Med hånda på hjertet

Mitt beste tips når det kommer til alt som handler om arbeidsliv og karriere og liv og død og krig og fred og sånt er å være seg selv.
Så enkelt er det.
Så enkelt og så vanskelig og du kan spørre hvorfor det egentlig er så vanskelig, svaret vil ha en sammenheng med alt og alle som er rundt deg.
Det handler ikke lenger om deg, og det er da det blir vanskelig.
Skjønner?

Du er født som en original hvor personlighet, feil, kvaliteter og adferd og alt som gjør deg til et helt menneske blir påvirket av alt og alle som er rundt deg. Du tar til deg noe og kvitter deg med noe annet, du skjønner forhåpentligvis ganske fort at du ikke kan ha med deg mer enn du klarer å bære med mindre du skal gå turen flere ganger og det kan du ikke.

Du forsøker å tro at det handler om å tilpasse seg, noe som mennesker har gjort i alle år, men i dag så handler det stort sett om å tilpasse seg til helt andre ting enn dette som var viktig for våre forfedre. Sånn sett kan man si at man forandrer seg i forhold til ytre verdier og det er dette som kan være med på å påvirke din egen originalitet i feil retning.

Jeg treffer en del mennesker som får et spørsmål som kan ligne på «hvem er du» hvor svaret pleier å være sammenfallende med noe som kan ligne på «hvem vil du jeg skal være».
Det blir feil.
Det finnes noen som klarer å leve på denne måten, verden blir mindre og mindre og derfor blir det lettere for alle andre å se dem, – de som ikke «er» men de som «forsøker å være».

Når et selskap snakker om «employer branding» og et menneske snakker om «personlig merkevarebygging» så handler det egentlig ikke om noe annet enn et behov for å tiltrekke seg likesinnede, som en stamme eller en kultur eller nesten som en religion om du vil strekke den så langt. Det er derfor jeg syns det er viktig at man gir et riktig svar på spørsmålet som handler om hvem du er, også med visshet om at vedkommende ønsker å være noe annet fordi man har latt seg påvirke av alt og alle og har et håp om å finne veien tilbake.

Selskap som klarer å tiltrekke seg riktige mennesker gjør det litt bedre enn de som ikke klarer å gjøre det.
Mennesker som klarer å eie sin egen personlige merkevare har en tendens til å lykkes, verdenshistorien er full av referanser til de som senere blir en mal for de som ønsker å kopiere.

Jeg treffer en del mennesker som er så redd for å si noe feil eller gjøre noe galt at de foretrekker å bli sittende i ro og holde kjeft.
Det er så bortkastet.
Jeg har en greie som underbygges av tillit, troverdighet, takt og tone som får noen av dem til å se på seg selv og se den som de egentlig er, det er bare det at vi har konstruert en verden hvor alt skal være falsifiserbart og dokumentert og gjerne underbygget av en jævla prosessbeskrivelse hvor sistnevnte er konstruert av de som ønsker å tjene penger på kopieringstjenestene sine. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke vet hva denne «greia» er, men ved nærmere ettertanke så vet jeg innerst inne at hånda mi ligger utenpå det.
Skjønner du?
Jeg snakker om hjertet.

Hvis du er deg selv så vil du tiltrekke deg likesinnede, du vil tilhøre en stamme eller en kultur eller en religion hvis du vil strekke den så langt.
Alternativet er at du treffer de som er like falske som deg. Det finnes sikkert en rekke andre alternativer, det spiller ingen rolle om katten er svart eller brun bare den fanger mus.

Hvis du er deg selv, så vil du aldri tvile på hva du skal si. Tenk deg så deilig det er å være i et jobbintervju og ha alle svarene klare, du slipper å forberede deg med å lese tåpelige tekster fra «eksperter» og «veiledere» som messer om hvordan du skal «vinne» intervjuet og denne patetiske «konkurransen» om drømmejobben.
Ser du ironien i dette?
De som ikke gjør det, kan slenge seg i veggen.

Hvis du er deg selv, så vil du være trygg. Du er faktisk så trygg at du lettere blir kjent med dine eventuelle begrensninger, noe som medfører at det er lettere for deg å be om hjelp, bare pass på at du klarer å holde deg til de som faktisk vil og kan hjelpe deg og ikke bruker deg og ditt som en brikke når de forherliger sin egen virksomhet.
Det er ikke lett.
Det vet jeg ganske mye om, jeg treffer dem ganske ofte …

Hvis du ikke klarer å være deg selv og hele tiden forsøker å tilpasse deg, det er jo så mange som mener at man skal være så jævla tilpasningsdyktig at man nesten blir fristet til å tro på dem, så ender du opp som alle de som detter mellom det som finnes av stoler og mister det lille som du har forsøkt å konstruere av troverdighet, tillit, takt og tone.

Jeg skal ikke oppfordre deg til å bruke helgen til å tenke over hvem du er og om dette er den virkelige deg.
Jeg skal i hvert fall ikke oppfordre deg til å sparre med alt og alle, men jeg har likevel lyst til å oppfordre deg til å legge hånda på hjertet og lytte etter noe annet enn hjerteslag.
God helg, liksom …

Dere som var på utgivelsesfesten til den ultimate jobbsøkerboken husker denne teksten fremført av den smellvakre Malika – som for øvrig har bursdag i dag, GRATULERER – etterfulgt den gangen som nå av nesten like vakre toner fra J Fire & Dan Perkins – her får du «HUMAN NATURE»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s