt for banankaken min, en oppskrift som har smakt seg fram og hvor hemmeligheten ligger i å plukke de bananene som har blitt enda mykere enn de som jeg vanligvis kjøper når jeg bare skal spise dem som energitilskudd og fysedemper, de som er i ferd med å bli brune, de som er ekstra saftige og klissete.
Mmmm.


Denne teksten hadde før øvrig ikke vært mulig uten innspill fra Erik, Edgar, Eirin og Carl Eric.
Jo, en ting til – jeg legger ut oppskriften på banankaken min, så slipper jeg alle henvendelsene i etterkant.

100 g smør
150 g sukker
2 egg
4 bananer, gjerne de som er i ferd med å bli brune
225 g hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 l melk

Mos bananene og bland alt sammen i en stor bolle.
Hell røra i en kakeform.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 1 time
– kommer an på ovnen din, sjekk litt før siden kaka er best når den er litt seig …

Én kommentar

  1. Veldig interessant Morten og mange gode poeng. Det eneste jeg er litt uenig i er dette med å høre med andre eller sjekke referanser for å finne ut hvem som er flinke eller ikke. Selvfølgelig er det smak og behad hvem man liker samt trives med, men det du foreslår er ikke alltid like lett og de som er på jakt etter jobb har ofte kanskje ikke tid til å «ta å føle» på en rekke rekrutteringsfirmaer før de velger hvem som skal representere.
    Jeg forstår tankegangen din, men litt skeptisk til om det er realistisk,

    Nå tror jeg at jeg skal ta en pause og lage meg ei god banankake :-)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s