Sonjas sang til Julestjernen

Jeg har nevnt at jeg ønsker meg tekster fra seriøse jobbsøkere som vil dele sine opplevelser fra rekrutteringsprosessene sine, dette inkluderer selvfølgelig alt som er rundt og alt som er rundt er jo ganske mye. Jeg har fått inn en tekst fra en jente, la oss kalle henne Sonja, som presenterer en litt annerledes vri på bemanningskonsulenter som gjør rare ting.

Jeg ønsker å fortelle deg om mitt veiledningsmøte med NAV siden jeg tenkte at det kunne være interessant å høre om erfaring gjort hos dette bemanningsbyrået også. Ja, jeg kaller det for et bemanningsbyrå, fordi deres mål er å få flest mulig arbeidsledige ut i arbeid slik at statistikken ser bedre ut.
Samme hvordan det blir gjort.
Jeg ble innkalt til et veiledningsmøte da jeg etter endt studie ikke har fått meg jobb. Arbeidsmarkedet i hjembyen min er ikke akkurat på fram, slik at de få stillingene som blir utlyst innen mitt fagfelt helst er i seniorklassen, der er ikke jeg enda og derfor registrerte jeg meg på NAV, litt med tanke på at man ikke kan leve på luft og kjærlighet heller …

Hos NAV møtte jeg en vi kan kalle Harald. Harald har jobbet i NAV helt siden det het Aetat og sikkert litt før det også. Han begynte med å fortelle at CV’en min så fin ut den, og syns jeg burde fortelle alt jeg allerede hadde ramset opp. Det tar tid, og det står jo allerede der, men det var noe som var normalt å gjøre. Når det var gjort, hadde han blitt oppmerksom på at jeg det siste året hadde vært student, og jeg forklarte at jeg før dette sluttet i jobben min fordi jeg mistrivdes. Jeg hadde ingen ny jobb å gå til, men dette var en risiko jeg tok. For å ha noe å gjøre (ja, jeg er ikke den som bare kan gå hjemme og syns at det er helt fantastisk), så begynte jeg å studere, og det gjorde jeg i ett år. Dette syns Harald var helt supert, og presterte å si at jeg hadde dekket arbeidshullet i CV’en min på en «meget elegant måte».
Han sa det sånn, med et lite klapp på skulderen i tillegg.
Jeg så på han, og spurte hva et hull i CV’en egentlig hadde gjort?
– «Er det ikke slik at disse hullene som oftest kan forklares på en eller annen måte, og er det egentlig så negativt?»
– «Joda», svarte Harald.
– «De kunne jo det, men det var jo ikke positivt med hull».
Neivel, tenkte jeg.
Her har vi en av de som er med på å bygge opp rundt det at folk med hull i CV’en ikke er så bra folk. De har jo et hull der må vite, og hvorfor hullet er der er ikke så viktig, det viktigste er at det er der.
Og det må vi helst få dekket over!
Det slo meg at dette har jeg lest så mange ganger, helst i artikler utgitt av «rekrutteringseksperter», og jeg har irritert meg grønn over at disse ikke virker interessert i å finne ut hvorfor hullet er der. Det er mulig at Harald også har lest disse artiklene, uansett gjaldt ikke dette for meg siden jeg hadde dekket over mitt arbeidshull med studier. Men nå var det en mulighet til å få et hull her, siden jeg nå var ferdig utdannet og ikke hadde jobb. Derfor må jeg, i følge Harald og NAV, søke minst ti jobber i måneden i et marked hvor det ikke finnes ti jobber innen mitt fagfelt.
Markedet er ikke på fram, og det prøvde jeg å få Harald til og forstå.
– «Joda», svarte Harald.
– «Det kunne hende det at markedet ikke var så bra … det har vi statistikker som viste også, men du må ikke gjøre det til et problem å få deg jobb, du kan jo bare jobbe i kassen på matbutikken … eller søke jobb som lønningsmedarbeider … det er mange muligheter, og det viktigste er at antall arbeidsledige går ned … du må huske på at det er dyrt for samfunnet å ha mange på dagpenger».
Da satte jeg meg til med armene i kryss, så på Harald og sa:
– «Det er dyrt med sykmeldte arbeidstakere, også».
Det kom ingen umiddelbar reaksjon, så jeg fortstatte med et oppfølgingskommentar:
– «Og vet du hva som er enda dyrere … feilansettelser».
Harald så på meg og sa ingenting.
Jeg fortsatte med å forklare:
– «Jeg kan gjerne søke en jobb på Rema1000, men jeg tror ikke de vil ha meg der … nettopp fordi jeg ikke er motivert eller rett person for en slik jobb. Og helt ærlig så tror jeg ikke at jeg hadde kommet inn på intervju heller, jeg er feilkvalifisert … og hvorfor skal jeg bruke av deres tid … det er kostbart det, også … og for å ta et annet eksempel, hva om jeg hadde søkt en jobb som lønningsmedarbeider, en jobb jeg egentlig ikke er kvalifisert for eller særlig gira på … da hadde de nok lurt på hvorfor jeg søkte, jeg som kun har jobbet med mitt eget fagfelt … og på et eventuelt intervju så hadde det nok lyst gjennom at jeg ikke var den mest motiverte søkeren, men jeg måtte søke fordi dere har gitt meg et krav om å søke et visst antall jobber i måneden … igjen, bare et eksempel».
Harald så på meg fortsatt, han hadde til og med nikket litt innimellom mens jeg snakket.
– «Men alle kan jobbe», begynte han.
– «Selvfølgelig kan alle jobbe», svarte jeg raskt.
– «Og det er ikke det det står på … jeg hadde kun brukt ditt eksempel og din vinkling på problemet med arbeidsledige … en annen ting som jeg også har opplevd selv, er å søke en jobb du er underkvalifisert for, for så å søke en ny jobb som du er kvalifisert for … i samme selskap».
Jeg så at han rettet seg opp i stolen.
Jeg tok det som et signal om at ordet fortsatt var mitt.
– «Jeg ble kontaktet av en bemanningsbyrå som hadde fått inn noe som de kalte for en utrolig bra mulighet, problemet var bare at jeg ikke hadde ti til femten års erfaring som var et av de viktigste kravene i denne stillingen, men det var egentlig ikke et problem mente byrået … de kunne sende meg over uansett … jeg var skeptisk, men følte meg nesten presset til å si ja til å bli lansert … en uke etterpå dukket det opp en ny stilling i det samme selskapet, og denne stillingen var jeg kvalifisert for … problemet da var at jeg hadde søkt to stillinger i samme avdeling i samme selskap, og jeg kontaktet byrået for å trekke meg fra seniorstillingen, noe de gjorde litt motvillig … problemet ble bare at jeg ble sittende igjen med svarteper … spørsmålet jeg fikk var hvilken stilling ville jeg egentlig ha søkt på hvis begge ble utlyst samtidig … og var jeg egentlig motivert for stillingen eller var jeg en av de som søkte på alt mulig?»
Harald satt fremdeles rett i stolen, og det gikk noen sekunder før han sa at han ikke syns at dette eksemplet var negativt fordi i hans øyne var jo en person som søkte flere stillinger i samme selskap en person som hadde veldig lyst til å jobbe i dette selskapet.
– «Nei», svarte jeg.
– «Der må jeg si meg uenig … i mine øyne ser jeg på dette som en person som egentlig ikke vet hva hun vil og søker for å søke … på en måte kan en si at en ødelegger sine muligheter i det selskapet».
Jeg tror Harald hadde begynt å forstå hvor jeg ville, men vendte hele tiden tilbake til den samme argumentasjonem med å fortelle at «alle kan få seg jobb uansett hva det er, og man må ikke være kresen».
Nå tenker ikke jeg at det handler om å være kresen, men heller å få brukt sin kompetanse og utdannelse og det viktigste av alt som handler om å trives på jobb og det man jobber med. Hvis noen med ingeniørutdannelse vil trives med å jobbe i kassen på Rema1000, så er det kjempefint, men da tror jeg egentlig ikke at de hadde tatt en 3-5 års ingeniørutdannelse først.

