Statiske dokumenter med kalde fakta

Det hender ganske ofte at jeg får en CV i fanget fra budbringere eller naboer eller venner av venner eller hvem som helst. Jeg husker en fyr som jeg så vidt var innom når jeg skulle plukke opp en kompis, han hadde hørt hva jeg jobbet med og la en CV på bordet foran meg og lurte på om jeg kunne ta en kikk og se om jeg kunne se noe som ingen andre kunne se.
– «Hun ser etter jobb», fortsatte han.
– «Hva slags jobb?»
– «Alt …»

Jeg kommenterte feil nummer en. Det var ikke fordi jeg umiddelbart så noe på arkene foran meg, men det var fordi jeg umiddelbart ikke hørte noe som kunne utnytte en gylden mulighet til å vise seg i nytt nettverk. Det er derfor jeg poengterer viktigheten av å ha historien klar når man definerer seg som en seriøs jobbsøker, den som man bruker i nettverket sitt når man forteller at man ser etter noe nytt, en kort og konsis greie på maks tretti sekunder som skal sprette ut som en ryggmargsrefleks og som gir den som man forteller den til et godt grunnlag for å kunne formidle budskapet videre i eget nettverk.
Det er nemlig ikke sånn at en CV snakker for seg selv når man profilerer seg åpent.

Jeg så to sider med enkel linjeavstand.
Times New Roman 12.
Bildet øverst til høyre viste en jente som smilte, hun fikk poeng for den, og så kom arbeidserfaring i omvendt kronologisk rekkefølge. Jeg krysset av på feil nummer to når jeg så to bokser som inneholdt ordet «regnskap» og som hun mente var tilstrekkelig for å fortelle at hun hadde jobbet med noe innen regnskap i to korte perioder på seks måneder, ikke det fagområdet som jeg er kjent for å ansette flest mennesker til, men likevel et fagområde som jeg kjenner godt nok til å vite at «regnskap» blir isolert sett litt for diffust.
Utdannelse til slutt.
Helt greit.
Jeg krysset av på feil nummer tre og det var mangelen på en intro, innledning, profil, nøkkelkvalifikasjoner, stikkord, kall det hva du vil og bruk den overskriften du vil, men poenget er at jeg som skal lese en CV vil ha en tekst som forteller litt om personen før jeg kommer til faktaboksene. Jeg vil se hva vedkommende ønsker at jeg skal få lese i det aktuelle dokumentet, det som skal gi meg lyst til å lese mer. Du kan sammenligne det med en slags teaser eller trailer eller som en sånn beskrivelse som man kan finne på baksiden av en bok.
Helt nederst på side to, etter utdanningen, kom det en drøss med kurs.
HMS.
Førstehjelp.
Helt greit, poeng for disse.
Men så kom det ene jobbsøkerkurset etter det andre, hun hadde vært på fem ulike jobbsøkerkurs på to år, og dette er ikke noe som trenger å fremkomme på en CV. De som mener at alt er bedre enn et «hull» har ikke skjønt hva man kan gjøre med hullene.

Jeg krysset av for feil nummer fire. Det er ikke det at jeg ser etter feil på en CV, jeg er ikke en sånn som henger meg opp i skrivefeil og kommafeil i et dokument som ikke skal brukes til noe annet enn som noe som skal beskrive hva man har lagt bak seg i den delen av livet som handler om arbeid og karriere.
Du har sikkert lest det og hørt det – skrivefeil skal ikke forekomme – men hva med de som ikke er så gode til å skrive og som heller ikke trenger å være gode til å skrive i sin neste jobb?
Hvis du tror at man kan løse dette ved å la andre skrive for deg eller komme med smarte korrigeringstips eller noe annet, så kveler du din egen identitet.
Tenk på den.
Og bare så det er sagt:
Skrivefeil trenger ikke være synonymt med slurv.
Slurv er noe helt annet.

Dette var et dokument som bekreftet at hun hadde lyttet til gjentagende mumling fra «eksperter» som forteller hvor viktig det er med en god CV som skal være så god at den får deg inn i en prosess hvor de neste etappene gir deg mulighet til å «vinne» intervjuet og «konkurransen» om drømmejobben.
Grøss.
– «Nå», fortsatte han spørrende.
– «Ser du noe?»
– «Nei».
– «Nei?»
– «Nei …»
– «Syns du at det er en bra CV?»
– «Nei», svarte jeg.
– «Dette er en CV som ikke forteller meg hva vedkommende kan brukes til».
– «Brukes til?»
– «Ja», nikket jeg.
– «Det er jo det som er poenget, man må få fram noe som forteller leseren at dette er en person som kan brukes til ditt eller datt, hvor ditt eller datt bør være en vesentlig del av innholdet … jeg leser om en jente som har gått på jobbsøkerkurs hos fem ulike tiltaksarrangører på to år og det kan få meg fristet til å tro at hun er en jævel på jobbsøking … og det er det strengt tatt ikke så mange som har behov for i arbeidslivet …»

Det er en stor misforståelse at en CV bare skal gi en oversikt over det du har gjort hittil i livet. Meningen er å gi de som har planer om å ansette noen en grunn til å invitere deg til en prat om en spennende jobb. Når man sier at en CV skal selge, for det finnes fortsatt en del mennesker som sier det på den måten, så skal den ikke selge seg selv og sin egen fortreffelighet, men den fungerer som en slags reklameplakat eller produktblad som forteller litt om hva du kan.

Det er en like stor misforståelse at en CV trenger å være et dokument som er statisk og inneholde kalde fakta, noe som er vanskelig å argumentere for når det har kommet så mange nikkedukker i rekrutteringsbransjen som bruker elektroniske rekrutteringsverktøy som gjemmested når de ikke vil vise at de ikke har peiling på hva de driver med. En god CV skiller seg ut fordi den inneholder opplysninger som er interessante for den som skal lese den og gir en oversikt over relevant erfaring for stillingen du søker på.
Og du, – ikke glem at alle rekrutteringsprosjekter lever sitt eget liv …

Hvis du likte denne teksten, så er den å finne i jobbsøkerboken min sammen med en rekke andre tips som er utformet på en måte som «eksperter» og «veiledere» bare kan drømme om, ikke minst dette som handler om hva du skal gjøre med hullene.
Det handler om å skrive så folk skjønner det, ikke sant?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s