Bemanningsbransjen 2015

Nå som året går mot slutten er det interessant å se hvordan ulike aktører presenterer utviklingstrekk og trender og tanker for året som kommer.
Det meste er som forventet.
Som man spør får man svar.
Vi er allerede på veien for å samle tekster til et nytt bokprosjekt og benytter anledningen til å snakke med en del mennesker om hva de tror om tiden som står foran oss, deretter har vi sett på noen av de ulike differansene mellom de viktigste tankene til bemanningsbransjen, kundene og ikke minst kandidatene.

Vi legger merke til at det finnes en del bemanningsselskaper som antyder en økning i bruk av verktøy og tester og analyser for å samle og kartlegge kandidatenes evner og egenskaper.
Det er ingen overraskelse.
Det er deres alibi for å forsvare tallene på en faktura basert på det lille de gjør av arbeid, ment som en greie som skal få dem til å skille seg ut fra de andre selskapene i kampen om de samme kundene.
Shit in.
Shit out.

Vi legger samtidig merke til en økende kundemasse som forteller at de vil foretrekke å gjøre arbeidet med å finne og tiltrekke seg riktige kandidater selv. Det har paradoksalt nok blitt enklere for bedriftene å fasilitere for direkte innleie av arbeidskraft etter innføringen av vikarbyrådirektivet.
Det er bra.
Dette blir bekreftet at kandidater som forteller at de ikke ser behovet for å bruke tid på en bemanningsbransje som for lengst har gått ut på dato.
De finner jobbene selv i eget nettverk.
Repeterende tilleggskommentarer på kundesiden viser en generell misnøye mot «bemanningstjenester» som begrenser seg til å motta en stillingsbeskrivelse som kunden selv har utformet og som en «rådgiver» eller «konsulent» i bemanningsbransjen bruker som søkeord i en CV-base og vips så ramler det inn en drøss med dokumenter som kunden selv må vurdere. Jeg fikk lyst til å sitere en prosjektdeltager som sammenligner bemanningsbransjen med det som skjedde med bensinstasjonene, – det er lite hjelp å få fra studenter som ikke kan så veldig mye annet enn å selge brus og pølser …

Kandidatene forteller at bemanningsbransjen har en lang vei å gå for å gjenvinne tillit, de forteller at de foretrekker å treffe ansatte i bemanningsbransjen som forstår faget som de selv representerer i stedet for at de blir møtt av en nikkedukke som fokuserer på en prosess.

Kandidatene som selv blir kontaktet forteller om stor misnøye med henvendelser som ikke rimer med virkeligheten, de som kommer fra sånne som tror at de klarer å overtale hvem som helst bare de spyr ut flest mulig buzz-words som de selv ikke skjønner betydningen av.
Det sier seg selv at det blir feil.
Dette underbygges av en påstand fra bemanningsbransjen som forteller at de opplever redusert tilgang på flinke kandidater, – noe som kanskje ikke er så rart når de selv sitter med skylden for å ødelegge kandidatmarkedet med dårlige stillingsannonser og misbruk av kandidatenes tid og tillit med mennesker som ikke vet hva de snakker om?
Bemanningsbransjen kaller det for øvrig «sterk konkurranse om de beste kandidatene» …

Kandidatene bekrefter at de alt for ofte opplever en mismatch mellom tekst i profilert stillingsannonse og hva jobben går ut på i virkeligheten, noe som bekreftes fra kundesiden som innrømmer at de ikke ser gjenkjennelseseffekten av «egen» stillingsannonse når bemanningsbransjen har solgt seg inn på teppet med å garantere at de sitter med akkurat det som de ser etter.
Det er ikke bra.
Det er historier som kan ha en sammenheng med at ansatte i bemanningsbransjen pynter bruden for å fylle basene sine med flere beilere.

Kandidatene stiller seg positive til direkte innleie når vi tilkjennegir kundenes signal om redusert bruk av bemanningsselskaper. De fleste oppfatter bemanningsbransjen som et fordyrende mellomledd, og tilleggskommentarer bekrefter at det ikke er samsvar mellom hva kandidaten og bemanningsselskapet oppfatter som arbeidsgiveransvar og påfølgende oppfølging, – noe som stort sett begrenser seg til et tøysete besøk fra en «rådgiver» eller «konsulent» som kan krysse av i prosessbeskrivelsen sin at de har fulgt opp kandidaten med å se hvordan vedkommende har det på arbeidsplassen sin.
Ærlig talt …

Alle partene ser imidlertid ut til å være enige om at det kan være fordelaktig med utvidet bruk av telefon- og videointervju, – i hvert fall som innledende samtale for å sjekke om det er noe poeng at de treffes eller ikke. Tilleggskommentarer fra kandidatene refererer til nevnte forutsetning om å treffe ansatte i bemanningsbransjen som forstår faget som de selv representerer i stedet for at de blir møtt av en person som fokuserer på en prosess. Alternativt kan de tåpelige spørsmålene som finnes på intervjuskjemaet deres oversendes på mail.

Det meste er som forventet.
Som man spør får man svar.
En tekst som denne bør kanskje avsluttes med «godt nytt år», men jeg syns det blir for tidlig.
Kanskje det er mer passende med «god bedring»?

Man-on-Puzzle

Du får LENNY KRAVITZ med «Always on the run»

.

Undersøkelsen er utført av studenter ved HiOA basert på kombinasjoner av personlig fremmøte og analyser av spørreskjema gjennom SurveyMonkey etter relevante kontaktdata fra Karriereverkstedets nettverk.

2 kommentarer

 1. Håper undersøkelsene som foretas vil rette lyset på den dårlige behandlingen og dårlige jobben som utføres der ute. Jeg har sendt deg tre historier fra mine oppleveleser med Manpower, Centric og Dynamic People og du vil se at de er relativt like.
  Utrolig at de får holde på og da er det bra at flere tør å si fra :(

  Likt av 1 person

 2. Enig med Terje i kommentaren over, dette er selskaper som bør pakke sammen og jeg anbefaler å gjennomføre kandidatopplevelsesundersøkelsen som ligger på LinkedIn og E24.

  Det er oss kandidater som de tjener pengene sine på, og da er det ganske utrolig at de ikke legger litt arbeid i å skape gode inntrykk og opplevelser.

  Christine

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s