Poenget med at jeg forteller dette, er at jeg opplever NAV som et bemanningsbyrå som er enda mer aggressivt enn «vanlige» bemanningsbyråer – de er selvfølgelig underlagt retningslinjer fra regjeringen, og skal tenke penger hele tiden.
Det skal også bemanningsbyråer, men helst andre veien.
Noen skal spare, andre skal tjene.
Selvfølgelig vil det være vanskelig å se hvert enkelt menneske bak tallene når det er flere tusen som er arbeidsledige, men når en person som Harald, som jobber i NAV for å få folk ut i arbeid, ikke har antennene til å forstå hvordan ting egentlig henger sammen med tanke på mistrivsel som kan føre til sykefravær, feil person i stillingen er en feilansettelse, to eksempler som vil føre til utgifter for både bedrift og stat, så kjenner jeg at jeg blir en smule oppgitt. Til syvende og sist så kan man ikke trylle, og det vil ta tid før markedet tar seg opp igjen. Jeg fikk gjort poengene mine ganske tydelige i møtet, men jeg vet ikke om bemanningskonsulent Harald oppfattet de helt. Det viktigste er tross alt positive statistikker og lønnsomhet i form av sparte penger.

Jeg for min del er ganske sikker på at det ordner seg med ny jobb, men det blir nok ikke ved hjelp av dette bemanningsbyrået …

Vi deler en godbit, – her er DIRE STRAITS med «Ride Across the River»

Én kommentar

  1. I perioder hvor etterspørselen etter jobb er større enn tilbudet av jobber innen en bestemt kategori, kan det være smart å søke alternative stillinger inntil den rette muligheten dukker opp. Hun kan samtidig bruke tiden på å skaffe seg kontakter i de aktuelle miljøene.

    Hvis markedet er lite for nyutdannede der Sonja bor, bør hun for en periode opparbeide seg relevant arbeidserfaring gjennom hospitering eller ved å søke jobber på et annet sted der tilbudet er bedre. Det vil styrke hennes CV at hun kan vise til at hun er fleksibel og løsningsorientert.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s