Oppskrift på drømmekandidaten

Jeg fikk et spørsmål i et karriereforum her om dagen, det var en dame som spurte hvordan jeg visste at jeg hadde funnet drømmekandidaten. Jeg pleier å si at det ikke finnes noen dumme spørsmål, men jeg kan godt finne på å si at det finnes en del dumme svar. Grunnen til at jeg nevner akkurat det i denne innledningen er fordi jeg tror hun oppfattet svaret mitt som ganske dumt:
– «Det er sånn man bare vet …»

Jeg visste hvem hun var, jeg hadde hørt en del om henne og lest en del av kommentarene hennes på ulike arenaer, hun er typen som ikke er kjent for leveranser men som er med på å underbygge hvor vanskelig det må være for de som skal ansette noen og finne den beste. Det er noen som mener at det er fint at det finnes sånne mennesker også, det blir som å stille spørsmål om hvorfor det finnes mygg og brennmaneter, men de har antageligvis en misjon i kretsløpet selv om de ødelegger idyllen …

Hun forsøkte å rette seg litt opp med å påstå at det bør finnes et svar som kan forankres i akademisk pjatt, hun brukte for øvrig ikke begrepet «pjatt», men det skjønte du kanskje. Oppfølgingsspørsmålet satt såpass langt inne at jeg allerede hadde snudd med mot et annet menneske som var mer interessant, en handling som i sin gjennomførelse kan oppfattes som en metafor på et godt svar på det første spørsmålet hennes.

Jeg kan godt referere til en undersøkelse som vi gjorde for noen år tilbake som bekreftet at drømmekandidaten er en dyktig, nøyaktig, strukturert og fremoverlent person med en master i ett eller annet. Det er i hvert fall det man skal tro på hvis man leser beskrivelsene fra de som hevder at de kan tilby drømmejobben.
Shit in.
Shit out.

Jeg har ikke tall på hvor mange mennesker jeg har ansatt eller har hjulpet andre med å ansette, men jeg vil trekke fram den store fordelen med å finne en som sitter i en lignende rolle i dag og som liker jobben sin så godt at vedkommende ønsker å fortsette å jobbe med det samme i et bedre miljø eller lettere reisevei.
Da begynner det å ligne på noe.
Da kan man være ganske sikker på at man får inn en som er operativ og leveringsdyktig, med mindre man følger trendsetterne som mangler både forretningsforståelse og erfaringsbasert kunnskap og som får seg til å fluktkommentere dem som «overkvalifisert» i en verden hvor alt handler om å vokse inn i himmelen.

Jeg pleier å si at jeg aldri lar tall eller farger eller symboler påvirke jobben min, men jeg innrømmer at skuldrene senker seg litt hvis vedkommende kan vise til erfaring fra det virkelige livet, gjerne dokumentert med et skrubbsår som bekrefter at han eller hun har fått kjenne på hva det dreier seg om.

Jeg har allerede kartlagt kulturen i selskapet, hvis ikke så hadde jeg ikke hjulpet dem med å finne drømmekandidaten, denne spesielt utvalgte som har noe som de enten har mistet, aldri har hatt eller rett og slett trenger for at de skal vokse videre.
Spørsmålet er om vedkommende identifiserer seg med denne.

Husk at drømmekandidaten bare er et smaksbegrep som matcher en eller annen form for preferanse.
Det kan være at noen som gjør det bra på et sted gjør det dårlig på et annet.
Og omvendt.
Ugress er også blomster.
Oppskriften er en god miks av kompetanse, resultater, personlighet og motivasjon hvor jeg oppfordrer til å være raus med de to sistnevnte ingrediensene, hell på, jeg bruker aldri målebeger når jeg lager noe som smaker godt …

Du får en bonustekst i dag siden det tross alt er 2. desember, en fin oppskrift på julegløgg som er rask å lage og som gir fin julestemning:
– Du trenger en tom flaske og setter en trakt i flasketuten
– Legg en sil eller et kaffefilter i trakten og legg i en rosin
– Deretter heller du over en flaske 60% og rød konditorfarge
– Hvis du syns det blir for mye rosinsmak, så kan du tar bort rosinen

En helt annen ting, – det er tross alt 2. desember og det er bursdagen til Britney Spears som kom til verden på denne dagen i 1981, og det betyr at hun er … 29?
Noen av dere vil kanskje lure på hvordan i all verden jeg vet det, men det er sånn man bare vet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s