Etiske retningslinjer for bemanningsbransjen – en godt bevart hemmelighet?

Jeg skriver litt om bemanningsbransjen på disse sidene, og det er med denne bransjen som med de fleste andre bransjer, – det forekommer tull og tøys fra mennesker som egentlig burde jobbe med noe annet …

Jeg får en del innspill fra jobbsøkere som danner grunnlag for et nytt bokprosjekt, en bok som skal handle om jobbsøkerprosessen sett fra kandidatenes side og alt de må gjennom og alt de opplever i møte med bemanningsbransjen. Det forventes at man stiller forberedt og strigla med papirene i hånda, man har tatt fri fra jobb eller andre forpliktelser, lest seg opp på rollen og selskapets nettsider, konsumert ord og setninger som i de fleste tilfeller viser seg å være tomt pjatt fra nikkedukker som de omsider får treffe i et møte som ikke er forberedt med noe som ligner på halvparten av innsatsen, ting som burde være sjekket og avklart for lengst og som vedkommende i tillegg tjener penger på å videreformidle. Hvis jeg i tillegg legger til at du ikke får seriøse tilbakemeldinger, så nærmer vi oss …

Ja, noen vil sikkert mene at det forekommer tull og tøys fra mennesker som dukker opp på den andre siden, også. Det holder ikke som et motargument, spesielt ikke når det kommer fra sånne som grovsorterer søknadsbunken ved å la seg blende av titler, intetsigende utdannelsesretninger eller nisser og troll på en CV og som får seg til å spørre om dine dårlige sider på et eventuelt intervju. Noen får seg til og med til å strekke seg så langt at de spør hva du gjør om fem år …

Jeg holdt et foredrag her om dagen hvor jeg valgte å trekke inn dette som handler om etiske retningslinjer for bemanningsbransjen, en godt bevart hemmelighet for ganske mange mennesker, på begge sider av bordet, og i sammenheng med en del av nevnte innspill så fikk jeg lyst til å publisere en tekst som er sakset fra NHO og tilgjengelig for alle …

Bemanningsbransjen gir private og offentlige virksomheter tilgang til en fleksibel arbeidsstyrke samtidig som den for arbeidstakerne er en verdifull inngangsport til arbeidsmarkedet. Bransjen bygger erfaring og kompetanse, gir fleksibilitet og virker inkluderende. Bemanningsbransjen i NHO Service har som hovedformål å skape trygghet for den enkelte ansatte og oppdragsgiver, og sikre seriøse forhold i bransjen.

Selskapet skal ivareta god forretningsskikk, oppgi sine forretningsvilkår til kundene på en utvetydig måte og for øvrig drive i samsvar med gjeldene lover og forskrifter.

Selskapet skal ikke gi utilbørlige ytelser med hensikt å oppnå kontrakt eller annen forretningsmessig begunstigelse.

Selskapet skal ikke bidra til prissamarbeid, markedsdeling eller annen virksomhet som begrenser konkurranse i strid med gjeldende konkurranselovgivning.

Selskapet skal inngå skriftlig arbeidsavtale med sine ansatte som ikke skal begrense arbeidstakerens mulighet til å ta arbeid hos innleier etter at ansettelsesforholdet hos utleier er avsluttet.

En kandidat skal alltid forespørres før selskapet tilbyr vedkommende overfor oppdragsgiver.

Selskapet skal ikke aktivt rekruttere ansatte til utleieoppdrag ved direkte henvendelse til disse, når de er i oppdrag gjennom et annet bemanningsselskap.

Dersom et bemanningsselskap mister et oppdrag til en konkurrent skal det overleveres på en ryddig måte. Det er uakseptabelt å etterlate seg oppdraget på en måte som forhindrer eller vanskeliggjør det nye selskapets arbeid.

Selskapet engasjerer medarbeidere på grunnlag av kunnskap, erfaring og egnethet. Ingen diskriminering gjøres på grunnlag av hudfarge, nasjonalitet, etnisk tilhørighet, religion eller annet livssyn, seksuell legning, funksjonshemning, kjønn eller alder.

Selskapet skal søke å gi sine ansatte fullstendige opplysninger om HMS i forbindelse med oppdraget.

Selskapet skal verne om fortrolig informasjon som er innhentet fra kunder og ansatte under forberedelse og utførelse av oppdrag.

Selskapet skal ikke påta seg oppdrag med formål å undergrave arbeidskamp.

Ja ja, nå er det riktignok ikke alle som er medlem i NHO, men det er kanskje ikke noen bombe at noen av innspillene som jeg viser til er rettet mot selskaper som skryter av å være medlem på nettsidene sine.
Hmm.
Noen av dem er til og med sertifisert sånn og sånn.
Falsk trygghet, kaller jeg det.
Det kommer an på menneskene som er der, holdninger og verdibilder, det er de som gjør forskjellen.
Det bør du tenke på neste gang dere sitter i samme rom, enten som kandidat eller kunde.

Jo, en ting til:
I sammenheng med dette, kan det også være interessant å sette seg inn i Vikarbyrådirektivet

Du får GUNS’N’ROSES med «November Rain» … litt bløt, kanskje.
Eh, bokstavlig talt.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s